Kelle-e félni az AstraZeneca vakcinájától?

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Nem éppen hírlevélbe kínálkozó, nagy hírértékű esemény, de azért leírom: a múlt héten én is megkaptam az AstraZeneca-oltás első adagját. (Ami váratlan fordulatként hatott, hiszen elkönyveltem már magamban, hogy én legelőbb nyáron kerülhetek sorra.)

Nem tudom, hogy ebben szerepet játszott-e az, hogy az utóbbi időben ez a védőoltás legfőképpen a lehetséges (ám mint kiderült, igen ritkán jelentkező) mellékhatások miatt került a hírekbe, és ezért gyaníthatóan nem kevesen voltak, akik nem akarták azt beadatni.

Én mindenesetre örültem neki, eleve az AstraZeneca készítménye szerepelt álmaimban, nem utolsó sorban némi elfogultság miatt: amikor 2012-ben az Oxfordi Egyetemen folytathattam médiatanulmányokat, a Green Templeton College volt a fogadó intézmény, amelynek egyik legerősebb profilja amúgy nem a média-, hanem az orvostudomány. Így volt szerencsém pár igen kitűnő koponyával találkoznom. (És hát ennek nyomán igen-igen nagy szerénységre szert tennem, látva az én és az ő intellektuális képességeim közötti hatalmas különbséget. Természetesen az orvoskutatók javára.) Én ezért (is) maximálisan megbíztam az oxfordi szakemberek munkájában.

Ami a mellékhatásokat illeti: engem kb. egy napra „ütött ki” a vakcina, a beadatást követő második napon – de ez teljesen normális immunreakciónak mondható. Azóta kutyabajom, élek és virulok.

Mindeközben a Telexen született egy nagyon korrekt és alapos cikk az AstraZeneca-készítményt övező médiafelhajtásról és az oltás valódi kockázatairól, ami csak megerősítette bennem, hogy nyáron majd a második oltást is nyugodtan megkaphatom. Ahogy a cikk fogalmaz:

„Az EMA szerint az eddigi adatok alapján az oltással járó trombóziskockázat nagyságrendileg 1 eset 100 ezer főre. Egy 2015-ös metaanalízis, amely a CVST különféle hormonális fogamzásgátlók használatával járó kockázatát elemezte, arra jutott, hogy egyes fogamzásgátlóknál 100 ezer nőre évi 1,6-2,7 eset is juthat. Ez az összehasonlítás persze csak korlátozottan hasznos, de az arányokat talán érzékelteti.
Mindez nem jelenti azt, hogy el szabadna bagatellizálni az AstraZeneca-vakcina esetében feltárt, nagyon ritka, de valóban súlyos mellékhatásokat, de érdemes ezek kockázatát ebben a tágabb kontextusban, a koronapániktól kicsit eltávolodva értékelni.”

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.