Trianon filmen, képen, grafikonon

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Hol vannak a magyar filmek Trianonról?

A 24.hu erről érdeklődött Murai András filmtörténésznél. Mármint hogy miért nincs magyar játékfilm ebben a témában (ilyen film egyébként a Horthy-korszakban sem született). Murai szerint

“Trianonról akkor készülhet sokakat megérintő, populáris film, ha valamilyen egység, konszenzus alakul ki a trauma megítéléséről, a traumára való emlékezés közös módjáról.”

Lehet, hogy ettől még (már?) tényleg messze vagyunk.

Kapcsolódó podcastepizód

Arról, hogyan nem kellene történelmi filmet készíteni, ebben a podcastepizódban is esett szó:

#014 Szálinger Balázs – Egy sámán Zalából és az eposz, amit Keszthelyen kell megírni

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotó

Azoknak, akik addig is, amíg lesz film, nézegetnének fotókat, jó hír (egyébként is az), hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, június 4-én elindult az Országos Széchényi Könyvtár Fotótér című online szolgáltatása, amelyen az OSZK a birtokában lévő, impozáns mennyiségű régi fotót adja majd közre. Első körben tízezer fotót, amelyek az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazó két gyűjtemény képei.

Kapcsolódó podcastepizód

A magyar közgyűjtemények birtokában lévő fotógyűjteményekről és ezek közzétételének szükségességéről szó esett a Fortepan alapítójával készült epizódban is:

#017 Tamási Miklós – A Fortepan-sztori, Szent-Györgyi motoron és az Opel Rekord a házunk előtt

Határon túli utcanevek Magyarországon

Aki viszont inkább adatokat (és ezek vizualizációját) böngészne, annak az Átló adatzsurnalisztáinak munkáját ajánlom, akik impozáns adatbázist építettek azokról a magyarországi közterületekről, amelyek legfőképpen a két háború között, majd a rendszerváltás után az elcsatolt országrészeken lévő településekről kapták nevüket.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

13,459követőTetszik
1,933követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.