STÓSZhírlevél

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Az asztalomon álló stószból („stócból”) ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket.

Stósz hírlevél #038 – Dante és a droidok

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott címre. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Világtrend

Háborodottak

Nemcsak a frontról, nemcsak a katonák szemszögéből lehet és kell elmesélni azt a borzalmat, ami jelenleg Ukrajnában zajlik. Hanem olyan történetekkel is, amelyeket Vörös Szabolcs ír meg nekünk a háborúról. A háborúból. Vagyis a helyszínről. Most például azt, hogyan élték át az orosz megszállást a Kijev melletti Borogyankában egy pszichiátriai otthon lakói.

A Válasz Online riportja filmvászonra kívánkozó történet. Benne: helyükön maradt és helytálló ápolók, fenyegetőző csecsen fegyveresek, a megpróbáltatásokba belehalt betegek és persze a ragadozók cinizmusa:

„– Ön náci, Marina?
– Ukrán vagyok.
– Jöttünk felszabadítani önöket a nácik uralma alól.
– Ukrán vagyok.
– Ha náci, az elnökük kap egy szép csomag ajándékot. Az ön holttestét.”

🔗 Kapcsolódó podcastepizód. Egyébként a podcast február végi adásában Vörös Szabolccsal beszélgettem:

Popadanci. Így hívják azt a sajátosan orosz (vagy putyini) sci-fi zsánert, amelyet a Telex cikke mutat be részletesen. És amely cikkből kiderül, hogyan állhat az „időutazás-pornó” – amelyben a hős a múltat megváltoztatva deríti jobb fényre a jelen hazáját – a propaganda szolgálatában. (Amúgy, lehetséges, magyar „popadancik” is léteznek, például ez – természetesen Trianon a téma. Lehet, hogy tévedek, mert nem olvastam, nem is fogom, és szerintem más is csak saját felelősségére tegye 😱.)

Summa Technologiae

Robot a gyümölcsösben

A Facebookon jött szembe velem egy (Mashable-)videó, amelyben gyümölcsszedő, gyomláló és a földeken mindenféle más munkát végző robotok szorgoskodtak. A macskás videókkal szemben ezek a gépek némi kutakodásra ösztökéltek (hangsúlyozom: abszolút laikusként).

Forradalmi hangulat

Nos, a felvételek a Sydney-i Egyetem robotikai intézetének fejlesztéseit mutatják. És mint kiderült, egy most zajló világforradalom jellemző képei (amely nagyobb horderejű változást sejtet, mint az önvezető autók technológiája). Tovább böngészgetve a témában pár friss cikkbe botlottam:

  • az Európai Bizottság innovációs magazinjának decemberi cikke szerint az európai gazdaságokban is „küszöbön áll a robot forradalom”.
  • az amerikai Fortune februárban egyenesen azt írta, hogy ez a „mezőgazdsági forradalom” éhínség helyett a bőség évtizedeit ígéri az emberiségnek.
  • a befektetőket célzó ImpactInvestor márciusi cikke szerint 2050-ig várhatóan 20-30 billió (nem elírás) dollárnyi befektetés érkezik az ágazatba, és ez elvezet majd az automatizált élelmiszertermeléshez.

Miért annyira fontos ez?

Mert a világ növekvő népességének élelmezése a hatvanas években lezajlott első „zöld forradalom” eszköztárával (műtrágyák, gyomirtók stb.) nem tűnik megoldhatónak.

Adam Tooze gazdaságtörténész Chartbook című hírlevelében épp a héten írt arról, hogy 2050-re várhatóan 30 százalékkal ugrik meg a világ rizsfogyasztása. Ám a rizstermelés évek óta stagnál, így az igények kielégítéséhez egy „még zöldebb forradalomra” lenne szükség.

Magyarország kimarad és lemarad?

