Mi az a Podcast? Hogyan lehet podcastot hallgatni? És miért hallgatja boldog-boldogtalan?

-

Hogyan is lehet podcastot hallgatni? És egyáltalán, mi az a Podcast? Nem kell kétségbeesned, ha nem hallottál még róla: bár Magyarországon is egyre többen rajonganak érte, sokan még a szó jelentését sem ismerik.

Tehát korántsem vagy egyedül. Ám itthon is kibontakozóban van a podcast-forradalom, vagyis épp ideje hogy megismerd, mit takar ez a kifejezés.

Szóval mi ez az egész, és hogyan lehetsz podcasthallgató?

Egyáltalán nem bonyolult. Íme a részletes útmutató kezdőknek (a linkekre kattintva az adott témakörre ugorhatsz):

Rádió ingyen, amikor te akarod

A podcast alapvetően olyan mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor, amelynek újabb és újabb adásait („epizódjait”), akkor hallgatod meg, amikor kedved tartja. Csak éppen nem az „éteren” keresztül, hanem online, az interneten. És persze ingyen, hiszen nem kell fizetni érte semmit.

Ráadásul, ha nincs épp időd egy teljes adásra („epizódra”) bármikor félbehagyhatod, és akár folytathatod hallgatását a következő héten is. (A podcastalkalmazás megjegyzi, hol tartottál a műsorban, úgyhogy egyből ott folytathatod a műsor hallgatását, ahol abbahagytad.)

Így tudod hallgatni főzés közben, autóban, metrón és autóbuszon, vagy éppen a konditeremben is.

Nem csoda, hogy a podcastok egyre népszerűbbek, sokan ezért a rádiózás jövőjének tartják. (Sőt a jelenének! Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40 százaléka már rendszeresen hallgat podcastot.)

Nem zabálja fel a mobilinternet előfizetésemet?

Ha telefonodon podcast alkalmazást használsz (ezekről bővebben lesz szó ebben az útmutatóban), még akkor is tudod hallgatni a podcastokat, amikor éppen nincs internetkapcsolatod, hiszen be tudod állítani, hogy az alkalmazás automatikusan letöltse a téged érdeklő műsorok friss adásait, de csak akkor, amikor éppen van wifi elérésed (pl. otthon).

Vagyis a mobilinternetedet ebben az esetben nem fogja használni.

Mégis úgy indulhatsz el otthonról, hogy kedvenc műsoraid legfrissebb adása (epizódja), már ott „csücsül” a telefonodon. Így ha a telefonod a zsebedben van, akkor kedvenc műsoraid is!

(Az ehhez szükséges beállításokról itt olvashatsz ebben az útmutatóban.)

Hogyan hallgathatom a podcastepizódot a weboldalon?

A műsor egyes adásait (podcastoknál használt nyelvezeten: „epizódokat”) természetesen itt az oldalon is egyből meghallgathatod, bármiféle előkészület nélkül (Katt a lejátszás gombra a podcastokat tartalmazó cikkekben!).

Mi az, hogy feliratkozni a podcastra?

Bár mindent meghallgathatsz itt helyben is, ha nem a feliratkozást, hanem a weboldalon való hallgatást választod, mindig el kell látogatnod azeletmegminden.hu-ra. Ennek persze én személy szerint nagyon örülök, de sokkal kényelmesebb, ha feliratkozol az adott podcastra (műsorra). Így ugyanis az újabb és újabb epizódokat automatikusan megkapod, akár az okostelefonodra is – nem kell mindig sasolni, van-e újabb rész.

A továbbiakban a feliratkozás menetéről lesz szó. Ha nem érdekel a bővebb magyarázat, és már rendelkezel a megfelelő alkalmazásokkal, ezt a részt nyugodtan kihagyhatod, és ezen az oldalon találhatod a linkekeket a feliratkozáshoz (Android, iTunes, Spotify stb.).

Hogy miképpen iratkozhatsz fel? Többnyire egy-két kattintással, attól függően, hogyan és hol szeretnéd majd hallgatni a podcastot.

Szeretnél egy jó könyvet az újságírásról?
Még akad pár példány a podcast műsorvezetőjének kézikönyvéből!

ELSŐ LEÜTÉS – A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon.
Az interjúkészítésről szóló teljes fejezet INGYEN letölthető!
Részletek és könyvrendelés az Első leütés honlapján.

Mit kell tennem, ha a telefonomon van már Podcast-alkalmazás?

