Az élet meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort a Patreonon!

#028 Hajdú D. András – Képek a végekről és emberek, akik fáklyát visznek a sötétben

Meghallgatás itt (▶ gomb a lejátszón)

Podcast feliratkozás

Miről szól ez az epizód?

Hajdú D. András fotós gyakran ott keresi a fényt, ahol csak kevesen tartják életben a lángot: reménytelennek tetsző helyeken. Képsorozatai sokszor a társadalom, olykor a civilizáció peremvidékeiről tudósítanak. Nyírségi prostituáltak, kölcsönből élők, lecsúszottak, elkallódottak, de az ilyen körülmények közt helytálló hétköznapi hősök is láthatók fotóin.

Mert a reménytelennek tűnő helyeken, a mélyben is vannak felemelő történetek.

Mondjuk a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ahol egy magyar szemorvos a semmiből hozott létre egy európai színvonalú ellátást nyújtó szemklinikát. Vagy a magyar gettóban, ahová egy postás önként kérte magát, mert úgy érezte, küldetése van a nehéz vidéken.

Ebben az epizódban tehát Hajdú D. András fotográfussal beszélgetek egy Afrikában  gyógyító magyar orvosról, veszélyes és rázós helyzetekről, a fotós fejében lévő képekről, valamint történetekről, amelyeknek van, és amelyeknek nincs happy endje.

(Ha podcastalkalmazásból olvasod ezt a szöveget, előfordulhat, hogy csak egy részét látod: a teljes verziót mindig megtalálod a honlapon.)


Az 1981-ben született Hajdú D. András azok közé a fotóriporterek közé tartozik, akik akár éveken át is dolgoznak egy-egy nagyobb sorozaton. Így volt ez annak az anyagnak az esetében is, amellyel András a romániai Nagybánya romagettóját mutatja be: a telepet a  várostól elválasztó fal történetének immár nyolcadik éve krónikása.  És amely sorozat az idén a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa lett. 

Ez a fajta alaposság persze nem csak a nagybányai riportjára igaz: hatodik éve követi fényképezőgépével a Kongóban tevékenykedő magyar szemorvos, Hardi Richárd misszióját, aki Afrika szívében gyógyítja a szürkehályogos betegeket. 

Hajdú D. András Munkáit az elmúlt tizenöt évben számos rangos magyar és nemzetközi díjjal ismerték el.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Az epizódban említett fotós díjak

Nagybánya: Piros ruhás lány / Fotó: Hajdú D. András
Nagybánya: Piros ruhás lány / Fotó: Hajdú D. András

Az epizódban említett fotósorozatok

Megemlített külföldi fotósok, riporterek

Magyarok

Helyszínek

Az epizódban említett könyvek, filmek

Említett események

Korábbi epizódok fotósokkal, fotózásról

Ha érdekel a fotózás, a képek világa, ezek az epizódok is be fognak jönni:

Műsorjegyzetek

[00:05:01]

Hajdú D. András nagydíja a Magyar Sajtófotó Pályázaton. A nagybányai romatelepről szóló sorozat, amely nagydíjas lett ás a kongói anyag, amiről András titkon remélte, hogy nyerni fog. Mi ez a kongói történet, ami már évek óta készül? Hardi Richárd, a magyar szemorvos.

[00:08:26]

A Kongói Demokratikus Köztársaság földrajzi elhelyezkedése, a volt Belga Kongó és szomszédja a Kongói Köztársaság (volt Francia Kongó). Az ország elképesztő méretei, az infrastruktúra erős hiányosságai. Mbuji-Mayi, Hardi Richárd missziójának központja. A repülés nehézségei, bizonyos belföldi repülőjáratok egzotikus jellege.

[00:13:15]

Az országban tapasztalható korrupció, ami nagyon megnehezíti a logisztikát, még az utazást. ( komp, amiből a folyón fogy ki az üzemanyag.)

