Hogyan is lehet tehát podcastot hallgatni? És egyáltalán, mi az a Podcast? Nem kell kétségbeesned, ha nem hallottál még róla – bár Magyarországon is egyre többen rajonganak érte, sokan még a szó jelentését sem ismerik. Tehát koránt sem vagy egyedül. Itthon is kibontakozóban van azonban a podcast-forradalom, vagyis épp ideje hogy megismerd, mit takar ez a kifejezés.

Szóval, a podcast remek dolog, és használata is rém egyszerű, úgyhogy nem kell megijedni tőle. A podcast alapvetően olyan mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor, amelynek újabb és újabb adásait („epizódjait”), akkor hallgatod meg, amikor kedved tartja. Csak éppen nem az „éteren” keresztül, hanem online, az interneten. És persze ingyen, hiszen nem kell fizetni érte semmit.

Ráadásul, ha nincs épp időd egy eteljes adásra („epizódra”) bármikor félbehagyhatod, és akár folytathatod hallgatását a következő héten is.

Vagyis alapvetően rádiós, audioműfaj (csak nem kell hozzá rádió), és bár vannak videós podcastok is, épp az a lényeg benne, hogy tudod hallgatni főzés közben, autóban, metrón és autóbuszon, vagy éppen a konditeremben is.

Ráadásul ha telefonodon podcast alkalmazást használsz (ezekről bővebben lesz szó ebben az útmutatóban), még akkor is tudod hallgatni a podcastokat, amikor éppen nincs internetkapcsolatod, hiszen az alkalmazással egyszerűen le tudod tölteni a téged érdeklő műsorok friss adásait akkor, amikor éppen van netes elérésed, utána pedig már ott „csücsül” az adás a készüléked memóriájában. Vagyis ha a telefonod a zsebedben van, akkor kedvenc műsoraid is!

Nem csoda, hogy a podcastok egyre népszerűbbek, sokan ezért a rádiózás jövőjének tartják. (Sőt a jelenének! Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40 százaléka már rendszeresen hallgat podcastot.)

Na de hogy is működik ez az egész? Íme a részletes útmutató.

Podcast meghallgatása a weboldalon

A műsor egyes adásait (podcastoknál használt nyelvezeten: „epizódokat”) természetesen itt az oldalon is egyből meghallgathatod, bármiféle előkészület nélkül (Katt a lejátszás gombra a podcastokat tartalmazó cikkekben!).

Feliratkozás podcastra

A továbbiakban a feliratkozás menetéről lesz szó. Ha nem érdekel a bővebb magyarázat, és már rendelkezel a megfelelő alkalmazásokkal, ezt a részt nyugodtan kihagyhatod, és ezen az oldalon találhatod a linkekeket a feliratkozáshoz (Android, iTunes, RSS).

Bár mindent meghallgathatsz itt helyben is, ha nem a feliratkozást, hanem a weboldalon való hallgatást választod, mindig el kell látogatnod azeletmegminden.hu-ra. Ennek persze örülünk, de sokkal kényelmesebb, ha feliratkozol az adott podcastra (műsorra). Így ugyanis az újabb és újabb epizódokat automatikusan megkapod, akár az okostelefonodra is – nem kell mindig sasolni, van-e újabb rész.

Hogy miképpen? Sokféle módon lehetséges ez, attól függően, milyen eszközöket használsz. Minden esetben azonban jó ha ismered az általad hallgatni kívánt műsornak (podcastnak) nem csak a címét, hanem az RSS-címét is. (Sok esetben az az adott podcast alkalmazás a cím alapján is meg fogja találni a műsort, de biztosabb, ha az RSS-címet is tudod.) Az élet, meg minden esetében ez a kérdéses RSS-cím:

https://azeletmegminden.hu/feed/podcast

PC – Windows 10

Ha asztali PC-re telepített Windows 10-et használsz, érdemes a Microsoft ingyenesen telepíthető alkalmazását, a Grover Podcastot használni. Ez megtalálható a Microsoft Store-ban (boltban), innen letölthető és könnyen beüzemelhető. Ha elindítjuk, a baloldalon található keresődobozba máris beírhatjuk annak a műsornak a címét vagy RSS-címét, amit hallgatni szeretnénk. Ha van ilyen podcast máris feliratkozhatunk rá, valamint láthatjuk a régi és új epizódok listáját, amelyek közül bármikor, bármelyiket meghallgathatjuk.

Mac

Mac-es asztali gépen a leginkább kézenfekvő az iTunes használata arra, hogy podcastokra iratkozzunk fel, vagy podcastokat hallgassunk. Hogy miképpen teheted ezt meg, erről részletes, magyar nyelvű útmutatót találsz az Apple idevágó oldalán.

Ha pedig már az iTunes-on hallgatod Az élet, meg mindent, ne felejtsd el értékelni! Ez sokat segít abban, hogy mások is rátaláljanak a műsorra.

IPhone, iPad, iPod

Az iPhone-on (valamint az iPodon, iPaden) „gyárilag” van már podcast alkalmazás, csak el kell indítani. Meglepő módon ezt az appot „Podcasts”-nak („Podcastok”) hívják. Ebben meg tudjuk keresni a hallgatni kívánt podcastot (pl. Az élet, meg minden), és rögtön fel is tudunk rá iratkozni. (A feliratkozás után az alkalmazást megnyitva máris láthatjuk és hallgathatjuk az újabb és a régi epizódokat is.)

Az alkalmazás használatáról az Apple oldalán magyarul is elérhető részletes útmutató. (Ha ezzel az alkalmazással hallgatod Az élet, meg mindent, ismét csak arra kérünk, ne felejtsd el értékelni a műsort! Ez segít másoknak abban, hogy a podcastra rátaláljanak.)

Aki esetleg egy idő után igazi Podcast-függő lesz, és még kifinomultabb, fizetős appot szeretne, annak leginkább az Overcast nevű alkalmazás ajánlható jó szívvel iOS operációs rendszeren.

Android

Androidos okostelefonra számos jó és ingyenes podcast alkalmazás létezik. Ezek közül magyar kezelőfelülettel is rendelkezik, és egyébként is igen felkapott a Podcast Addict nevű alkalmazás, amelyet a Google Playből telepíthetünk. (Ha magyar nyelvűre szeretnéd állítani az alkalmazás kezelőfelületét, bökj rá a jobb felső sarokban lévő, három egymás alatti ponttal jelölt lenyíló menüre, válaszd ki az „App settings” menüpontot, majd az újabb menüben a „Language” menüpontot. Itt pedig bökj rá az „App UI”-ra és válaszd a „Hungarian” opciót.)

Ennek az appnak létezik pár száz forintért megvásárolható fizetős változata is, amellyel a kezelőfelület alá tolakodó hirdetések kikapcsolhatók.