Bill Gates agya

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Kezdjük ezt az új filmes rovatot egy olyan dokumentumfilmmel, amely három epizódjával azt ígéri, hogy beleláthatunk korunk egyik meghatározó üzletemberének (újabban filantrópjának) fejébe. A magyarul Minden, ami Bill Gates címen a Netflixen elérhető sorozatban tehát Bill Gates agyáról vagy inkább a világról alkotott elképzeléseiről van szó.

A rossz:

A film eléggé kesztyűs kézzel bánik Gates-szel, olyannyira, hogy néha az az érzésünk támadhat, mintha nem dokumentumfilmet, hanem a Gates-alapítvány PR-videóját látnánk. A portré egy része a „hogyan lehet valaki ennyire okos”, a „hogyan működhet valakinek az agya ennyire zseniálisan öntörvényűen” és a „hogyan olvashat valaki ennyi könyvet” témái körül forog, miközben bemutatja az alapítvány több nagy projektjét is. Mint például a harmadik világba szánt, működésére saját energiát előállító toalettet és vizesblokkot, a gyermekbénulás-járvány elleni oltásprogramot, valamint az atomerőművek új, az eddigieknél sokkal biztonságosabb változatának létrehozását célzó projektet. És hát ezeknek a témáknak a feldolgozása is olykor egy vállalati prospektusra emlékeztet. (Miközben annak a Bill Gatesnek a bemutatása elmarad, akinek megítélése, ha a Microsoft monopóliumáról van szó, már korántsem ilyen pozitív.)

A jó:

Mindennek ellenére a film valahogy mégis „működik”. Bill Gates tényleg olyan problémákra keresi a választ, amelyek bár fontosnak tűnnek, igazából csak azután azok, hogy valaki elkezdett már foglalkozni velük. Tehát a konkrét projektek apropóján egy olyan ember intellektuális kalandjait (is) láthatjuk, aki megteheti, hogy egész nap kis szatyrában könyveket hurcoljon ide-oda, elmélyedjen ebben-abban, majd a problémák feltérképezése és megértése után megpróbáljon megoldásokat találni erre-arra, és ennek érdekében sok-sok pénzt is odatenni. (Főként az utóbbi mozzanat nem mondható hétköznapinak.)

E kalandok bemutatása során sok okos ember, sok okos gondolat kerül elő, a néző pedig rácsodálkozhat arra, hogy akadnak történetek, ahol a nyers erőpolitika és haszonelvűség helyett a racionalitás, a problémamegoldás logikája kerül előtérbe. Persze az ötleteivel és pénzével világjobbító szuperhőst figyelve akaratlanul is elgondolkozunk azon: vajon ez a felvilágosodott buzgalom nem válhat-e valamiféle felülről jövő diktátummá? Amikor is a könyvtárban üldögélő géniusz próbálja meg újratervezni a tőle távol élő szegények tömegeinek életét.

Nekem pozitívum volt még a filmben a felség, Melinda Gates hangsúlyos szerepeltetése is. (Sokan mondják, ennek az okos asszonynak nagy szerepe volt abban, hogy a mágnás ma már kevésbé versenytársai ledózerolásával, mint inkább világjobbító terveivel foglalkozik.)

Magyar felirat: van

Fellelhetőség: Netflix

Értékelés: 4/5

Kapcsolódó podcastepizód

A nőkről jut eszembe: a női szerepek változásáról, a női életfordulókról beszélgettünk ebben a podcastepizódban:

026 Szécsi Noémi – Lányok, asszonyok, női életkörök és egy kert nehéz időkre

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,565követőTetszik
1,915követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Kezdjük ezt az új filmes rovatot egy olyan d...Bill Gates agya

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.