Molnár B. Tamást nevezték már magyar „gasztropápának”, vagy a „magyar gasztronómiai forradalom” atyjának és vezérének is.

De miféle forradalom ez, ha annak lehet nevezni egyáltalán?

Ebben az epizódban Molnár B. Tamással beszélgetek egy régi-régi március 15-ről, a főzés tudományáról, egy immár tizennyolc éve zajló polgári mozgalomról, amely étkezési kultúránk megmentését tűzte ki célul, és arról, mi történik a lázadókkal akkor, amikor megérkezik az állami pénz.

Internetes linkek az epizódhoz

  • Molnár B. Tamás és Bittera Dóra blogja most a buvosszakacs.com-on érhető el.
  • A Magyar Nemzetben 2003-tól megjelenő legendás gasztronómiai sorozat cikkeit is tartalmazza A Bűvös szakács – Konyhauniverzum könyvsorozat, amelynek első része itt rendelhető meg.
  • A konyhai technológiákat részletesen, 900 oldalon tárgyaló, franciából fordított és helyenként a magyar szempontok szerint „honosított” A főzés tudománya c. Könyv itt rendelhető meg.
  • Részletesebb cikk a Magyar Nemzetből az 1972. március 15-én történtekről.
  • Az Aranyszalag Minőség tanúsítvány.
  • A 2007-ben a Magyar Nemzetben napvilágot látott Kulináris charta eredetileg megjelent szövege.
  • Molnár B. Tamás az epizódban a Hagyomány és Evolúció versenyről is beszél, és a legutóbbi, hetedik alkalommal megrendezett megmérettetés eredményeit is részletezi. A VII. Hagyomány és Evolúció döntőjéről, eredményeiről itt lehet bővebben olvasni.
  • A Magyar Gasztronómiai Egyesültet szakadásának okairól, a nagypolitika által meghatározott mozgásokról olvasható az azóta megszűnt Népszabadság még működő online felületén Tamás Ervin a problémát röviden, de világosan bemutató írása.
  • Berlinben a mai napig népszerű a Wohngemeinschaft, mint lakhatási forma. Erről szól ez a 2013-as blogbejegyzés.
  • A Gettys képén itt megtekinthető Henri Levy séf Maitre nevű nyugat-berlini éttermében 1981-ben.
  • Egy kitűnő írás Eckart Witzigmannról és örökségéről a Bűvös Szakács blogon
  • A salzburgi Ikarus étterem és vendégszakács rendszere.
  • Rafa spanyolországi halétterme a TripAdvisoron.
  • Venesz Józsefről – akinek szakácstankönyvét Molnár B. Tamás gyakran emlegeti elrettentő példaként, mint a magyar konyha elsilányításának szimbólumát – a Wikipédián is lehet részletes szócikket olvasni. Illetve természetesen a Bűvös Szakács blogon is. Mint a szerzők a cikkben írják: „A „Venesz” trónra lépésével megszületik a magyar népi demokratikus tervgazdálkodási konyha. […] Olyan pillanat ez, mint mikor feláll a műtőasztalról Frankenstein szörnye: életre kel egy rémmítosz és mindennapjaink részévé válik.”

Műsorjegyzetek

  • 0:06:15 1972. március 15.: tüntetés Budapesten. Rendőrhatósági felügyelet.
  • 0:08:18 A zenetanulás, a nagybőgőzés, mint kitörési lehetőség.
  • 0:10:00 Disszidálás Magyarországról 1983-ban Nyugat-Berlinbe. Hogy kell elképzelni a 80-as évek Nyugat-Berlinjét?
  • 0:11:30 Kommuna és Wohngemeinschaft.
  • 0:12:43 Diploma Nyugat-Berlinben az ottani zeneművészeti főiskolán, zenélés a berlini filharmonikusoknál, főzés a lakóközösségre.
  • 0:14:20 A Maitre: Henri Levy két Michelin-csillagos étterme Nyugat-Berlinben és az ott vállalt munka.
  • 0:16:22 A német konyha megújítása, megújulása a 70-es és a 80-as években.
  • 0:19:01 A stázsolás intézménye.
  • 0:21:56 Mennyire stresszes egy Michelin-csillagos étterem. konyhája? Hogy néz ki egy csúcsétterem konyhája? Milyen munkamegosztással dolgoznak ott a szakácsok?
  • 0:24:30 Miért éppen a franciák?
  • 0:24:55 A világ csúcsgasztronómiai helyeinek felfedezése.
  • 0:28:31 Ferran Adrià és laboratóriuma.
  • 0:30:42 A „Venesz” és a magyar konyha elsilányítása.
  • 0:33:01 A Magyar Gasztronómiai Egyesület kiadásában megjelent A főzés tudománya c. könyv.
  • 0:37:10 Az első lövés a magyar gasztronómiai forradalomban 2000 őszén.
  • 0:39:38 Ételszobrászat vs. valódi szakácsversenyek.
  • 0:41:00 A világ két legjelentősebb éttermi kalauza: a Michelin és a Gault&Millau.
  • 0:44:16 A Börszörményi úti Tik-Tak Espresso politikailag vegyes közönsége.
  • 0:45:14 A 2007-ben megszületett Kulináris charta.
  • 0:46:39 Az Aranyszalag tanúsító védjegy.
  • 0:50:18 A „hungarikumok” és az egyéb értelmetlen védjegyek.
  • 0:50:53 Csúcsgasztronómia és minőség vs. hétmilliárd embert kell etetni a földön.
  • 0:54:56 Eredményes a magyar szakácsképzés megújulása – az új műhelyek, konyhák szerepe ebben.
  • 0:55:47 Kevés az egyszerű, de jó hely, és ez még nagy adóssága a magyar gasztroforradalomnak – ennek okai.
  • 0:58:09 A Hagyomány és Evolúció verseny.
  • 1:01:30 A Bocuse d’Or szakácsverseny mint légyfogó a politikusoknak. „Elkerülése” a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől.
  • 1:06:16 Szakadás a Magyar Gasztronómiai Egyesületben. 2016-ban. A politika és a nagy állami pénzek megjelenése a magyar gasztronómiában. Presztízsrendezvények. Állami pénzköltés nem éppen hatékonyan.
  • 1:08:45 A tegnap bolondjai a ma győztesei?