Az élet meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort!

Itt az új hírlevél a podcast mellé: a Stósz

-

Már régóta terveztem, hogy legyen olyan hírlevél a podcast mellett, amely nem csak arról szól, hogy egy robot automatikus értesítést küldözget a podcast új epizódjairól, a blog új bejegyzéseiről. Hanem van benne valami ember alkotta is.

Mondjuk általam.

Régóta terveztem azt is, hogy ez a hírlevél olyan legyen, hogy annak feliratkozói valami kevéske hasznát is vehessék. Hasznomat márpedig az élet nem sok területén vehetik az olvasók, mivel hogy sem a mosógép-szereléshez, sem a repülőgép-modellezéshez, de még csak a borkóstoláshoz sem értek. Ezért támadt az az ötletem, hogy csináljam ebben a hírlevélben azt, amit az elmúlt huszonöt évben is műveltem tulajdonképpen. Mármint amikor szerkesztőként dolgoztam.

Vagyis legyen az, hogy cikkeket, könyveket és egyéb érdekességeket ajánlok azoknak, akik erre kíváncsiak. Kíváncsiak arra, mit tartok fontosnak vagy érdekesnek éppen a világegyetem viselt dolgaiból. Azaz mibe akadtam bele, vagy kattantam rá az elmúlt két hétben az interneten, a könyvesboltokban és még más helyeken, ahol az ember érdekes dolgokba botlani szokott.

Úgyhogy most lett ez a Stósz névre keresztelt hírlevél, amit kéthetente kap majd meg az, akit érdekel annyira, hogy fel is iratkozik rá.

Jó, de miért Stósz, és miért nem Stóc? Hát mert sokan nem írjuk jól. A jobb időket megélt, majd rosszabb időket megélt, majd kimúlt vs.hu egy régi-régi cikke, amely kifejezetten a stósz-stóc dilemmával foglalkozik, egyenesen így fogalmaz:

Tízből kilencen elírásnak véljük, ha valaki a stócot stósznak írja, de mégis annak az egy embernek van igaza.

Ugyanis a szó a német Stoß szóból ered, amelynek jelentése halom, kupac, rakás. Ezért van az, hogy a német nyelvet bírók általában inkább írják helyesen magyarul is stósznak. Miközben sokan stócnak mondjuk, és — hibásan — így is írjuk.

De nem szaporítom tovább a szót, már csak azért sem, mert a stóc és a stósz amúgy is bekerült az első hírlevél érdekes szavakat feldolgozó „Szó” rovatába. Szóval ott el lehet olvasni holnap, azaz szerdán a többit.

Addig is, itt feliratkozhatsz a Stósz hírlevélre az erre a célra szolgáló aloldalon, de akár itt is alább:

[mc4wp_form id=”505″]


Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás  disqus-profillal.

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hallgasd Az élet meg minden podcastot!

(Katt a képre a részletes feliratkozási útmutatóhoz!)

Legfrissebb podcastepizódok

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok éppen? A STÓSZ hí­rlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról, a támogatók számára elérhető extra adásokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott címre. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Kövess a Facebookon!

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.