Az egyre terjedő ál-Apponyi idézet

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Az interneten terjedő furcsaságoknál maradva jegyzem meg, mostanság – Trianon apropóján – elég gyakran idézik Apponyi Albert párizsi „védőbeszédéből” a következő mondatokat:

„Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

A probléma ezzel az, hogy a gróf, aki az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezette, a védőbeszédében nem mondott ilyet.

A teljes beszéd a Rubicon történelmi magazin cikkében már hosszú évek óta online olvasható (amiben ezek a sorok értelemszerűen nem szerepelnek). Ezért is érdekes, hogy az utóbbi időben a beszédírók Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy-egy beszédébe is beleszőtték az álidézetet.

Nem ők persze az egyetlenek, az utóbbi egy-két évben nagyon sok helyen bukkant fel ez a sor. Ami nyilván kitűnően passzol ahhoz a (kormányzati) narratívához, miszerint a tévúton járó Nyugat-Európát éppen most fojtják meg a bevándorlók, míg az életerős Kelet-Európa magára talál. Azaz, mi, Trianonban megalázott magyarok, éppen ott állunk Franciaország temetésén.

Kapcsolódó podcastepizód

Erről az „ál-Apponyi” idézetről, illetve arról, hogy Apponyi-szakértők próbálnak a nyomára bukkanni annak, honnan van ez a szöveg (esetleg a gróf egy későbbi, választási beszédéből?) szó esik a podcast legutóbbi epizódjában is:

029 Ablonczy Balázs – Trianon, a kelet felé forduló Magyarország és a velünk élő turanizmus

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,237követőTetszik
1,906követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.