[00:14:43]

Miről szól ez a magyar szemészeti misszió Kongóban, és ki ez a Hardi Richárd? Hogyan működik a mozgó ellátás, amikor két Magyarországnyi területen csak egyetlen szemorvos van? Az ellátás nehézségei az óriási távolságok és az utak hiánya miatt. Az ember, aki heteket vándorolt, majd egy évet várt az orvosra.

[00:21:15]

A szürkehályog és a negyedórás orvosi beavatkozás, ami után évek óta vak emberek is újra látnak, a gyógyulás katarzisa. A gyógyítás munkája, amiben nem lehet lazsálni, szünetet tartani.

[00:25:50]

Térerő az esőerdőben: csupán pár év fejleménye, hogy már egyre inkább van mobilszolgáltatás a dzsungel belsejében is. Kalandok az úton: kidőlt fa, leszakadó híd.

[00:30:09]

A civilizáció teljes hiánya a belső területeken. Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének felidézése. A lepravadász, akinek az a foglalkozása, hogy leprásokat kutasson fel az őserdőben.

[00:34:39]

Háborúk, polgárháborúk a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Mennyire befolyásolják ezek a magyar szemorvos misszióját? Goma, a konfliktusok és az Ebola-járvány epicentruma, a „kongói világháború”.

[00:38:05]

A belga gyarmati múlt nyomai: brüsszeli kapcsolatok a helyi gyémántkereskedelemben. A fotósnak 40 dollárért megvételre kínált kavicsok, amiről azt állították, gyémánt. A háborúk oka: a föld mélyén fekvő ásványkincsek.

[00:40:58]

Mi változott a magyar misszióban öt év alatt? A pár év alatt felépített, európai színvonalú szemklinika. Amikor „merjünk nagyot álmodni” és a pókerarccal előadott blöff bejön. A magyar államtól a projektre kapott állami támogatás.

[00:44:12]

Korripció és szürreális történetek, veszélyesek helyzetek Kongóban.

[00:51:21]

Tanulható-e az, hogy egy fotós, aki kemény helyeken jár, felismerje a gyorsan kialakuló rossz helyzeteket? A „kritikus tömeg”, amikor kezd átláthatatlanná válni egy szituáció. „Elsétálni” a helyzetekből.

[00:55:20]

Miért nem lett Hajdú D. András háborús tudósító? Mi az a kockázat, ami neki „már nem éri meg”? Féltégla-dobálók Nagybányán, mesterlövészek a kijevi Majdanon. Mi a különbség?

[00:59:38]

James Nachtwey, a fotós, akinek munkássága inspirálta Hajdú D. Andrást. Ami fontos: képes-e változást indukálni egy-egy fotós anyag?

[01:04:23]

A fotós projekt, mint ami hozzájárulhatott legalább egy kicsit Hardi Richárd nagy vállalkozásának sikeréhez.

[01:05:40]

A szofi élete című fotósorozat, amiben egy cigány gyerek sorsát követi végig kamerájával Hajdú D. András már a kislány megszületése előttől fogva. Cigánysággal kapcsolatos fotóprojektjei és a munkái során feltáruló, a vártnál sokkal komplexebb összkép.

[01:12:19]

A válasz arra, miért reménykedett abban, hogy a kongói anyag lesz a befutó a sajtófotó díjon: történetek, amelyek sehogy sem mennek előre, ami rendkívül fárasztó tud lenni a fotós számára is. Amikor egy fotóanyag figyelemfelhívásra válik, hogy nagyon nagy gáz van, lépni kellene valamit.

[01:14:33]

A bódvalenkei Viki és Gina története az Abcúg portálon: példa arra, hogy miképpen ragadnak bele a kitörni vágyó fiatalok is abba a közegbe, amelybe beleszülettek. A Zürichbe „dolgozni járó” nyírségi prostituáltak története.

[01:20:21]

Lehet-e egy társadalomnak ereje, energiája arra, hogy megváltoztassa a rossz mintákat, rossz berögződéseket az ezeket ismétlő újabb generációknál?

