Disszidensek

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Aki nem aludta át az elmúlt napokat, az gondolom tisztában van azzal, hogy ez a minszki gépeltérítés (ahol Lukasenko egy nemzetközi járat földre kényszerítésével hurcolta el politikai ellenfeleit) jó eséllyel nem csak a hónap, de a 2021-es év meghatározó eseménye lesz. Amelynek végkifejletére sokan sokféle okból kíváncsiak. Ahogy Anne Applebaum a The Atlantic-ban írja:

„Az autokratikus [berendezkedésű országok] fővárosaiban a diktátorok és pribékjeik most azt is figyelik, miként reagál a Nyugat – hogy Lukasenko megússza-e , és hogy [ezzel] ennek az új elnyomó eszköznek az alkalmazása esetleg számukra is elérhetővé válik. Mert hogy bizonyosan mások is szívesen használnák, hacsak másért nem azért, mert az ilyesmi üzenetet küld disszidenseiknek és a számüzetésben élőknek: nem vagytok biztonságban. Soha nem vagytok biztonságban, még akkor sem ha demokráciában éltek, még akkor sem ha politikai menedékjogot kaptatok, még akkor sem, ha több ezer láb magasban egy keresksedelmi járaton ültök.”

Azt már csak én teszem hozzá, hogy érdekes megfigyelni, miként rántja össze az európai közvéleményt ez az eset: lehet, hogy mint a nemzeti öntudat esetében, az európaiság tudata is ilyen vészhelyzetekben formálódik?

Amúgy a Kelet és Nyugat között lassan tényleg hidegháborúvá terebélyesedő konfliktus úgymond „deeszkalálására” lehet kísérlet a júniusi Biden-Putyin találkozó. Reméljük a legjobbakat.

Ügynöknek nyilvánítva

Ellenzéki újságírónak persze nem csak Fehéroroszországban nem jó lenni mostanában, hanem a nagy testvérnél sem. Ahol a jelek szerint szintén egyre jobban bekeményít a hatalom. Ebből a szempontból is tanulságos és izgalmas beszélgetés, amit a Válasz Online közölt május elején: a portál külpolitikai újságírója Vörös Szabolcs a független orosz sajtó egyik legizgalmasabb (és legnagyobb) online lapja, a Meduza főszerkesztőjével készített interjút. A lapot a putyini vezetés pár hete „külföldi ügynöknek” minősítette (ez nem egyszerű szófordulat, jogi következményekkel, ebben az esetben a lap ellehetetlenülésével járó hivatalos határozat). Ez ugyanis nem csak a hirdetők elpárolgását vonja maga után – hiába működik a Meduza, az orosz történelemben nem először, emigráns sajtóként –, hanem forrásaik elnémulását is:

„Ha külföldi ügynöknek minősítenek, az tulajdonképpen állami plecsni arról, hogy hazaáruló és az ellenség kollaboránsa vagy. Afféle mentális sárga csillag a kabátodon, amellyel elveszted a kormányközeli forrásaidat, nem beszélve az egyenruhás körökről, a szilovikokról. Emiatt aztán a sztorik jelentős részét nem tudod megírni, a külföldi ügynökökről szóló törvény ugyanis még az interjúalanyokat is veszélyezteti.”

(A Válasz Online Az élet, meg minden podcast stratégiai partnere – erről itt írtam korábban.)

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,565követőTetszik
1,915követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.