Az Epstein-sztori

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Egy kicsit megkésett filmajánló következik (mentségem: kész volt hetekkel ezelőtt, de nem fért be a korábbi hírlevelekbe).

No, akkor most. Szóval a Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori című Netflix-opuszról van szó.

Amely egészen ördögi történet arról, hogy mi mindent megúszhat szárazon az, akinek van pénze, politikai befolyása és kellőképpen pszichopata is ahhoz, hogy a körülötte lévőket hathatósan manipulálja.

Jeffrey Epstein élete egy New York-i börtöncellában ért véget, ahol felakasztotta magát. Ám a fiatakorúakat (is) kihasználó szexhálózatot működtető milliomos története aligha zárult le ezzel, sőt egyre több a kérdőjel körülötte. 

Egy ilyen, évtizedeken át húzódó sagát aligha lehetne pár mondatban ismertetni itt, úgyhogy aki a sztorira kíváncsi, kezdje mondjuk ezzel a cikkel. A következőkben így csupán pár sort írnék arról, mi az, amitől szerintem „működik”, és amitől szerintem nem működik ez a film, azaz a Filthy Rich.

Amitől működik: az áldozatok szemszögéből elég jó áttekintést kapunk arról, hogyan épült fel piramisszerűen az Epstein-féle szexhálózat. Hogy miképpen vette rá a legtöbbször hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott helyzetbe hozott, olykor 14-15 éves lányokat az együttműködésre az alkalmanként kapott 200 dollárért, valamint továbbtanulási lehetőségért, karrierígéretekért cserébe. A film a szemtanúk, áldozatok, nyomozók, jogászok, riporterek megszólaltatásával igyekszik felfedni azt is, vajon mi vezethette Floridában a területileg illetékes szövetségi vezető ügyészt 2018-ban egy olyan vádalku megkötésére, amely (akkor még) futni hagyta a milliomost. Mindeközben egy olyan igazságszolgáltatási rendszer bontakozik ki a szemünk előtt, ahol súlyosan sérül a törvény előtti egyenlőség már önmagában azzal, hogy a sztárügyvédeket foglalkoztató, a politikai elittel jó kapcsolatot ápoló gazdagokkal kevésbé mer ujjat húzni a vádhatóság.

Amitől nem működik: Ennek a sztorinak talán legfontosabb része Epstein politikai és pénzügyi kapcsolatainak feltérképezése, társadalmi felemelkedésének, érinthetetlenné válásának története. Lenne. Mert hogy ez nem teljesen, de majdnem teljesen hiányzik a filmből. Hiába a részekre tagolt, összesen négy órás műsoridő, a sorozatnak a leglényegesebb kérdésekre sem sikerül még homályos válaszokat sem adnia. Hogyan lett mesésen gazdag Epstein? Mi történhetett vele a 80-as években? Így arról sem derül ki szinte semmi, miként került Jeffrey Epstein a politika közelébe, miért ápolhatott igen jó viszonyt Donald Trumppal és Bill Clintonnal is. 

És bár a milliomos videóra rögzített és a filmbe bevágott vallomásaiból következtethetünk pszichopatának mondott személyiségére, a dokusorozat nem tud közel férkőzni a rejtvényhez: mi hajthatta ezt az embert gonosztetteinek elkövetése közben? Mi volt nála az a “Rózsabimbó”, aminek a története az Aranypolgár esetében végül kiderült, de amit a Filthy Rich homályban hagy?

Azaz a nagy történet, amit egy Stendahl, egy Balzac vagy éppen Orson Welles feltárt volna, ebből a filmből hiányzik. 

Elérhető: Netflix

Magyar felirat: Van

Értékelés: 4/5 

+

Párizsban rejtőzködik Jeffrey Epstein volt barátnője (hvg.hu)

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,664követőTetszik
1,834követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.