Az élet, meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort a Patreonon!

#027 Puzsér Róbert – Goebbels kristálygömbje, Luxus Vivien táskái és a magyar polgárháború

Meghallgatás itt (▶ gomb a lejátszón)

Podcast feliratkozás

Miről szól ez az epizód?

Mi az, ami Puzsér Róbertet arra késztette, hogy beüljön egy kereskedelmi tévé show-műsorába? Mit keresett a politikai porondon, amikor főpolgármester-jelöltként indult a választáson? És miért ugyanaz a válasz mind a két kérdésre?

Szóval ebben az epizódban Puzsér Róberttel beszélgetek a „hamisság meghekkeléséről”, és persze más, önmagukon túlmutató jelenségekről is: Vasvári Vivien kétmilliós táskáiról, a bulvárkritika fontosságáról, arról, miért és hogyan tette és teszi ugyanazt a magyar kereskedelmi média, mint Habony Árpád. De szó lesz még a történet nélküli magyar vagyonokról és a Magyarországon évszázadok óta tartó polgárháborúról is.

(Ha podcastalkalmazásból olvasod ezt a szöveget, előfordulhat, hogy csak egy részét látod: a teljes verziót itt találod.)


Az 1974-ben született Puzsér Róbert nem feltétlenül passzol a rendszerbe. Szinte önálló intézmény a magyar médiában: publicista, kritikus, műsorvezető, showman és legutóbb főpolgármester-jelölt is.Pályáját nem csak azzal lehet leírni, hogy mi mindent írt, milyen műsorokat készített, mit alkotott és mit tett le az asztalra az elmúlt két évtizedben, hanem azzal is, hogy ezalatt hány laptól, rádiótól, tévétől küldték el.

Egyebek mellett az Echo TV, a Hír TV, a Magyar Nemzet, a Rádió Café, a Pont FM és az MTV is szerepel ezen a listán, így nem véletlen, hogy Puzsér Róbert az elmúlt években arra törekedett, hogy létrehozza saját, egyszemélyes médiáját

Ahonnan senki sem rúghatja ki őt.

Ma már Facebook-oldalát és Youtube-csatornáját annyian követik, hogy az egy egész szerkesztőségnek is becsületére válna.

Eközben cikkeket, könyveket ír, és megannyi médiaszereplése mellett vitaműsorokat szervez és vezet, amelyek komoly közéleti-társadalmi témákat járnak körbe.

Ahogy mi is ebben az epizódban.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Puzsér Róbert

Könyvei

Az epizódban említett események

Az epizódban említett filmek, tévéműsorok

Írók, színészek, művészek, gondolkodók

Említett politikusok, vezérek és familiárisaik

Üzletemberek, újságírók, „kreatívok”

Műsorjegyzetek

[00:05:09]

Miért „találta meg” Puzsér Róbert Vasvári Vivient, aki aztán feljelentette őt? Esetek, amikor az értelmiség nem engedheti meg, hogy elmenjen a bulvárjelenségek mellett szó nélkül.

[00:11:16]

A felhergelés, a szociális uszítás beláthatatlan következményei ennek, ha jön a válság.

[00:13:07]

A Feleségek luxuskivitelben című műsor: a benne szereplő feleségek haszontalansága. A gazdagság kultúrája, az ezzel járó felelősségvállalás Amerikában és ennek hiánya, a történet nélküli vagyonok Magyarországon.

[00:19:45]

Puzsér Róbert kirohanása Vasvári Vivien ellen és a celeb intsagramposztja, ami ezt kiváltotta.

[00:23:01]

Vasvári Vivien és a celebek óriási követőtábora a közösségi médiában. A kereskedelmi televíziók, a 20. századi létbizonytalanság és a „proli hős”.

[00:26:40]

Az igazi sikeremberek hiánya Magyarországon. Az állami pénzből „megképződött” magyar nagyburzsoázia, ennek összefüggései a kádárizmussal. A félperiféria féllegitim állapota, mint magyar szabadság.

[00:29:26]

A magyar társadalom identitáskrízise. A törzsi Magyarország törzsi identitásai. A trikolór, mint nem létező identitás – szemben a székely és az uniós zászlóval.

[00:32:38]

A világszerte felerősödő kultúrháború. A „mi” és „ők” szembenállásának kialakítása a politika diabolikus eszközeivel. A kultúrharc sokkal hosszabb hagyománya Magyarországon.

[00:38:13]

A politikai radikalizálódás lélektana. Joseph Goebbels, mint a politikai marketing és az üzleti marketing atyja. A nemzeti szocializmus, mint a megváltást kínáló brandek őse.