Ha az adott műsor készítői gondosan jártak el, akkor találsz a honlapjukon kényelmesen használható linket (gombot) a feliratkozáshoz. Például ezen a honlapon, ha megnyitod az adott epizódhoz (adáshoz) tartozó oldalt, rögtön a cím alatt ott találod ezeket a gombokat. Ha iPhone-on például rányomsz az „Apple Podcasts” gombra, vagy Androidos telefonon az „Android” gombra, a podcastalkalmazásban találod magad, és egy megerősítő gombnyomással máris feliratkozhatsz a műsorra. (Ha többféle podcastalkalmazás is van a telefonodon, előbb ki kell választanod, melyiket akarod használni az adott műsor hallgatásához.)

Ha nem találsz a műsorhoz ilyen gombokat, linkeket, de tudod a műsor címét (pl.: „Az élet, meg minden”), akkor a podcastalkalmazásod elindítása után annak keresőjébe írd be a műsor címét (sok esetben egy nagyító ikon jelzi a keresőfunkciót az alkalmazásban).

Ha tehát már a podcastalkalmazásodban vagy (legyen szó az Apple Podcastsról, a Spotify-ról vagy a Google Podcastsról), és megtaláltad „benne” az áhított műsort (podcastot), máris meghallgathatod ott akár a régebbi epizódokat is.

Megtalálni, meghallgatni, ez már fél siker. De ha nem iratkozol fel rá, a keresgélést majd minden esetben el kell játszanod, ha a műsor újabb részeit hallgatni szeretnéd. Ezen segít az, hogy „feliratkozhatsz” a műsorra (podcasta).

Ha tehát azt szeretnéd, hogy az adott műsor bekerüljön a kiválasztottak közé (könnyen megtaláld az alkalmazásban), újabb epizódjai ezután automatikusan letöltődjenek az alkalmazásodba (telefonodra), sőt, a telefonod figyelmeztessen, ha újabb, friss epizód érkezett, akkor fel is kell iratkoznod rá az előbb említett, „megerősítő gombnyomás”-sal. Erre minden alkalmazásban az adott műsornál találsz egy „Feliratkozás”, „Subscribe” vagy „Követés” (így hívják a Spotify-ban) gombot (vagyis ez a feliratkozás mindig az adott, éppen kiválasztott műsorra vonatkozik).

Ennek a gombnak a megnyomásával feliratkozol az adott podcastra (műsorra).

Mit tegyek, ha nincs telepítve a telefonomra még podcastalkalmazás?

Hát, ebben az esetben nincs mit tenni, telepíteni kell egyet rá 🙂 (Ami rendkívül egyszerű, ráadásul kiderülhet, hogy van már podcastalkalmazásod, csak nem tudtál róla.)

IPhone, iPad, iPod

Apple Podcast

Az iPhone-on (valamint az iPodon, iPaden) jó eséllyel „gyárilag” van már podcastalkalmazás, csak el kell indítani. Meglepő módon ezt az appot „Podcasts”-nak („Apple Podcastok”) hívják. Ebben meg tudjuk keresni a hallgatni kívánt podcastot (pl. Az élet, meg minden), és rögtön fel is tudunk rá iratkozni. (A feliratkozás után az alkalmazást megnyitva máris láthatjuk és hallgathatjuk az újabb és a régi epizódokat is.) Illetve, ahogy az előbbiekben leírtam, a műsor honlapján közzétett feliratkozás gombok közül az iPhone (vagy „Apple Podcasts”) gombot megnyomva jó eséllyel rögtön feliratkozhatunk az adott műsorra.

Az alkalmazás használatáról az Apple oldalán magyarul is elérhető részletes útmutató. (Ha ezzel az alkalmazással hallgatod Az élet, meg mindent, ismét csak arra kérlek, ne felejtsd el értékelni a műsort! Ez segít másoknak abban, hogy a podcastra rátaláljanak.)

Overcast

Aki esetleg egy idő után igazi Podcast-függő lesz, és még kifinomultabb, fizetős appot szeretne, annak leginkább az Overcast nevű alkalmazás ajánlható jó szívvel iOS operációs rendszeren.

Android

Androidos okostelefonra számos jó és ingyenes podcast alkalmazás létezik. Ezek közül több magyar kezelőfelülettel is rendelkezik.

Player FM

Igen felkapott és egyszerűen kezelhető a Player FM alkalmazás, amely a telefonon (tableten) a Google Play-ből vagy az alkalmazás honlapján lévő „Get it on Google Play” gombot megnyomva egyszerűen telepíthető. Az alkalmazáshoz a fejlesztők magyar nyelvű GYIK(FAQ)-t is biztosítanak.

