Amerika húsvétra

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Mivel az Isteni színjátékban Dante alvilági utazása a kereszthalált halt Krisztus pokolraszállását ismétli meg, helyénvalónak tetszik, hogy nagyszombaton az idézet a Komédiából legyen. Méghozzá Nádasdy Ádám fordításában:

„Testvérek–szóltam–, ha ezer veszéllyel
dacolva Napnyugatig jöttetek, miért tagadnátok meg magatoktól, hogy hátralévő kevéske időnkben
megtapasztaljuk még a Nap mögötti,
ember által sosem lakott világot? Gondoljatok a származásotokra:
nem holmi állatnak születtetek, hanem keresni nagyságot s tudást!”

Az alvilágot járó Dantének Odüsszeusz számol be így utolsó, időskori útjáról, ahol még egyszer hajóra szállva az Atlanti-óceánon nyugat felé vette az irányt. A komédiát Dante 1321-ben fejezte be, és az akkori tudás szerint arrafele, ahol Odüsszeusz a habok közt végül halálát lelte, nem volt más, csak víz. (Később kiderült, mégis van.) E prométheuszi lelkület felemelő és inspiráló. A podcastkészítő számára is.

🔗 Kapcsolódó podcastepizódok. Először természetesen a Nádasdy Ádámmal készített beszélgetést említeném, ahol a fő téma az Isteni színjáték fordítása és Dante pokoljárása:

De húsvét alkalmából ajánlanám még a Sajó Tamással készített EXTRA-epizódot is, ahol sokat beszélgettünk a keleti és az ortodox keresztényekről:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,664követőTetszik
1,834követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.