Ukrajna és az orosz gőzhenger

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Mi zajlik most az orosz-ukrán határon? Miért gondolhatja Moszkva úgy, hogy ha le akarja rohanni szomszédját, annak most van itt az ideje, és nem késlekedhet? Milyen megfontolások és milyen fegyveres erők állnak Oroszország lépései mögött?

Ha valaki gyorsan képbe akar kerülni ezzel a hidegháborút idéző konfliktussal kapcsolatban, annak jó szívvel ajánlom a Válasz Online podcastjának legújabb adását, amelyben a műsorvezetők ezeket a kérdéseket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával, Rácz András Oroszország-szakértővel vitatják meg.

A számok a konfliktus mögött

Ha valaki nem annyira gyorsan szeretne képbe kerülni, és olvas angolul, annak pedig Adam Tooze brit történész januári elemzésére hívnám fel a figyelmét (Tooze-t a világ legbefolyásosabb gondolkozói között tartják számon, könyvei a válságokat előidéző vagy azok mögötti gazdasági folyamatokat kutatják). Amely elemzés azt mutatja be (sok grafikonnal színesítve), milyen számok, gazdasági adatok vannak az orosz készülődés mögött (és így a konfliktus is sokkal érthetőbbé válik, mintha csak annak retorikai vagy katonai vonatkozásait vizsgálnánk).

Ízelítőül talán elég annyi: az orosz költségvetés ma már csupán 44 dolláros olajárnál egyensúlyban van, Oroszország az energiaárak emelkedésével a világ egyik legnagyobb devizatartalékát halmozta fel (ami azt is jelenti, hogy mára viszonylag nagy megrázkódtatások nélkül képes kezelni a nyugati gazdasági szankciókat), az elmúlt évtizedben pedig ugyanezen energiapiaci fejlemények miatt jelentős összegeket tudott fordítani hadserege korszerűsítésére és a társadalmi stabilitás megteremtésére (ezzel szemben az ukrán gazdasági helyzet folyamatosan katasztrófális). Nem beszélve Amerika súlyos belső feszültségeiről, valamint a Moszkva számára előnyös geopolitikai helyzetről (pl. kínai-amerikai versengés).

A konklúzió nem túl vidám: ha ebből katonai konfliktus lesz, az elsősorban az Egyesült Államok hosszú távú stratégiájának katasztrófáját jelenti majd.

Kapcsolódó podcastepizód

A haditudósító eközben már a helyszínről tudósít. Például Jászberényi Sándor (riportja Ukrajnából itt olvasható). Vele korábban készült egy beszélgetés Az élet meg minden podcaston is:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,563követőTetszik
1,915követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.