Állatorvosi turul

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Óriási képzavarral élve mondhatnám, állatorvosi ló (legyen állatorvosi turul) az, ami Budapesten, a XII. kerületben zajlik a „Turul-szoborként” elhíresült emlékmű körül. (Mert hogy példa ez arra a szomorújátékra, ami a XX. századi történelmünk körül vagy apropóján van műsoron ma a magyar politikában).

Adott tehát egy emlékmű, ami állítólag a II. világháború kerületi áldozataira emlékezik. Teszi ezt egy olyan totemállattal, amit az adott időszakban kisajátítottak a nyilasok. Akik a legtöbb esetben ugye nem áldozatok voltak ekkoriban, hanem elkövetők. Még durvább: több egykori nyilas is szerepel vagy szerepelt az áldozatokat felsoroló nevek között. Egyebek mellett a kerületi polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja.

A 444 cikkéből – amely hivatkozik Az élet, meg minden podcast Zoltán Gábor íróval készült, „megrendítő” interjújára – kibomlik ez az abszurd dráma, ahogy az is megtudható, hogy a 2005-ben állított emlékmű utólagos vizsgálatára felkért szakértői bizottság arra az eredményre jutott, hogy

„17, az emlékművön szereplő személy esetében dokumentumok bizonyítják a nyilas párttagságot, négy esetben pedig a tömeggyilkosságokban való aktív részvételt is. Az emlékművön szereplő áldozatok listája viszont nagyon hiányos, közel 400 áldozat neve hiányzik róla, és a források hiánya miatt számos név még nem ismert.”

  • Sajátos kelet-európai abszurdként végül a kerületben olyan előterjesztés született, miszerint nem bontanak, de átneveznek: a turul első világháborús emlékműként funkcionálna tovább, a II. világháború áldozatainak építenének egy újat, immár nyilasok nélkül. A Válasz Online cikke ezt gyakorlatilag jó kompromisszumként tárja elénk – az előbb linkelt 444-cikkből is kiderül, nem én vagyok az egyetlen, aki ezt nem így gondolja.
  • Ahogy az Azonnali cikkéből kiderül, az önkormányzat végül elfogadta ezt a kompromisszumos javaslatot.
  • És hogy végül miért nem kockáztatta meg az önkormányzat az egyébként egykor engedély nélkül épített emlékmű bontását? Gyaníthatóan amiatt, hogy időközben sajátos (szélső)jobboldali zarándokhellyé vált, a kerület vezetése pedig nem meri megkockáztatni a konfrontációt saját szavazóbázisával. Hogy milyen helyet tölt be a mai magyar radikális jobboldal eszmevilágában ez a „kegyhely”, arra jó példa György Attila cikke a Magyar Nemzetben, amelyben a szerző jószékelyember módjára nyílt fizikai fenyegetést is kilátásba helyez (úgy tűnik, ez a kisiskolás-macsós-bicskázós fíling valami bevett „erdélyi” védjeggyé vált – ld. még Demeter Szilárd, a székely utcai verekedő): „Tudtommal ma még ez az ország Magyarország, a turul jelkép, és aki hozzányúl, minimum letöröm a kezét.”

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.