Modern kenyér

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A könyvajánló ezúttal kicsit rendhagyó lesz. Mégpedig azért, mert az „ajánlott” könyvet valószínűleg kevesen fogják majd megrendelni, és én is csak részleteket olvastam belőle eddig a neten. Tekintve hogy enciklopédiai igényű, és éppen ezért meglehetősen borsos áron kínált sorozatról van szó (kb. 500 dollárt kóstál).

Két okból mégis idekívánkozik ez a könyv:

  1. Szerzőjéről először az előbb ajánlott, Bill Gates agyáról szóló dokumentumfilmben hallottam, és ez az ember (illetve a filmben is említett könyve) igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Nathan Myhrvold ugyanis a Microsoft vezető kutatója volt (Gates munkatársa), nem mellesleg kozmológus, fizikus, és mint ilyen otthonosan mozog a matematika és a közgazdaságtan birodalmában is. (És nem mellesleg a gasztronómia területén, mint azt mindjárt látni fogjuk.)
  2. Ebben a karanténban az otthonsütő pékek országa lettünk. Márpedig Myhrvold (szerzőtársával) tulajdonképpen a kenyér kultúrtörténetének és a kenyérsütés technológiájának 5+1 kötetes alap- (sokak szerint remek)művét alkotta meg. Tehát voltaképpen kevés aktuálisabb munkáról beszélhetünk.

A kenyeres alapmű címe: Modernist Bread (a könyv angol nyelvű honlapja itt elérhető, részletes ismertető magyarul a műről itt olvasható – magyar kiadást ne keressetek).

Ez az alapmű persze nem előzmény nélküli. Myhrvold azok közé az emberek közé tartozik – a dokumentumfilmben is mint ilyen figura került elő –, akiket ha érdekel valami, az megszállottan érdekli. Egy korábbi, szintén 5+1 kötetes munkája mára az egész konyhaművészet alapvetései közé tartozik. A Molnár B. Tamás és Bittera Dóra (csúcs)gasztronómiai szerzőpáros így ír Myhrvoldról a Bűvös Szakács – Konyhauniverzum című könyvükben:

„Nathan Myhrvold a konyhaművészet terén zajló történéseket olyan érdekesnek találta, hogy maga is kutatni kezdett. A munkába bevonta a Fat Duck két volt szakácsát, majd még több tucat további munkatársat. Az évek folyamán korszakos művet alkottak, amelynek címe: Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, 5+1 kötet, 2500 oldal. Hasonló léptékű és fontosságú referenciamű, mint amilyen száz éve Escoffier Le guide culinaire-je volt.”

Na most ugyanez lehet a helyzet újabb művével, a Modernist Bread című opusszal is, ami nem általában véve a konyhaművészettel foglalkozik, hanem kifejezetten a kenyérről szól. Igen, ismét 5+1 kötetben, ezúttal is 2500 oldalon keresztül. (Mivel nem túl valószínű, hogy éppen most lesz 500 dolcsim erre, írtam Bittera Dórának, megvan-e nekik ez az újabb könyv is az előző mellett. Nem csalódtam: Dóra arról tájékoztatott, hogy az általuk vezetett Magyar Gasztronómiai Egyesület könyvtárában természetesen megvan a mű, és hogy – előzetes egyeztetés után – helyben olvasható. Hurrá! Bár kevésbé valószínű, hogy a kenyérsütő-gépben eszkábált kenyereim ettől radikális javuláson esnek majd át.)

Modernist Bread (megjelent a Modernist Cuisine című sorozatban), 2017, 2500 oldal

Kapcsolódó podcastepizód:

Molnár B. Tamással beszélgettem a magyar gasztroforradalomról, a magyar csúcsgasztronómia helyzetéről és még sok más témáról ebben a podcastepizódban:

002 Molnár B. Tamás – Egy régi március tizenötödike, a magyar gasztroforradalom és a lázadók mellett elsuhanó állami pénz

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,565követőTetszik
1,915követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.