Kormányzati jósda helyett

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Bár egyelőre még nem érkeztek hírek arról, hogy Rogán Antal népbiztos aeroplánján elmenekült volna Budapestről, már most kijelenthető, hogy az elmúlt tizennégy évben ilyen rövid idő alatt senki nem okozott annyi kárt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, mint Magyar Péter.

Ezzel együtt nehéz eldönteni, mi ez az egész. Bár „Tóninak” meg lett mondva, hogy „izzítsa magánrepülőjét”, még nem tudni, vajon NER-ből kicsekkolt dühös emberünk széfjében lapul-e olyasmi, ami miatt a miniszternek máris csomagolnia kellene.

Így én is azok közé tartozom, akik bár bizonyos reményekkel figyelik Magyar Péter küzdelmét, teljesen tanácstalanok, mit is gondoljanak róla.

Ezért elhatároztam, hogy a tisztánlátás végett jósnőhöz fordulok. Olvastam ugyanis, hogy Rákay Philip „asztrológus feleségével és gyönyörű gyermekeivel együtt nézte meg a Most vagy soha! című történelmi kalandfilmet.”

Némi keresgélés után rá is akadtam a feleség, a csillagjós Wieber Orsolya blogjára. És igencsak felvillanyozódtam, amikor elkezdtem olvasni az egyik februári bejegyzést: lehet hogy a bennfentesek jólértesültsége és a rejtett csillagállások egyszerre gyújtanak majd világosságot bennem?

Mert hogy a jövendőmondó „írása” (amely a drámát elindító Partizán-interjút követő napokban jelent meg) így kezdődik:

„Amikor a megtisztító böjti szél erői fellibbentik a terített »asztal« leplét, sose keverd össze a lelkiismereti beismerést, az öncélú »kitálalással«. Az egyik mozgatórugója a magasabb rendű, közösségi érdek miatti »meghátrálás«, a másiké az önző, személyes érdekből fakadó előretolakodás, az ego vezérelte (nemzet)árulás.”

Hát kérem. Hogy vannak e hazában, akik a nehéz, inflációs időkben is a bőség asztala mellett ülhetnek, ahol szél kele most, azt még érteni vélem. Hogy a kegyelmi botrányként emlegetett ügyben bizonyos „meghátrálás” történt, az is megvan, de sajnos az ezután következő bekezdésekbe erősen belezavarodtam.

Egyrészt nincs nevesítve a gaz áruló, így nem lehetünk teljesen biztosak abban, mi rendítette meg ennyire az asztrológus Rákay Philipnét. Másrészt kremlinológus legyen a talpán, aki az értelemnek akár szikráját is felleli ebben a szövegben. Mint ahogy – meg kellett állapítanom – értelem az évek óta szorgalmasan írt blog egyetlen bejegyzésében sem pislákol.

Hasonlóan hagymázas korpuszt egy időben Szilvásy György testvérének, Szilvásy Péternek próféciái képeztek. A „Kormányzati Tanácsadó Jósda” önjelölt üzemeltetőjétől lehetett ugyanis olvasni ilyen világmegfejtéseket, ami akkoriban sok kellemetlen percet szerzett a kancelláriaminiszternek (itt például arról lehet olvasni, hogy az ebben az időben a Fidesz szóvivőjeként tevékenykedő Szijjártó Péter is kérdőre vonta ezért a később a titkosszolgálatokat is felügyelő Szilvásy Györgyöt).

Mellékszál, de a blogot író asztrológus munkásságának tanulmányozása után már azt sem értem (egyáltalán, értek én itt valamit?), hogy a Fidesz-frakció miért fizetett anno Wieber Orsolya cégének milliókat tanácsadásért. (Lehet, belső használatra másfajta szövegek készültek?)

Böjti szél és fellebbenő asztalterítő… Nem lettem okosabb. De talán egyszer mindenre fény derül. Mert hogy nagy a baj. Legalábbis a Krisztinában ezt beszélik.

🎧Kapcsolódó podcastepizódok

Az elmúlt napokban történt némi összezörrenés Magyar Péter és a független sajtó között. Amikor is Dezső András újságíró – munkáját végezve – bizonyos információkat próbált ellenőrizni Magyar Péternél, minek következtében le lett propagandistázva. Magyar Péter által. Aztán határozott tiltakozások és okfejtések (pl. itt és itt) után Magyar Péter bocsánatot kért az újságírótól a szóhasználatért. (Aki közéleti pályára készül, annak szerintem érdemes szem előtt tartania, hogy a sajtó logikája és megfontolásai olykor egészen mások, mint a politikáé.) Én Dezső Andrást kitűnő újságírónak tartom. Ebben a műsorban is beszélgettem már vele, legutóbb egy tavalyi EXTRA adásban.

Dezső András – A káosz emberei

Portik Tamás és a maffiamenedzser kézikönyve

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.