STÓSZhírlevél

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Az asztalomon álló stószból („stócból”) ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket.

Stósz hírlevél #010 – Lenke néni álomlakása és a dubajozó honvédségi gépek

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott címre. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

CIKK

Irigykedve nézik Taki bácsi és Lenke néni paneljét

Szomszédok. A sorozat egykor szinonimája volt a fantáziátlanságnak, a panelban lakó „kisember” világának. Az irritálóan ostoba párbeszédek mellett ebben a világban egy mai huszonévesnek az tűnhet fel leginkább, hogy a sorozat folyton panaszkodó nyomdász és tanár szereplői saját fizetésükből vásárolt saját lakásukban éltek. Erről egyre több magyar fiatal ma már nem is álmodhat: a 444 cikke azt nézi meg, hogyan alakult az utóbbi években Taki bácsi és Lenke néni háromszobás lakásának ára. Az eredmény: ma már elérhetetlen luxus az, ami a 90-es években még hátrahagyni vágyott kisemberpanelnak számított.

„Az elmúlt évek ingatlanpiaci változásai szinte fekete-fehéren osztották nyertesekre és vesztesekre a társadalmat. Akinek volt lakása Budapesten, pláne ha ezt ki is tudja adni, az nyert, akinek pedig nem volt, annak simán lehet, hogy évtizedekre eldőlt a sorsa, és mostantól lehajtott fejjel kergetheti az álmot, hogy ehhez valaha legyen elég pénze.”

Aki felfedezte „a Feri”-t Gyurcsány Ferencben

A most nagykorúvá váló nemzedék radarján előbukkant Feri – nem a Vágásiéktól. Hogyan támasztja fel a közösségi média Gyurcsány Ferencet azok körében, akik túl fiatalok ahhoz, hogy a 2006-os hazugságbeszédről és az azt követő tüntetésekről bármi emlékük legyen? Az Azonnali azzal a 23 éves, frissen végzett egyetemistával beszélgetett, aki influenszert csinált a DK elnökéből, és aki segít előhozni Gyurcsányból a szelfiző, viccelődő „Ferit”:

„Most eljutottunk abba a fázisába a projektnek, hogy sokezer fiatal megismerte a Ferit, végre elérjük őket. Persze a követők fele poénból nézi a tartalmat, de ott egy réteg, akiket integrálni lehet. Nem párttagságra gondolok persze, jelenleg egy nem hagyományos ifjúsági szervezet kidolgozásán vagyok rajta. Jövő tavaszig ki is derül, hogy mi lesz ez. A következő lépés a fiatalok elérése után, hogy el kell engedni a Ferin csak nevető embereket.”

Közbeszerzési tárgyalás fürdőgatyában

Hogy ki nevet a végén, ez a kérdés abban a sztoriban is, amely eközben egy másik, párhuzamos valóságban zajlik. Ott, ahol szép összegek folynak ide-oda a pályázati pénzek „visszacsurgatásánál”. A Boldog István fideszes országgyűlési képviselőhöz, illetve „táskás embereihez” kötött, Jász-Nagykun-Szolnok megyei botrányról szól az Index cikke, amely vadnyugati viszonyokat említ. A szépen összerakott, példákkal gazdagon illusztrált sztori egyben izgalmas szociokulturális látlelet is:

„Azt is több forrásból hallottuk, hogy volt olyan, amikor a cserkeszőlői fürdő termálvizes medencéjében kellett találkozni Boldoggal, aki Fehér Petrával várta az érkező településvezetőt, hogy egy szál fürdőruhában, nyugodtan – telefonok nélkül – beszélhessék meg, hogyan is kellene a TOP-os pályázatokhoz hozzáállnia a polgármesternek, hogy aztán mindenki jól járjon.”

Dubajozó honvédségi gépek

Ha már panama, az Átlátszó teszi fel a kérdést, hogy mit kerestek a Magyar Légierő gépei Panamában? Vagy Dubajban és Las Vegasban? A Magyar Honvédség két-két utasszállítójával és luxusrepülőgépével kapcsolatos adatokat ugyan letiltották az internetes repülőgépfigyelő oldalakról, ám az Átlátszó tényfeltáró portálnak sikerült megszereznie az útvonalinfókat. Biztonsági öveket becsatolni!

