Sötétben bujkáló rémhírterjesztők

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Sötétben bujkáló rémhírterjesztő, reszkess!

A hét talán leginkább izgalmas belpolitikai híradásai egy időutazáshoz köthetők. Időutazáshoz a Kádár-korba vagy még korábbra. Két emberrel, két helyen is megtörtént ugyanis, hogy nyilvánosan „hangoztatott” véleményéért rendőrök állították elő. Úgymond rémhírterjesztésért.

  • Egy 64 éves, szerencsi férfi (a járvány kormányzati kezelését kritizálva) azt írta ki Facebook-falára Orbán Viktorról, hogy „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.” Hiba volt! Rendőrök kopogtattak nála.
  • A Magyar Hang arról tudósított, hogy egy nappal később hasonló időutazás történt Hódmezővásárhelyen is, ahol a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester-féle Kossuth Kör gyulai vezetőjét is előállították és rabosították a rendőrök, mivel megosztotta a járványügyi intézkedéseket bíráló Hadházy Ákos egyik posztját Facebook-falán.

(Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azóta a Kormányinfón reagált a történtekre. Szerinte „egy jogállamban ilyen előfordul”.)

Hátborzongató érdekesség: az Alfahír szúrta ki, hogy a Magyar Nemzet című kormánypropaganda-lap, nem sokkal a két eset előtt, egy másik rémhírterjesztési ügyről cikkezve ezt a címet adta anyagának: „Így jár minden rémhírterjesztő!”. Amely cím egyrészt nem éppen vidám történelmi időket idéz. Másrészt azt sejteti, hogy a rendőrségi akciók valamiféle központi „kommunikációs” terv mentén haladnak előre.

A rendőrség amúgy mindkét említett esetben a „rémhírterjesztés” elleni küzdelem jegyében intézkedett. Mégpedig, mint ahogy az Indexnek a két ügyhöz írt háttércikkéből kiderül, egy idén márciusban a büntető törvénykönyvbe került passzus alapján. Amely passzus annyira tágan értelmezhető, hogy végül is bármilyen ellenzéki posztolónál megjelenhet a rendőr.

Mindeközben a legnagyobb országos rém- és álhírterjesztők zavartalanul tevékenykedhetnek. Állami támogatással. A közmédiában és a kormányzati sajtóban. Ezt az anomáliát érzékelteti a Hírcsárda (figyelem!) álhíre, Gábor Lászlóra, az Origo fura urára utalva.

Kapcsolódó podcastepizód:

A máig tartó Kádár-korról elég sok szó esett a legutóbbi podcastepizódban is:

027 Puzsér Róbert – Goebbels kristálygömbje, Luxus Vivien táskái és a magyar polgárháború

Fű alatt

Helyi túlkapások, mondhatnánk. Csakhogy pont a „helyi szint” az, ahol egészen fura, feudális világ alakult ki mára Magyarországon. Ésik Sándor (Diétás Múzsa) az Azonnalin röviden és közérthetően foglalja össze hogyan változott (épült le) Magyarországon az önigazgatás korábbi rendszere. Kábé így:

„A Fidesz pártszervezete a járásokat nagyjából[…] fedő választókerületekből és azok vezetőiből áll. Ők helyben élet-halál urai, de bármelyik pillanatban selyemzsinórt kaphatnak Felcsútról. A rendszer így elég rosszul működik, mivel a tényleges igazgatás messze van az állampolgártól, elég nagy területen meg is szűnt, mivel a falvak lakossága mára olyan kiszolgáltatott, hogy jobban megnézve semmi szükség ott közigazgatásra. Ha valaki a magyar vidék elnéptelenedésének okait keresi, érdemes itt is szétnéznie. Ki a fene akar olyan helyen élni, ahol a földesúrnak teljhatalma van, és a járási hivatalban ijedtükben lepisilik a lábukat a hivatalnokok, ha bemegyek panaszt tenni a Tekintetes Képviselő Sziauramra?”

A cikk egyébként annak apropóján született, hogy egyetlen éjszaka alatt kisebbfajta közigazgatási reform zajlott le Magyarországon. Amikor is a kormányzat kitalálta, mégiscsak fontos neki a korábban kiüresített (vár)megye. Mert hogy egy ilyen húzással jó sok adóbevételt lehet a (többnyire ellenzéki) településektől áttolni a továbbra is fideszes irányítású megyékhez. (Hogy miről is szól Semjén Zsolt javaslata, arról konkrétumokat például a 444.hu cikkében is lehet olvasni.)

Amúgy elég sok, ehhez hasonló, egzotikus intézkedés történt (sokszor éjszaka benyújtott törvényjavaslatokkal) a járvány árnyékában. Az Index összegyűjtött ezekből a lépésekből egy cikkrevalót. (Megszállt magáncég, minden idők vasúti beruházásának titkosítása, részvények és ingatlanok a holdudvarnak: intézkedésdömping, amelynek célját nehéz lenne összefüggésbe hozni a járvány elleni küzdelemmel.)

A teljesség igénye nélkül ehhez még vegyük hozzá

Átcsoportosítás

A fentiekből talán nem meredek levonni a következtetést: a járvány, a rendkívüli felhatalmazás remek alkalmat kínál a kormánynak, hogy turbófokozatba kapcsolja a pénzek, vagyonok átcsoportosítását a számára nem kedves emberektől, szervezetektől a számára kedves emberek, szervezetek számára.

  • Ha vesztesekről beszélünk, akkor mindenképpen érdemes megemlítenünk Magyarország egyik leggazdagabb emberét, akinek egyre nyilvánvalóbb lehet, hogy ő a kormányzatnak nem kedves: Bige László az ellene folyó büntetőügyről, illetve családtagjai megfenyegetéséről a minap adott ki közleményt.
  • Ha pedig nyertesekről beszélünk, mindenképpen említsük meg azokat a szerencséseket, akiknél most a néhai Andy Vajna kaszinóérdekeltségei landoltak. (Nem ismeretlen nevek.)
  • És persze Mészáros Lőrincet, akinek birtokáról (és katonai járműveiről) már drónfelvétel is készült az Átlátszó jóvoltából.

Kapcsolódó podcastepizód:

Hogy miért készít ehhez hasonló drónfelvételeket a magyar „elit” birtokairól az Átlátszó, erről a főszerkesztővel beszélgettem egy korábbi podcastepizódban:

024 Bodoky Tamás – Jachtok, oligarchák, repülők és az Átlátszó története

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

13,459követőTetszik
1,933követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.