Megvédik a békét – pár szó egy nyertes pályázatról és a nyomában támadt hisztériáról

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Talán már értesültetek róla, hogy Az élet meg minden podcast nyert a Szabad Média pályázaton (a pályázatot az USA budapesti nagykövetsége támogatja). Azért ez a megfogalmazás, hogy „már”, mert napok óta tart a hergelés emiatt az állammédiában (az egykori Szabad Nép stílusában). Tehát a nép ellensége lettem, az imperialisták láncos kutyája, aki az amerikaiak pénzén tör Magyarország „szuverenitására”, és esténként talán kolorádóbogarakat is szór repülőről a hon virágzó kertjeire.

Három dolgot szeretnék műsoron kívül erről megjegyezni:

Most hogy ismét van olyan államvédelmi hatóságunk („szuverenitásvédelminek” hívják), ahol belső ellenségnek gondolt állampolgárokat vegzálnak majd (egyelőre még csak jelentéseket írogatnak róluk), nekem tényleg gyomorgörcsöm lett ettől az egésztől (bár büszke vagyok arra, hogy a listán szerepelek).

Azért lett gyomorgörcsöm, mert én ebben nőttem fel.

Apámat 1956 után „hűtlenségért” tizenöt évre ítélték, ebből tíz és fél évet le is ült. De szabadulása után, egészen ‘88-‘89-ig tartott a rendszeres zaklatás és ellehetetlenítés. Erről az állandósult szemétkedésről vannak élénk emlékeim gyerekkoromból.

Persze én én vagyok, az apám meg (nyugodjon békében) az apám – nem szeretnék mások érdemeivel feltűnősködni (neki pedig aztán három emberre való érdeme van hazafiságból és helytállásból). De hát nem is volt célom, hogy röhejes muszáj Hamletként ebben a labirintusban bolyongjak. Csak hát úgy tűnik, feleim, sokadmagunkkal ránk zárták itt az ajtót, és sehogy sem tudjuk kiverekedni magunkat a XX. századból.

Mindeközben furcsa olvasni az állammédia kirohanásait olyanoktól, akik számára ismeretlen a tisztességes verseny fogalma, és akik például (és ezeket a példákat hosszú oldalakon át sorolhatnám) saját podcastjaikat (szemben az én magánbefektetésemből és a hallgatók hozzájárulásából felépített eszközparkkal) egy közpénz-százmilliókkal kitömött „kávéház” stúdiójában veszik fel, fizetésüket pedig – álhirdetések közbeiktatásával – az államtól kapják. Ez nem konzervativizmus. Ez a bolsevik sajtómodell.

Bár ez elég egyértelmű, mivel jó eséllyel erről is hazudozni fognak, ideírom: Az élet meg minden podcast szerkesztésébe, tartalmába eddig sem szólt bele senki, és ezután sem fog. Érteni vélem, hogy ez ugyancsak irritáló azok számára, akik életüket olyan függelemben töltik, ahol folyton megmondják, mit kell gondolniuk. Ezzel nekem nincs dolgom, mégis szívből kívánom a mielőbbi szabadulást nekik is. Mert szabadnak lenni jó. Igaz, néha kétségtelenül nehéz.

Mire fordítom ezt a pénzt?

Hogy a lényegről is írjak: a linken elérhető táblázatban feltüntetett pénzösszeget arra nyerte el a műsor, hogy videós kapacitásait bővítse, és hogy az egyszemélyes műsorkészítésből (én lennék ez az egy személy) egy kicsit el tudjon lépni a csapatmunka felé.

A megújult hírlevélről

Ha már itt egyszemélyes műsorkészítésről esett szó, ahogy azt magatok is láthatjátok, végre újra van havi hírlevél, azaz Stósz. Hosszú, több hónapos (műsorkészítés melletti) „kalapálás” gyümölcse ez, amelynek az volt a célja, hogy a Stósz elkészítése egyszerűbbé váljon (a hírlevél egyes blokkjai megjelennek a műsor honlapján is, és a „hírlevélmotor” most már az egyes epizódok adatait tartalmazó táblázattal is úgymond integrálva van). Szóval ez kicsit több időt vett nekem igénybe, mint azt az első prototípusnál gondoltam, és még van mit finomítani rajta, de most már úgy működik, ahogy megálmodtam. (Utólag is elnézést azoktól, akik feliratkoztak rá – már hatezren –, de hónapok óta nem kaptak semmit. Ezután minden másként lesz 😇 ).

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,433követőTetszik
1,817követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.