[01:25:39]

Az Extrém helyzetek fotózásának morális dilemmája: nem használja-e fel/ki a fotós mások szenvedését saját céljaira? Nachtwey és „a vámpír kamerával”. Konkrét példa: a West Balkánban történt tragédia és a gyászolók fotózása.

[01:32:15]

Egy falopás története fotókon: a sorozat, amiből rendőrségi ügy lett. Hajdú D. András eltökéltsége, hogy megpróbáljon segíteni a képek miatt bajba került fotóriport-alanyainak.

[01:36:58]

Fotók és fotósok, amelyek rossz irányba változtattak a történelem menetén. A szomáliai amerikai fiaskó és az erről készült kép negatív hatása. A 2006-os tüntetésekről sajtófotók, ami alapján a rendőrség próbálta beazonosítani a tüntetőket.

[01:40:02]

Egy vidámabb történet: a magát cigánysorra kérő postás története. A fotósorozat, amely Picture of the Year díjat ért. Az emberek, „akik világítanak a sötétben”.

[01:44:42]

A lecsúszott sakkmester története. Sikerült vagy nem sikerült neki segíteni?

[01:47:50]

A magyar középosztály helyzetéről szóló fotósorozat. A középosztály lecsúszásának, zsugorodásának tünetei.

[01:50:50]

Mi készteti Hajdú D. Andrást arra, hogy nehéz helyzetekben lévőket fotózzon? Miért érdeklik ezek a sztorik, ha ez az érdeklődés számára is viszontagságos szituációkat eredményezhet? Miért éreznek késztetést a történet szereplői arra, hogy elmeséljék vagy megmutassák saját történetüket? A nehéz helyzetben lévő fotóalany, aki megpróbálja használni a médiát, ennek felismerése és kivédésének fontossága.

[01:57:04]

A díjnyertes nagybányai fotósorozat és dilemmái. Mi van azokkal, akik a fal másik oldalán élnek, tehát azok, akik nap mint nap elviselik a telep létezésének következményeit? Nem feledkezik-e meg róluk, nem mellőzi-e az ő nézőpontjukat a sajtó, amikor ezekről az esetekről tudósít?

[02:02:13]

A nagyobb anyagokon dolgozó fotóriporterek beszűkülő lehetőségei: megszűnő magazinok, online felületek, ennek következményei Hajdú D. András életében. A New Deal idején felálló FSA és az általa finanszírozott fotósok.

[02:06:27]

A fotós feladata ezeknek az emberi sorosoknak a dokumentálásával. Illetve ami nem feladata eközben.

[02:08:30]

Mi az, hogy a fotós fejében van egy kép? Hogy kell ezt érteni? A hosszan készülő munkák lényege és a sűrítés művészete, amivel szinte egyetlen képen egy egész sztorit el lehet mondani.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás disqus-profillal.

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Követhetsz itt is:

12,263követőTetszik
1,910követőKövetés
274követőKövetés

Extra epizódok támogatóknak

EXTRAUj Péterb
Videó

Uj Péter – Az elnök emberei és az algoritmusok kora

Ungváry Krisztián: „Magyarország, ha esetleg a lakosai megőrülnek, mert megőrjítették őket felelőtlen politikusok, és kiléptetik az Európai Unióból, akkor ez az ország egy második Trianont és Mohácsot fog elszenvedni.” (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
Videó

Ungváry Krisztián – Mítosz és történelem

Mi ez az egész?

Bővebben a műsorról és a műsorvezetőről.

Támogasd a podcastot a Patreonon!

Egy-egy epizód elkészítése sok meló. Ha tetszik a podcast, te is segíthetsz, hogy sokáig legyen még.

Támogatók fala

Azoknak a nevével, akik a podcast kiemelt támogatói a Patreonon.

1%

Így segítheted kedvenc műsorodat adód egy százalékával 2023-ban is.

A műsor támogatója a Líra Könyv:spot_img

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? A STÓSZ hírlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott cí­mre. A hí­rlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.