Amerikai fekete sereg

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Az utóbbi napokban a magyar sajtóban is voltak híradások arról, hogy az Egyesült Államokban a Black Lives Matter tüntetésein megjelentek a feketék fegyveres milíciái. Amelyek tagjai lőfegyverekkel, katonai alakzatban vonulnak fel ezeken a demonstrációkon. (Például a 24.hu hírösszefoglalójában, amelyben a hírportál a Kentucky állambeli Louisville városban lezajlott tüntetésről ír, ahol több mint 300 ilyen fegyveres jelent meg.)

Tekintve hogy az alt-right tüntetésein is megszokott látvány, hogy a különféle – ott jellemzően fehér – milicisták gépkarabélyokkal masíroznak, akár arra is gondolhatnánk, küszöbön a polgárháború.

Bár elég aggasztó irányban haladnak a dolgok az USA-ban a novemberi választások hajrájában, a képet mindenképpen árnyalja, hogy nem új keletű jelenségről van szó, inkább újra előkerülő arzenálról: a fekete milíciák most alkalmazott nyomásgyakorló taktikája már a hatvanas években is megjelent és nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor is az akkor született, radikális fekete mozgalom, a Black Panther tagjai Kaliforniában elkezdtek fegyveresen vonulni, a lőfegyver viselése pedig identitásuk központi része lett.

Ahogy ez az Atlantic egy korábbi, 2011-es esszéjéből is kiderül, a „párducok” a fekete környékeken razziázó és ott szerintük visszaéléseket elkövető rendőrök ellen kívántak fellépni, és ehhez alaposan tanulmányozták az állam törvényeit. A rend őrei ebből annyit tapasztaltak, hogy egy-egy intézkedésük során fekete fegyveresek jelentek meg, akiknek vezetője az ilyen esetekre előírt távolságból közölte a rendőrökkel, hogy ők most figyelemmel kísérik, vajon törvényesen járnak-e el a hatóság emberei (ehhez joguk volt), szavaik nyomatékosításaként pedig csőre is töltötték a fegyvereiket (ehhez is joguk volt, a kaliforniai törvények szerint ugyanis töltött fegyvert csak gépjárműben nem lehetett tartani. Az utcán – ha azt nem rejtve viselték – ez nem volt tilos.)

Ezek az akciók aztán annyira hatásosnak és nyugtalanítónak bizonyultak, hogy Kalifornia állam törvényhozása a fegyvertartási szabályok szigorításával válaszolt. (A párducok pedig fegyverrel nyomultak be a szigorításokat tárgyaló kaliforniai kapitólium épületébe.) Míg el nem felejtem, az állam akkori, republikánus kormányzóját Ronald Reagannek hívták, aki ki is jelentette: „nem látok ésszerű magyarázatot arra, miért kellene a polgároknak töltött fegyvert hordaniuk az utcán.”

Csavar a történetben, hogy a Republikánus Párt azóta a mind szabadabb fegyverviselésért síkraszálló NRA szövetségese lett, és aligha engedheti meg magának a szigorításpárti fordulatot anélkül, hogy ne váltana ki ezzel saját szavazótáborában óriási elégedetlenséget. Márpedig abban a kiélezett kultúrháborús helyzetben, ahol 1–2 százaléknyi szavazatkülönbséggel dőlnek el választások, nincs annyi tartalék a rendszerben, hogy a republikánusok ezzel kísérletezzenek.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.