Oroszok a spájzban

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Ami a magyar kormányzatot illeti, úgy fest, bármelyik spájzba is nyitunk be, a befőttesüvegek között ott lesz Iván. Vagy legalábbis ez az érzése az embernek, ha a Dierkt36 oknyomozó portál két legutóbbi, orosz témájú tényfeltáró írását elolvassa.

Orbán a háborúban

Ez az októberi cikk azt járja körbe, hogyan manőverezett eddig az Orbán-kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború során. A terjedelmes oknyomozó riport nem csak a kormány álláspontjának változásáról, az oroszbarátsággal (nem alaptalanul) vádolt magyar kormány politikájának mozgatórugóiról ad átfogó képet, de izgalmas látlelet a magyar kormányzat működéséről is. Egy olyan kormányzatéról, amely mindinkább egyetlen ember világképe, olykor téveszméi alapján hoz bel- és külpolitikai döntéseket. Ráadásul úgy, hogy – mint kiderült – a katonai és polgári hírszerzés a legfontosabb kérdésben csődöt mondott.

Kapcsolódó podcastepizód

A lehallgatott Direkt36 történetéről, az újságírás múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól a podcast legutóbbi epizódja:

Az orosz kémfőnök fia Budapesten

És hát ez a frissebb ügy is elég bizarr:

Még néhány hónappal ezelőtt is a Fashion Street egyik saroképületében, egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme.

Családban marad.

‘56 mint színes forradalom

Hogy miféle Oroszországgal kooperálunk, arról nem túl hízelgő képet fest az a Válasz Online-ban pár hete megjelent interjú, amely Vjacseszlav Szeredával készült. A történész-műfordfító az ötvenhatos magyar forradalom orosz kutatójaként izgalmas dokumentumokat ásott elő a szovjet archívumokból a kilencvenes években. Az interjúból kiderül: mára „lényegében visszazártak a Kreml levéltárai. Újra felállt a régi rend, amiben a titkosításokat nem oldják fel, a kutatói kéréseket nem teljesítik.”

Az orosz hungarológus nem kevesebbet állít, mint hogy „a sztálini típusú vezetés rehabilitációja” zajlik ma Oroszoroszágban:

„A politikai vezetésben fokozatosan győzött az elképzelés, hogy Oroszország a Szovjetunió egyenesági örököse, történetének folytatója, ezért abba kell hagyni a szembenézést a »csúnya dolgokkal«, hiszen azok is »mi voltunk«. Tulajdonképpen az ukrajnai háborúval is ennek a külügyi koncepciónak a levét isszuk, amely azt mondja, folytonosság van, valamilyen formában érdemes rekonstruálni a Szovjetuniót.”

Kapcsolódó podcastepizód

A Rainer M. Jánossal készült epizódban is elhangzik Vjacseszlav Szereda neve, mint akivel a magyar történész is együttműködött kutatásai során.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

13,459követőTetszik
1,933követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.