Szüntelen mesterkedő szabadkőművesek

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Egy Szakács Árpád nevű kultúrharcos immár évek óta olykor-olykor, váratlanul ráront saját nemzetére. A már jobb napokat is megélt Magyar Nemzetben nekimegy ennek-annak, rendszerint magyar kiválóságoknak. Akiknél nehezményez ezt-azt.

Nem érdemelne mindez szót, ha a kulturális életet, az értelmiséget érő, egyébként elég zavarosan előadott támadásoknak ne lenne erős (fideszes) politikai hátszele és így olykor személyi következménye is (pedig azt hihetnénk, a korszak, amelyben a Pravdában kiszerkesztett osztályellenség azon nyomban kezdhetett is csomagolni, ma már történelem).

Szakács Árpád Trianon ürügyén ezúttal Romsics Ignácnak ugrott neki a szokásos stílusban. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a nagy tudású és nagy szaktekintélynek örvendő történész nem tartozik a párt liblingjei közé, a lapban közölt írás mégis vészjóslóan cseng, főként hogy az aktivista – bár ezt nyilván vicces megjegyzésnek szánta – ezúttal mértékadó magyar történészek munkáinak elpusztítására is buzdít: „A trianoni legendát cáfoló Romsics-tanítványok könyveit pedig nyugodtan vigyék be a papírgyűjtőbe” – írja Szakács.

Bár szép gesztus, kedvemen nem sokat javít, hogy a „Romsics-tanítványok”, vezető történészek (olyan valóban polgári értelmiségiek, mint Ablonczy Balázs, Gyurgyák János és Ungváry Krisztián) ma megjelentették kiállásukat megtámadott mesterük mellett, kinyilvánítva, hogy

„rendkívül méltatlannak érezzük és elvetjük azt a hangot és módot, ahogyan évek óta, meg-megújuló erővel, de egyre gyérebb érvanyaggal és halványabb erudícióval támadják [Romsics Ignácot] szakmai és emberi hitelességében.”

Kapcsolódó podcastepizód

Az aláírók közül egyébként Ungváry Krisztiánnal készült már korábban beszélgetés Az élet, meg minden podcaston:

#015 Ungváry Krisztián – Történész pergőtűzben

Rossz nyugat, jó Kelet, bűnös Budapest

Szóval ez a kiállás nem oldja rosszkedvem telét, mert hogy egyre nyilvánvalóbb, nem egyszerűen Szakács Árpádról van itt szó, hanem egy olyan új ideológiai hátországról, amelynek szellemiségéből a Nyugatot ostorozó magyar sérelmi politika ma már nap mint nap merít, miközben a kultúrharcosok ebből még anyagilag is szépen profitálnak. (Ez a három hete megjelent cikk például arról szól, ahogy épp 50 millió jó magyar forint közpénzt vágnak a jó Szakács Árpádhoz.)
Ennek itt most csak két, igen riasztó példáját említem:

  • magát a miniszterelnököt, akinek június 6-án, Sátoraljahújhelyen elmondott ünnepi beszéde minden sérelmi toposzt tartalmaz, és akár Szakács Árpád is írhatta volna („Végül az ezeréves történelmi Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték” – mondotta Orbán Viktor, és ebbéli vélekedése manifesztálódni látszik a fővárosnak szánt állami pénzek csökkentésében is.);
  • a NER fő „emlékezetpolitikusának”, Schmidt Máriának pályaívét. Amely pályaív során hosszú idő alatt bár, de mégiscsak eljutott a Nyugatot ostorozó, immár rendszeres és egyre furább kirohanásokig. Schmidt Mária meglehetősen sajátossá váló történelemszemléletét a minap vette górcső alá egy történelemtanár a hvg.hu-n. Cikkében megjegyezve, hogy

„Schmidt Mária az utóbbi időben új történelmet ír: hagyományos, jól bevált ellenségekeinket (tatár-török-orosz-Habsburg-kisantant) lecserélte egyetlen újra. Ez pedig a rossz Nyugat, mely lenézi és kioktatja a jó Keletet. Utóbbiba rajtunk, a továbbra is makulátlan magyar nemzeten kívül, amelyet mindig csak bántottak (ez nem változott), most már a környező népek és Oroszország is beletartozik.”

A borítóképen: Romsics Ignác (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.