[00:43:32]

Van remény arra, hogy racionális döntéseket hozzunk politikai kérdésekben? Az elit ellenérdekeltsége ebben. A kereskedelmi televíziók szerepe az elzüllesztésben, a reklámszpotok romboló logikája, a fogyasztó „gyártása”.

[00:48:26]

A kereskedelmi televíziózás szövetsége a celebiparral 1997-től. A magyar bulvár születése, Friderikusz Sándor korábbi kísérlete erre. A magyar kereskedelmi televíziózás súlyos felelőssége a jelenlegi állapotokban.

[00:54:13]

A bulvár két „infernális leágazása”: bulvár a nyomorból és a szociális uszítás. A bulvárkritika fontossága. Puzsér Róbert, a küldetéses ember. Ennek veszélyei.

[00:58:24]

Puzsér Róbert szerepvállalása az RTL Csillag születik című tehetségkutató showban. A felkérés és a szereplés története, Puzsér Róbert szándéka ezzel.

[01:10:55]

A kereskedelmi tévézés belső energiái, a sodrás, aminek nehéz ellenállni a benne résztvevőknek. A reklámnak való megágyazás, mint az érzelmi felfokozottság végső célja. Puzsér Róbert eltökéltsége abban, hogy autonómiáját eközben is megőrizze.

[01:14:41]

Puzsér Róbert pánikbetegsége, amely pár hónappal azelőtt hatalmasodott el rajta, hogy a műsorban való szereplésre felkérték. A félelem örvénye.

[01:19:24]

A gyógyszeres kezelés lényege: időt nyerni a terápiához. Aminek célja, hogy az ember sorsára rálásson, történetét megértse, szorongásának okát felfejtse. A szorongás, mint rejtvény.

[01:27:36]

Puzsér Róbert saját médiájának felépítése. Facebook-oldala és Youtube-csatornája. Korábbi munkahelyek, ahonnan kirúgták. Ennek alapélménye a saját csatornák kialakításakor.

[01:31:11]

A médiatér beszűkülése a 2012 utáni nyolc évben. A „polgárháború” miatt megképződő új tér a jobbon és balon kívül.

[01:37:10]

A meggyőződés és a megélhetés szembekerülése Magyarországon. A belső könyv meghamisítása a megélhetés miatt.

[01:43:24]

Puzsér Róbert a szelep vagy bohóc. Kultúrális szerepe, amely segíthet a rendszer feszültségét levezetni.

[01:45:55]

A főpolgármester-jelöltség, belépés a politikába, a „hamisság meghekkelése”. Puzsér Róbert, mint vírus.

[01:51:18]

A koronavírus járvány: van-e esély, hogy ez a krízis jó irányba löki a társadalmakat? A változás ára, amit be kell fizetni. A fenntarthatatlan növekedés kényszerének válsága, a szavazatok kivásárlásának gyakorlata, az elitcsere szükségessége.

[02:02:12]

Ellenzéki kórkép: Puzsér Róbert negatív tapasztalatai a kampány alatt. Az öt százalék alatti választási eredményének értékelése.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás disqus-profillal.

 1. Ez a Podcast valami eszméletlen jó volt, fel karcolta az arcomat, Puzsér Robi hozta a formáját:)
  Nem tudom kifelyezni, hogy milyen minőségi és mélyremenő kis leírás a mi kis kapitalizmusunkról. Kötelezővé tenném mindenkinek, hogy halgassa meg, bár nem biztos, hogy lenne hatása:) A legjobb ez a „Veretés” ezt még ebben a környezetben nem hallottam, de nagyon jól érzékelteti a helyzetet:) Még több ilyet!!

 2. Annak ellenére, hogy az eddigi podcastokat mind meghallgattam, függetlenül a riportalany személyétől, ezt nem fogom. Rettenetesen károsanak tartom, hogy egy megélhetési bohócot tényezőnek állítanak be.
  Ennek ellenére természetesen maga a podcast sorozat, a weboldal az egyik legértékesebb a mai Magyar blog és podcastszférában.

  • Puzsér az egyik legzseniálisabb arc a magyar közéletben. Sőt azt hiszem a „megélhetési bohóc” nem is pejoratív kifejezés, bár annak szántad, de valójában semmi gond nincs se a megélhetéssel se a bohócsággal. Együtt pedig csak kevesen tudják ilyen magas színvonalon művelni, úgy, hogy az „üzenet” közben a lehető legmélyebbre menjen.