„Orbán Viktor repülőútjaival kapcsolatban […] nagyon sok a titok és a mellébeszélés: a hivatalos látogatásokon kívül magánutakra is használja a hadsereg repülőit és magánkézben lévő luxusjeteket, az pedig egyáltalán nem világos hogy ilyenkor ki fizeti ezeket az utakat.”

Amikor színház az egész (magyar) világ

Az utóbbi napok legforróbb belpolitikai témája az állami kultúrafinanszírozást felforgató törvény, amely ugyan sokat puhult, ám lényegét tekintve mégis a központi akarat erősítését jelenti. A Magyar Hang cikke tágabb kontextusba helyezi az ügyet, és a régóta folyó „kultúrharc” főbb állomásait megemlítve magyarázza el, hogyan értünk el 2010-től kezdve ahhoz a helyzethez, amelyben most több színháznál és színésznél is elszakadt a cérna.

Mennyibe kerülne a színházjegyed állami támogatás nélkül?

A hétfő tüntetés apropóján az Index azt nézte meg, miért létfontosságú az állami támogatás még a teltházzal játszó színházak esetében is. A számok elgondolkodtatók:

„Miskolcon egyenesen meg kéne tízszerezni az áraikat hasonló szinthez, ami 20-30 ezer forintos árakat hozna. ”

A szülői egységfront, ami pusztítóbb, mint hat Borkai-ügy

Miközben a kultúrfinanszírozás ügyében a tiltakozás kétségkívül hangos és látványos, csendesebben zajlik egy olyan küzdelem, amely viszont gyaníthatóan sokkal többeket mozgat meg: a 7 éves korig kitolható tankötelezettség, a rugalmas iskolakezdés eltörléséről van szó. A Válasz Online írásából gyermekükért anyatigrisként küzdő nők, sokkolóan nagy elsőelemis iskolai terhelés, férőhelyhiány, a kormányzatnak az alternatív oktatás iránt érzett gyűlölete és átgondolatlan központi intézkedések sejlenek elő, amelyek egyre fenyegetőbb egységfrontot kovácsolnak össze:

„Hiszen túl sokan érzik potenciális vesztesnek magukat vagy a családjukat. A miniszteri bársonyszékekből tényleg nem látszik, hogy az ilyen sztorik pusztítóbbak A Pártra nézve, mint hat Borkai-botrány?”

Moldova, aki likvidálta volna Kádárt

Régen persze minden jobb volt. Ezt Moldova György írótól már sokszor hallhattuk, Kádár János iránti tisztelete is közismert. Ám ha Nagy József újságíró a kérdező, abból rendszerint jó interjú születik. A 24.hu-n megjelent beszélgetésben Moldova tehát „Az Öregről” beszél, sok érdekes adalékot árulva el arról, mi formálta az íróban gyűlöletből rajongássá a Kádárról alkotott képet. Én mondjuk kételkedem benne, hogy a Kádár-nosztalgia látványosan megerősödik majd a közeli jövőben, de mit lehet azt tudni ebben az országban? Az író szerint legalábbis

„különb szobra lesz az Öregnek Budapesten, mint a Hungária angyal a Szabadság téren, csak azt én már nem élem meg. Amíg bírom magam, kijárok a sírjához, ritka, hogy nincs rajta friss virág, koszorú. Összesöprök, kidobom, ami elszáradt.”

VIDEÓ

A Hungarikum Liget, az vajon mi?

Van persze olyan, amikor a nosztalgia pénzt, nagyon sok állami pénzt jelent. Ilyen például az ún. hungarikumok ügye. Sokan elmondták már, hogy értelme ennek a „hungarikumozásnak” nincs, hiszen nem működik mellette minőségbiztosítási rendszer, amely szakmai szempontok alapján vizsgálná mondjuk az élelmiszerek esetében, hogy érdemes-e a kitüntető címre az adott árucikk. Ehelyett a fő kritérium: ki milyen magyar termék („érték”) iránt érez valamilyen nosztalgiát. Így lesz ebből az egészből értelmetlen katyvasz a Bajai halászlétől „a magyar huszárig” – amire persze el lehet költeni irtózatos mennyiségű adóforintot. És amiből aztán lehet építeni „Hungarikum Ligetet” is. Ez utóbbiról mesél az Index videójában a „hungarikummozgalom” zászlóvivője, Lezsák Sándor. (Ki-ki döntse el maga, nem lett volna-ezeknek a milliárdoknak megfelelőbb helye.)

