Korlátlan drónháború

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Véletlenül akadtam bele ebbe a minap, önmagában is érdekes, de mivel az EU keleti határvidékén egyre nagyobb az egymásnak feszülés, duplán érdekes.

Hírolvasó ember eddig is sejthette, hogy a 2020-as hegyi-karabahi háborúban nem egyszerűen vereséget, hanem súlyos vereséget szenvedtek az örmény csapatok. Ám előttem csak a részletes veszteséglistát böngészve derült ki, mennyire súlyosat. Pedig az Oryx biztonságpolitikai blog már a konfliktus elején közzétette ezt az azóta folyamatosan frissített listát, amiből az tűnik ki, hogy ez kábé olyan armageddon volt az örményeknek, mintha nálunk a Magyar Honvédség teljesen megsemmisült volna. A jelenlegi állapotokat tekintve úgy kétszer-háromszor.

Az elképesztő a számok. Az örmények csak T-80-as és T-72-es harckocsiból 244-et veszítettek, egyéb páncélos járművekből is több mint 150-et, tüzérségi ütegből 228-at. A listán megadják, hogy milyen támadó fegyver okozta a veszteséget, és hát nem nehéz látni, hogy a legnagyobb tarolást a török gyártmányú Bayraktar TB2 drón, illetve a különféle kamikaze drónok („loitering munition”) végezték.

Mit jelent ez hosszú távon? Lehet, hogy teljes paradigmaváltást a harctéren. Az olcsó és tömegesen előállítható, hálózatba szervezhető, pilóta nélküli és egyre inkább „autonóm” módon cselekvő, tehát algoritmusok, mesterséges intelligencia által vezérelt drónok tömegei ellen (amelyek képesek hosszú időn át a levegőben maradni, ami miatt a harctéri parancsnokoknak a helyzet megkövetelte, azonnali légicsapásokra van lehetőségük) kevésbé hatékony a hagyományos légvédelem és légi fölény. Az azeri-török drónhadjárat láthatóan meglepte a gyalogos és páncélos harcászatban edzett örményeket, de nem csak őket: ez a karabahi háború, a Foreign Policy márciusi cikke szerint, erősen elgondolkodtatta az amerikai stratégákat is:

„ Egyesek úgy látják, hogy a Hegyi-Karabahban kirobbant háború egy újabb jele annak, hogy eljárt az idő afölött, hogy az amerikai katonaság sokkoló és lefejező („shock and awe”) légihadjáratokra hagyatkozzon, olyanokra mint amilyenek például mindkét iraki háború kezdeti szakaszát jellemzték.”

Mit hozhat a szomszédban? Ezt a fejleményt, az Európa keleti végein mind hangosabb kardcsörtetés közepette, minden bizonnyal az orosz hadvezetés is (amely hagyományosan épít a páncélosokra) erősen tanulmányozza most. Főként hogy a Szabad Európa Rádió tudósítása szerint a minap Lengyelország, a NATO-országok közül elsőként, török TB2-eseket vásárolt, csakúgy, mint korábban Ukrajna is.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.