Ez a technológiai váltás tehát le fog zajlani, bár Magyarországon nagy kérdés, hogyan. Az Mfor múlt heti, a mezőgazdasági robotforradalomról szóló beszámolója szerint

  • száz-százhúsz ezer ember hiányzik a magyar mezőgazdaságból
  • ám a tőkehiányos, válságról válságra bukdácsoló magyar agráriumban „kevesen kockáztatják meg, hogy átállnak a bangladesi napszámosokról a robotizált gépekre, így lemaradnak az uniós versenyben […]”

Könyvespolc

Régi idők focija. Mit tegyen az ember, ha dédapja, Borbás Gáspár rúgja a magyar fociválogatott első gólját 1903 áprilisában? (Az százhúsz éve volt, ha jól számolom). Könyvet ír róla. Mert hogy ebben a gólban nem csak sporttörténelem van, hanem kicsit egész Magyarország története is. Ahogy a szerző, Borbás Barna most megjelent könyvének ajánlója fogalmaz: „Nyugatról hazatérő diákok, hazánkba telepedő angolok, sportért elkötelezett pesti polihisztorok – a magyar futball őstörténete minden ízében a magyar polgárság és a nyugati hatások története.”

Idéző

Amerika húsvétra

Mivel az Isteni színjátékban Dante alvilági utazása a kereszthalált halt Krisztus pokolraszállását ismétli meg, helyénvalónak tetszik, hogy nagyszombaton az idézet a Komédiából legyen. Méghozzá Nádasdy Ádám fordításában:

„Testvérek–szóltam–, ha ezer veszéllyel
dacolva Napnyugatig jöttetek, miért tagadnátok meg magatoktól, hogy hátralévő kevéske időnkben
megtapasztaljuk még a Nap mögötti,
ember által sosem lakott világot? Gondoljatok a származásotokra:
nem holmi állatnak születtetek, hanem keresni nagyságot s tudást!”

Az alvilágot járó Dantének Odüsszeusz számol be így utolsó, időskori útjáról, ahol még egyszer hajóra szállva az Atlanti-óceánon nyugat felé vette az irányt. A komédiát Dante 1321-ben fejezte be, és az akkori tudás szerint arrafele, ahol Odüsszeusz a habok közt végül halálát lelte, nem volt más, csak víz. (Később kiderült, mégis van.) E prométheuszi lelkület felemelő és inspiráló. A podcastkészítő számára is.

🔗 Kapcsolódó podcastepizódok. Először természetesen a Nádasdy Ádámmal készített beszélgetést említeném, ahol a fő téma az Isteni színjáték fordítása és Dante pokoljárása:

De húsvét alkalmából ajánlanám még a Sajó Tamással készített EXTRA-epizódot is, ahol sokat beszélgettünk a keleti és az ortodox keresztényekről:

Vezérlőterem

Az hírlevél hiátusárul való elmélkedések

Tudom-tudom, régen volt Stósz. Most meg pont húsvétkor csapott be a ménkű az inboxba. Micsoda idők. De hát a szünetnek az volt az oka, hogy közben kalapáltam a rendszert. A R e n d s z e r t. Mármint nem a politikait, amiben élünk (néha azt is szoktam), hanem azt, ami az egész podcast alatt szépen, mintegy organikusan növekszik. (Nem mellesleg az utóbbi hónapok munkájának gyümölcse az is, hogy elkészült a podcast saját stúdiója: ennek nem csak a megépítése, de a berendezése is tetemes időt és pénzt emésztett fel.)

Szóval a Rendszer voltaképpen egy robot. Nem, nem arról van szó, hogy ezentúl a ChatGPT fog beszélgetni helyettem, hanem hogy – mivel alapvetően Az élet meg minden podcast egyszemélyes vállalkozás – próbálok pár feladatot automatizálni. Például azt, hogy a hírlevél egyes blokkjai cikként felkerüljenek a műsor honlapjára, a szövegek bekerüljenek a megfelelő helyre a hírelvélbe, a képek megfelelően legyenek ehhez méretezve ésatöbbi ésatöbbi. (Megszámoltam, 128 lépésből áll kiélesíteni egy ilyen összetettebb hírlevelet, de a make.com „droidja” egy perc alatt végez vele.)

Amúgy szerintem a médiaipar legnagyobb horderejű változása mostanság nem a mesterséges intelligencia térnyerése, hanem ez az automatizálási, ún. „no-code” forradalom. Amelynek során a hozzám hasonló fogalmatlanok is olyan komplex rendszereket építhetnek a felhőben, amelyeket eddig csak a nagyvállalatok voltak képesek. És erről kicsit beszélni is fogok majd egy rövid előadásban május 31-én a budapesti „Podcast Festival”-on.

Addig is, mindenkinek boldog feltámadást!

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,879követőTetszik
1,923követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.