Saudade és búskomor

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Boldogok-e a magyarok? Egy nemzetközi kutatás évről-évre megpróbálja számokba foglalni a választ erre a kérdésre. Jobban mondva erre a kérdésre is. A World Happiness Report, a Gallup közvélemény-kutató, az Oxfordi Egyetem Jóllétkutatási Központja és az ENSZ együttműködése nyomán kiadott boldogságjelentés idei eredménye szerint:

A világ 134 vizsgált országa közül idén is, immár sorrendben hetedszer, Finnország áll az első helyen, Dánia és Izland előtt. Magyarország csupán az 56. a listán, az 55. Portugália és az 56. Paraguay között, ráadásul a tavalyi indexhez képest 5 helyezéssel hátrébb került, és még a közép- és kelet-európai régió legtöbb országa is megelőzi.

Ez ugye nem jó hír, nem leszünk tőle boldogabbak. De! Úgy kerültünk rosszabb helyre, hogy közben a boldogság szintje folyamatosan emelkedik széles e honban – csak úgy tűnik, elég mélyről indultunk. (Lehet, ezért nem érzékelem én sem magam körül a javulást.)

Viszont valami nem hagy nyugodni. A boldogság toplistán a portugálok után következünk. Ők csak egy kicsivel boldogabbak ezek szerint, mint mi. De összehasonlítható-e például a portugál saudade a magyar búskomorral? Vajh két nemzet ugyanúgy boldogtalan-é (vagy éppen boldog)?

Mert hogy (melankóliáról szólva) az egyik el tud révedni az óceán messzeségébe. A másik meg egykori önmagával határos.

🎧Kapcsolódó podcastepizódok

Hogy másmilyen-e boldognak vagy boldogtalannak lenni Portugáliában, az kiderül Az élet meg minden podcast egyik leghallgatottabb (korábbi) adásából.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.