A 4500 éves Árpád-ház rejtélye

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Valószínűleg még sok tudományos, nemtudományos és áltudományos fejtegetés témája lesz az, amit a napokban jelentett be Kásler Miklós emberminiszter. Miszerint, idézem az MTI tudósítását,

„az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt.”

Minimum problémás kijelentés, hiszen a European Journal of Human Geneticsben megjelent tudományos publikáció, amelyre a miniszter hivatkozik, ilyet nem állít.

A Magyarságkutató Intézet részvételével végzett vizsgálat – ahogy ez a cikk elején álló kivonatból is kiderül – annyit állapított meg, hogy egy bizonyos, a közlemény szerint az Árpád-házi uralkodókra jellemző, apáról fiúra öröklődő génszekvenica alapján arra lehet következtetni, hogy az uralkodócsaládnak (vagyis, ha úgy tetszik Árpádnak) éltek ősei a fent nevezett területen 4500 évvel ezelőtt. Hogy ezek az ősök mit csináltak (birkapásztorok voltak-é avagy fejedelmek), milyen népekhez tartoztak, azt természetesen nem tudjuk, főként ilyen időtávlatban. Mindezek alapján azt mondani, hogy maga a „dinasztia” 4500 éve alakult ki, kicsit necces.

Főleg necces, hogy Kásler Miklós a cikk egyik szerzője.

Ami azért is necces, mert a kutatás fő finanszírozója az általa vezetett minisztérium. (Ami viszont enyhén szólva is szokatlan felállás.)

Kapcsolódó podcastepizód

Egyébként az, hogy az uralkodó család úgymond „kívülről” érkezik egy nép vagy törzsszövetség élére nem szokatlan esemény a történelemben. Sőt, ennek lehetőségéről a honfoglaló magyarok esetében is beszélgettünk ebben az epizódban:

023 Sudár Balázs – A sztyeppén utazó know-how és honfoglaló eleink, akik nagyon tudtak valamit

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.