Google Podcasts

Szintén egyszerű megoldás a Google saját podcastalkalmazását használni, ami Google Podcasts névre hallgat. (Itt a link a telefonos telepítéshez.)

Podcast Addict

Több funkciót, beállítési lehetőséget rejt a Podcast Addict nevű alkalmazás, amelyet szintén a Google Playből telepíthetünk. (Ha magyar nyelvűre szeretnéd állítani az alkalmazás kezelőfelületét, bökj rá a jobb felső sarokban lévő, három egymás alatti ponttal jelölt lenyíló menüre, válaszd ki az „App settings” menüpontot, majd az újabb menüben a „Language” menüpontot. Itt pedig bökj rá az „App UI”-ra és válaszd a „Hungarian” opciót.)

Ennek az appnak létezik pár száz forintért megvásárolható fizetős változata is, amellyel a kezelőfelület alá tolakodó hirdetések kikapcsolhatók.

(Fontos talán még itt megjegyezni:sok jó podcastalkalmazás létezik, a fentiek koránt sem teljes körképet jelentenek, csupán az új hallgatókat segíthetik az eligazodásban.)

Hallgatás Spotify-on

Ha Spoitfy-on hallgatod a hallgatnivalót, és már telepítetted korábban a Spotify alkalmazást, nagyon egyszerű dolgod van.

  • Vagy keress rá a műsor címére az alkalmazás keresőjében (nagyító ikon);
  • vagy kattints az egyes epizódoknál, avagy a feliratkozás oldalon lévő Spotify gombra. Ez utóbbi megoldással a Spotify alkalmazásban találod magad, rögtön a műsor oldalán, ahol azonnal be is tudod tenni a könyvtáradba kedvencként a podcastot (katt a kis szívecskére jobbra fönn).

Hogyan állítsam be, hogy a podcastalkalmazás ne használja a mobilinternetet?

Ha „intelligensebb” podcastalkalmazást használunk, akkor azt beállíthatjuk úgy, hogy csak wifi-kapcsolat megléte esetén töltse le az új epizódokat, és egyáltalán ne használja a mobilinternetet. Ilyenkor – mondjuk otthon – az alkalmazás letölti a készülékre a friss adásokat (epizódokat) – majd azokat akkor is tudjuk hallgatni, amikor nincs internetkapcsolatunk vagy csak mobilinternet áll a rendelkezésünkre. Vagyis a podcastalkalmazás nem terheli meg a mobilinternet-előfizetésünket.

Az alábbiakban a már említett podcastalkalmazások közül íme a beállítások a népszerűbbek esetében:

Apple Podcasts

iOS-készüléken lépjünk a Beállítások > Podcastok menüpontba. Itt a Mobil adatforgalom pontnál engedélyezhetjük vagy letilthatjuk, hogy a Podcastok alkalmazás műsorokat streameljen, amikor az iPhone vagy az iPad mobiladat-hálózathoz kapcsolódik. (Azaz csak WiFi-kapcsolat esetén fog nekikezdeni az új epizódok letöltésének.)

Player FM

Válasszuk ki a jobb alsó sarokban található fogaskerék ikont a beállításokhoz. A megjelenő képernyőn válasszuk a Csatlakozás menüpontot. Az új képernyőn a Hálózat menüpont alatt találjuk a kérdést, hogy „Mikor frissítsünk?” Erre rábökve válasszuk azt az opciót, hogy „Csak WiFi”-n.

Podcast Addict

Az alkalmazás képernyőjén lépjünk be az Alkalmazás beállítások menübe (három egymás alatt lévő pont a jobb felső sarokban, majd „Alkalmazás beállítások”). Válasszuk ki a Letöltés menüpontot. Az ezután megjelenő képernyőn válasszuk ki a „Hálózat” menüpontot. It pedig a következő beállításokat végezzük el:

  • Epizódok letöltése: Csak WiFi-hálózaton (katt a négyzetbe).
  • Online lejátszás: Csak WiFi-hálózaton (katt a négyzetbe).
  • Frissítés: Csak WiFi-hálózaton (katt a négyzetbe).

Spotify

A Spotify-on is van ilyen funkció (mármint hogy a podcastadásokat, zeneszámokat elrőre letöltse a telefonodra wifikapcsolat esetén), ám ez csak az előfizetéses csomagban elérhető, az ingyenesben nem.

Feliratkozhatok-e a podcastra az asztali gépemről?

Természetesen. Ha valami oknál fogva a podcastot nem telefonon, hanem az asztali gépen, vagy ott is szeretnénk hallgatni, ott is léteznek könnyen kezelhető podcastalkalmazások.