Fél évszázadnyi gleccserolvadás pár másodperc alatt

Mivel lassú folyamatról van szó, nehéz elképzelni, milyen változást jelent a gleccsereknek a globális felmelegedés miatti olvadása, visszahúzódása. Ezért meghökkentő az a time-lapse videó, amit az Alaszkai Egyetem geofizikai tanszékének gleccserkutatója rakott össze alaszkai gleccserekről.

PODCAST

Itt a Válasz Online podcastja

Jó hír, hogy a Válasz Online stábja mai naptól podcastban is bizonyítja, hogy a kormányzattól független konzervatív újságírás – a gáncsoskodások és a presszió ellenére – egyre inkább él és virul. Apró fricska, hogy az új műsor neve „Heti Válasz” lett, mint azé a lapé volt, amelyet a 2018-as parlamenti választást követően központi akaratra beszántottak. Ha jól érzékelem, az új podcastban a szerkesztőség újságírói hétről-hétre a Válasz Online-on is feldolgozott témákról beszélgetnek majd, az ígéret szerint olykor majd meghívott vendégekkel is. Talán megbocsátható, hogy az első adásban saját történetükre koncentrálnak, hiszen az online lap épp most ünnepelte egy éves születésnapját.

JÁTÉK

GTA V – Radio killed the video star

Ha már podcast, íme egy kis rádió, ami digitális, mégsem a podcastuniverzumban szól. A hírlevél elején említett generációnak legalábbis egy része ugyanis egészen máshol hallgat rádiót, mint az idősebbek. És még csak nem is a Spotify-on. Hanem a számítógépes játékokban. A számítógépes játékok piaca ma már nagyobb pénzeket mozgat, mint a filmipar, és egy-egy sikeres játék saját univerzumot teremt, ahol milliók töltik idejüket nap mint nap. Ilyen virtuális világ a GTA V is, amelyről az a legutóbbi hír, hogy új „rádióállomás” kezdi meg benne adását.

Jön a Jézus-szimulátor

Szerintem nem fog kirobbanó sikert aratni, bár biztos hogy lesznek gyülekezetek, ahol népszerű lesz a hamarosan megjelenő Jézus-szimulátor videójáték. Ahogy az Index írja: „A trailer alapján egy belső nézetes szerepjáték lesz, letisztult kezelőfelülettel, egyetlen életerő-méterrel, és lehet benne csodákat tenni, gyógyítani, lehetnek tanítványaink, részt vehetünk az Utolsó vacsorán, körülnézhetünk a keresztről, de még a feltámadásban is részünk lehet. Sőt, néhány előzetes screenshot arra utal, hogy magával a Sátánnal is megküzdhetünk, ami kétségtelenül ad egyfajta szolid Diablo-romantikát az egésznek.”

Mit mondhatnék: végtelen lőszer, örök élet.

KÉP

A magába roskadt Lenin és a villámgyűjtő munkás

Neve keveseknek cseng ismerősen, pedig – kis túlzással – nagyon sokan a szobrai között nőttünk fel. A kilencvenhat évesen a napokban elhunyt Varga Imre munkáiból a 24.hu közölt fotóválogatást, amely képválogatásról közismert köztéri alkotások néznek vissza ránk.

Nyaralás a tejfölöspohárban

Hogyan lett egy magyar gasztrofotós blogja világszerte ismert és népszerű? Úgy, hogy kis műanyagfigurákkal kreált művei igazából nem ételfotók, hanem finom (elnézést a szóviccért) gondolatok a minket körülvevő világról. A legfőképpen a közösségi médián terjedő képekből most a Mai Manó Ház blogja válogatott.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.