   • Puzsér nem zseniális, hanem még középszerűenk sem nevezhető médiaceleb. Elmegy a kocsmába, meghallgatja min veszekednek a polgárok, és elkezdi azt terjeszteni. Már tizensok évvel ezelőtt is hallgattam a Budapest rádióban pár adását. Az első néhányban engem is megfogott, de aztán rájöttem, semmit nem mond, értéktelen szószaporítást végez. De azt legalább nagy hangon. És persze emberileg is vannak vele gondjaim, érdekes módon ő volt az aki nem állt fel a Hír tévében, volt annyira gerinctelen, hogy megvárta, míg kirugják, hogy aztán tetszelegjen az áldozat szerepében.
    És persze a főpolgármesteri akciója is kiválóan mutatja jellemét. Kíváncsi lennék, honnan kapta a 25 ezüstöt.
    Szóval ez a magas színvonal, amit emlegetsz, a béka segge alatt van, éppenséggel pont a blog és podcast készítője az élő példa arra, hogyan is kell(ene) művelni az újságírást.
    Persze bárki rajongjon érte nyugodtan, látom, hogy szükség van az ilyen felfújt izékre a mai korban, hiszen ennél mélyebbre, mi több saját gondolattal senki nem akar merülni a világban.
    És igen. Jól láttad, a lehető legpejoratívabb értelemben véve neveztem bohócnak.
    De amit leírtam az is csak egy vélemény. És mint tudjuk a vélemény olyan, mint a s.gglyuk. Mindenkinek van, és senki nem kíváncsi a másikéra.

  • Ugyan. Én nem tartom Puzsért zseninek, de vannak összefüggések és gondolatmenetek, amiket tőle hall MEG először egy átlagos műveltségű ember. Ráadásul viszonylag kevesen próbálnak középen maradni és még kevesebben kritizálják a bal oldalt a gondolkodók közül, ami megint hatalmas hiba.
   Nem mellesleg, volt egy rakás olyan gondolata, ami Lányi András szavaival cseng egybe, általános társadalmi működéseket tekintve pl. Csak teljesen más a stílus – alpári és hangos.

   • Puzsér – szerintem – nincs középen. Ő mindig ott van, ahol rést lát, és véleményével tud magának szerezni annyi követőt, ami a felszínen tartja a többi celeb között.
    Nem a baloldal kritizálásával van bajom.
    Hanem az erkölcsi tartásával, ahogy nem volt képes felállni a Hír tévénél(?), ahogy főpolgármesterjeöltként egy teljességgel kivitelezhetetlen tervvel állt elő, cask azért, hogy beszéljenek róla.
    „Nem mellesleg, volt egy rakás olyan gondolata, ami Lányi András szavaival cseng egybe, általános társadalmi működéseket tekintve”
    Az én szavaim meg néha Arisztotelészével, mégesem vagyok korszakos zseni 🙂

    • Nem is feltételezem, hogy korszakos zseni lenne. Ön sem meg Puzsér sem, utóbbit már fönt is jeleztem. 🙂
     Én is egyetértek bizonyos döntésekkel, álláspontokkal bal és jobb oldalon egyaránt. Ezért neveztek már erkölcstelennek és ostobának is, mindkét oldalról.
     Kösz, én így jól vagyok. 🙂
     A Hírtv-s véleménnyel részben egyetértek.

 3. . „le Peuple enfin, accepte tous les tyrans, pourvu qu’on lui laisse le museau dans sa gamelle” azaz, az emberek barmilyen zsarnokot elfogadnak amig a pofajuk a vajuban marad. (Flaubert) tobb mindent 200 eves gondolat amit most kiegeszit egy okos telefon. Ennyi valtozott.

 4. „…az szorong, aki nem cselekszik…”
  A kedvenc mondatom a riportból.
  2017-ben San Francisco-ban sétáltam a feleségemmel, és a földön találtam egy eldobott kis arany-hologramos vásári Buddha kártyát, amelyen ez áll:
  „Work smoothly, lifetime peace”
  Azóta is magamnál tartom, hogy emlékeztessen, a szorgalomnál, a tenni akarásnál és a produktivitásnál semmi sem tud jobban kimozdítani a mélypontokból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Követhetsz itt is:

7,582követőTetszik
1,729követőKövetés
272követőKövetés

Extra epizódok támogatóknak

Dezső András
Videó

Dezső András – A káosz emberei

Ésik Sándor
Videó

Ésik Sándor – A magyar modernizáció kudarca

Mi ez az egész?

Bővebben a műsorról és a műsorvezetőről.

Támogasd a podcastot a Patreonon!

Egy-egy epizód elkészítése sok meló. Ha tetszik a podcast, te is segíthetsz, hogy sokáig legyen még.

Támogatók fala

Azoknak a nevével, akik a podcast kiemelt támogatói a Patreonon.

1%

Így segítheted kedvenc műsorodat adód egy százalékával 2023-ban is.

A műsor támogatója a Líra Könyv:spot_img

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? A STÓSZ hírlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott címre. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.