PC – Windows 10

Ha asztali PC-re telepített Windows 10-et használsz, és ott szeretnéd inkább hallgatni a podcastokat, érdemes a Microsoft ingyenesen telepíthető alkalmazását, a Grover Podcastot használni. Ez megtalálható a Microsoft Store-ban (boltban), innen letölthető és könnyen beüzemelhető. Ha elindítjuk, a baloldalon található keresődobozba máris beírhatjuk annak a műsornak a címét vagy RSS-címét, amit hallgatni szeretnénk. Ha van ilyen podcast, máris feliratkozhatunk rá, valamint láthatjuk a régi és új epizódok listáját, amelyek közül bármikor, bármelyiket meghallgathatjuk.

Mac

Mac-es asztali gépen a leginkább kézenfekvő az Apple Podcasts használata arra, hogy podcastokra iratkozzunk fel, vagy podcastokat hallgassunk. Hogy miképpen teheted ezt meg, erről részletes, magyar nyelvű útmutatót találsz az Apple idevágó oldalán.

Ha pedig már az Apple Podcats-on hallgatod Az élet, meg mindent, ne felejtsd el értékelni! Ez sokat segít abban, hogy mások is rátaláljanak a műsorra.

Mi az, hogy a podcast RSS-címe? Kell-e tudnom ezt a feliratkozáshoz?

A podcastfeliratkozás vagy a podcastalkalmazások használata során találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy a podcast RSS-címe. A legtöbb esetben erre már nincs szükségünk a feliratkozáshoz. Azért nincs, mert egyrészt a legtöbb podcastműsor saját honlapján ma már közvetlen linkeket biztosít ahhoz, hogy könnyen feliratkozhassunk az adott műsorra, másrészt a podcastalkalmazások keresőjébe beírva a műsor nevét könnyen megtalálhatjuk azt, amit szeretnénk.

Úgyhogy a műsor RSS-címére többnyire csak akkor van szükségünk, ha valami miatt alkalmazásunk mégsem tud megbirkózni a feladattal (például a név alapján nem találja meg a hallgatni kívánt műsort).

Szóval, minden podcast műsornak van egy RSS-címe, amelynek megadásával pontosan azonosítható a podcastalkalmazás számára, ha ez a címe alapján nem sikerülne. Ezt az RSS-címet, biztos, ami biztos, közölni is szokták (honlapjukon) a műsorkészítők.

Az élet, meg minden esetében ez a kérdéses RSS-cím:

https://feeds.simplecast.com/qYCQJv80

Podcast? Az meg mit jelent?

A „podcast” szó 2004-ben született szóösszevonással, méghozzá az iPod (az Apple akkoriban a piacot letaroló zenelejátszója) és a „broadcast” (műsor, műsorszórás) szavak összevonásából. A szó megalkotója Ben Hammersley brit újságíró, rádiós, internet-szakíró.

Magyarul „podcastok” vagy „podcastek”? „Podkaszt” vagy „podkeszt” a kiejtés?

Magyarul a podcast szót sokan ejtik podkasztnak és sokan podkesztnek. Mind a kettő elterjedt. A „podkaszt” kiejtés a brit angol kiejtést követi, a „podkeszt” az amerikait (hozzávetőlegesen). Írni azonban egyféleképpen, az eredeti angol szót használva írjuk: podcast.

Itt az oldalon én a „podkaszt” kiejtés szerint használom a szót (tehát így írom: „podcastok”), mert az a tapasztalatom, hogy többen használják így (talán a latinos magyar hagyományok miatt is), mint a másik változatot.

Amúgy tényleg részletkérdés, mind a kettő használata mellett fel lehet hozni érveket, egyik sem helytelen. Szóval egyelőre döntés és egyéni ízlés kérdése, te melyik kiejtést választod.

Te is segíthetsz bővíteni ezt az útmutatót!
Ha ötleted, javaslatod van arra, milyen tudnivalókkal lenne érdemes még ezt az útmutatót kiegészíteni, vagy miképpen lehetne még közérthetőbbé tenni az új podcasthallgatók számára, ne habozz, vésd oda meglátásaid a hozzászólások közé!

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás Disqus-profillal.

Hallgasd Az élet, meg minden podcastot!

Az élet meg minden egy podcast. Interjúkkal.
Beszélgetések olyanokkal, akik letettek már valamit az asztalra.

Legfrissebb podcastepizódok

Legolvasottabbak

Legfrissebb cikkek

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.