A könyvajánló ezúttal kicsit rendhagyó lesz. Mégpedig azért, mert az „ajánlott” könyvet valószínűleg kevesen fogják majd megrendelni, és én is csak részleteket olvastam belőle eddig a neten. Tekintve hogy enciklopédiai igényű, és éppen ezért meglehetősen borsos áron kínált sorozatról van szó (kb. 500 dollárt kóstál).
Két okból mégis idekívánkozik ez a könyv:
- Szerzőjéről először az előbb ajánlott, Bill Gates agyáról szóló dokumentumfilmben hallottam, és ez az ember (illetve a filmben is említett könyve) igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Nathan Myhrvold ugyanis a Microsoft vezető kutatója volt (Gates munkatársa), nem mellesleg kozmológus, fizikus, és mint ilyen otthonosan mozog a matematika és a közgazdaságtan birodalmában is. (És nem mellesleg a gasztronómia területén, mint azt mindjárt látni fogjuk.)
- Ebben a karanténban az otthonsütő pékek országa lettünk. Márpedig Myhrvold (szerzőtársával) tulajdonképpen a kenyér kultúrtörténetének és a kenyérsütés technológiájának 5+1 kötetes alap- (sokak szerint remek)művét alkotta meg. Tehát voltaképpen kevés aktuálisabb munkáról beszélhetünk.
A kenyeres alapmű címe: Modernist Bread (a könyv angol nyelvű honlapja itt elérhető, részletes ismertető magyarul a műről itt olvasható – magyar kiadást ne keressetek).
Ez az alapmű persze nem előzmény nélküli. Myhrvold azok közé az emberek közé tartozik – a dokumentumfilmben is mint ilyen figura került elő –, akiket ha érdekel valami, az megszállottan érdekli. Egy korábbi, szintén 5+1 kötetes munkája mára az egész konyhaművészet alapvetései közé tartozik. A Molnár B. Tamás és Bittera Dóra (csúcs)gasztronómiai szerzőpáros így ír Myhrvoldról a Bűvös Szakács – Konyhauniverzum című könyvükben:
„Nathan Myhrvold a konyhaművészet terén zajló történéseket olyan érdekesnek találta, hogy maga is kutatni kezdett. A munkába bevonta a Fat Duck két volt szakácsát, majd még több tucat további munkatársat. Az évek folyamán korszakos művet alkottak, amelynek címe: Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, 5+1 kötet, 2500 oldal. Hasonló léptékű és fontosságú referenciamű, mint amilyen száz éve Escoffier Le guide culinaire-je volt.”
Na most ugyanez lehet a helyzet újabb művével, a Modernist Bread című opusszal is, ami nem általában véve a konyhaművészettel foglalkozik, hanem kifejezetten a kenyérről szól. Igen, ismét 5+1 kötetben, ezúttal is 2500 oldalon keresztül. (Mivel nem túl valószínű, hogy éppen most lesz 500 dolcsim erre, írtam Bittera Dórának, megvan-e nekik ez az újabb könyv is az előző mellett. Nem csalódtam: Dóra arról tájékoztatott, hogy az általuk vezetett Magyar Gasztronómiai Egyesület könyvtárában természetesen megvan a mű, és hogy – előzetes egyeztetés után – helyben olvasható. Hurrá! Bár kevésbé valószínű, hogy a kenyérsütő-gépben eszkábált kenyereim ettől radikális javuláson esnek majd át.)
Modernist Bread (megjelent a Modernist Cuisine című sorozatban), 2017, 2500 oldal
Kapcsolódó podcastepizód:
Molnár B. Tamással beszélgettem a magyar gasztroforradalomról, a magyar csúcsgasztronómia helyzetéről és még sok más témáról ebben a podcastepizódban: