Az elnökség nagy pillanata

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A szexbolt legalább jól járt

Minden összeomlásnak van mitikus-szimbolikus pillanata. Donald Trump elnökségének az, amikor az egyre furcsább Rudy Giuliani (korábban New York polgármestere, ma leginkább a – sajnos csak remélhetően – távozófélben lévő elnök ügyvédje) egy szexbolt és egy temetkezési vállalkozás krematóriuma mellett, egy kertépítő cég parkolójában volt kénytelen megtartani Philadelphiában sajtótájékoztatóját. Mivel hogy stábja a szervezés során véletlenül összecserélte a hasonló nevű helyszínt a belvárosi Four Seasons Hotellel. (Aki lemaradt volna a sztoriról, íme magyarul egy összefoglaló a 444-en).

Szóval ez volt az a placc (erős hasonlóságot mutat egy elprivatizált, majd magára hagyott magyar gyárteleppel), ahol mintegy „hivatalosan” is elindult Trump B-terve. Nevezetesen hogy a bukott választás után csalással vádolják a demokratákat, vagyis hogy ne fogadják el az akkor már nyilvánvalóvá vált vereséget.

Igazából a mai napig sem érthető, miért ragaszkodott Rudy az összecserélt helyszínhez, amikor kiderült a foglalási hiba. De talán ezzel segít visszamenőleg is megvilágítani egy egész korszak esetlegességét. Trump elnökségét.

Volt persze aki ezzel is jól járt:

  • a kertépítő cég (a váratlanul jött hírnévből profitált a vállalkozás, már saját pólókat, sapkákat is forgalmaznak, írja a hvg.hu);
  • a szomszédos szexbolt (a Fanatsy Island Facebook-oldala valósággal felrobbant, rövid idő alatt 7000 komment született az oldalon, derül ki a tulajjal készült interjúból).

Nem taktika, puccskísérlet

Sok okosság elhangzik most arról, hogy Trump viselkedése – miszerint nem hajlandó elismerni ellenfele, Joe Biden győzelmét az elnökválasztáson – taktikai jellegű. Szeretné feltüzelt állapotban tartani választótáborát, hogy addig is, amíg bekövetkezik az elkerülhetetlen, mind több adomány érkezzen kampányának számlájára. És ha ezek a célkitűzések teljesültek, januárban majd az egyik oldalajtón távozik a Fehér Házból.

Ezt az olvasatot erősíti, amire a Reuters hírügynökség tudósítása hívja fel a figyelmet: jóllehet Trump létrehozott egy olyan alapot, ahová hívei azért adakozhatnak, hogy a szavazatok újraszámlálásának és az eredmények bíróság előtti megtámadásának költségeit fedezhesse választási stábja, az apróbetűs figyelmeztetés szerint a mikroadományok túlnyomó része nem ebbe az alapba kerül, hanem egyéb kampánycélokat szolgál. (Például a Georgiaban még függőben lévő két szenátori helyért folyó küzdelem korteshadjáratáét.)

De eközben népszerű azzal is érvelni, hogy az egész cirkusz egyszerűen Trump instabil mentális állapotának következménye.

Mi van, ha nem ez a lényeg?

Csakhogy van egy harmadik lehetőség: az, hogy az előző két felvetés a ködösítés, és valójában az Egyesült Államokban puccskísérlet zajlik.

Még mielőtt őrültnek kiáltana ki a kedves olvasó, hadd citáljam ide Timothy Snyder történész szerdán megjelent cikkét a Boston Globe-ból (az ő neve Magyarországon is ismert, magyarul olvasható több könyve is, egyebek mellett a 2019-es A szabadság felszámolása, amely a nyugati demokráciákra leselkedő veszedelmet elemzi). Snyder így fogalmaz:

„Puccs zajlik, résztvevőinek száma pedig nem apad, hanem nő.”

Bár Snyder cikkében azt sem zárja ki, hogy ennek a „puccsnak” következtében Trump marad az elnök, ennek a kísérletnek a hosszú távú következményeit még veszélyesebbnek tartja. Kifejti, olyasfajta tömegpszichózisnak az előidézése zajlik, ami például az I. Világháború után megteremtette lehetőségét, hogy a német vereséget a katonai és polgári vezetés árulásának állítsák be. Vagyis hogy tömegek higgyék el: „ellopták” tőlük a győzelmet.

A tömegpszichózis kialakításának célja, hogy delegitimálja és a nemzet köréből kizárja a másikat. Csakhogy a káoszt, amit ez előidéz, és ezt a weimari köztársaság példája is megmutatta, annak kiötlői sem képesek hosszabb távon kontrollálni. Ebből a helyzetből más fog majd profitálni: olyan erő, amely ügyesebben alkalmazkodik a zűrzavarhoz.

+

A fenti stratégiának meg is van az eredménye: a Politico közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 70 (!) százaléka véli úgy, hogy a 2020-as elnökválasztás nem volt szabad és tisztességes.

+

Aki magyarul szeretne erről olvasni: ezt a három lehetőséget boncolgatja a G7 írása is.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,666követőTetszik
1,834követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.