Asimov, az érzéki vén kéjenc

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Isaac Asimovról közismert, hogy ő alkotta meg a „robotika három [alap]törvényét”. Az is, hogy az (orosz származású) amerikai író Alapítvány című regényfolyama minden idők egyik legnépszerűbb könyvsorozata, amelynek elképzelt univerzuma épp annyira lenyűgözte az ilyesmire fogékony olvasóközönséget, mint Tolkien A gyűrük ura című opusa.

Kevésbé ismert, hogy Asimov nem csak a sci-fi-ben volt megáldva sajátos fantáziával. Hanem a nőkkel való kapcsolatában is. Az egy dolog – mint ahogy erről az író önéletírásában is beszámol –, hogy már az ötvenes évektől házasságon kívüli kapcsolatokba kezdett, de ahogy a Literary Hub esszéje ezt most elég alaposan feltárja, nyomulása olyannyira kényszeres volt, hogy hamarosan „a százkezű férfinak” hívták, aki mindenütt ott volt. Mármint ami a vele egy légtérben tartózkodó, gyanútlan nők bizonyos testrészeit illeti.

Rossz híre Asimovot – úgy tűnik – a legkevésbé sem zavarta, sőt, önéletírásában büszkén említi, hogy a lányokat valószínűleg jóelőre felkészítették arra, mire számíthatnak a vele való találkozáskor. Azzal is dicsekszik, hogy a könyvdedikálásokon rutinszerűen lesmárolta az aláírásért elébe járuló fiatal rajongónőit (akiket váratlanul ért, hogy az oldalszakállas író a dedikálás ürügyén a nyelvét is igyekszik letuszkolni a torkukon). És bár azt állította, hogy az ilyesmiben minden alkalommal önként és „lelkesen” vettek részt a kiszemelt áldozatok, mások visszaemlékezéseiből kicsit összetettebb kép tárul elénk. Vagyis, hogy akadtak azért, akik „görénynek” tartották a sci-fi királyt. Nem is kevesen.

Frederick Pohl, Asimov régi barátja például ezt írta róla: „50 éves korára vén kéjenc lett belőle”. (Érdekes, Asimov erre az elnevezésre is büszke volt. Olyannyira, hogy két évvel később megjelentette Az érzéki vén kéjenc című könyvét, igaz, a könyvet Asimov eredetileg álnéven írt szatírának szánta.)

A Literary Hub esszéje mindenesetre megjegyzi, az igen terjedelmes életmű ellenére viszonylag kevés az Asimov-regényekből készült filmadaptáció, és ennek egyik oka, hogy a női karakterek a könyvekben kissé elnagyoltak, ez pedig manapság nem teszi túl divatos választássá a történeteket a filmiparban.

Ennek ellenére a cikk apropóját is az adta (amellett, hogy januárban volt az író születésének századik évfordulója), hogy az Apple TV-n hamarosan debütálhat az Alapítvány-folyam tíz részes tévésorozat-adaptációja (a forgatást a koronavírus-járvány miatt márciusban leállították, így egyelőre nem tudni, mikor kerülhet képernyőre a film).

Kapcsolódó podcastepizód

A feminizmus negyedik hullámáról, a #metoo mozgalomról és arról a pillanatról, amikor nők tömegei döbbentek rá, hogy nem teljesen oké az, ami évekkel korábban velük történt, volt szó bőséggel ebben a podcastepizódban:

És hogy miként jelent meg Asimov és a nők témája Stanislaw Lemnél? Erről szól a hírlevél következő, könyvajánló blokkja, amit itt is megnézhetsz.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

13,459követőTetszik
1,933követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.