Trollok, hangok, adatok

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Líra könyvajánló

Putyin trolljai. A fentiek miatt (is) izgalmasnak tetszik egy magyarul az elmúlt hetekben megjelent könyv, Jessika Aro Putyin trolljai – Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából című műve.

A szerző – aki egyébként finn oknyomozó újságíró – szakterülete a közösségi médiában folyó orosz dezinformálás. A riporter egy szentpétervári internetes trollfarm leleplezése után a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogyan működik a Kreml propagandagyára.

Gyanítom, hogy a könyv Magyarországon is igen hasznos olvasmánynak bizonyul.

Fellini hangjátékai. De a Líra kínálatából egy másik általam kiválasztott könyv is igazi érdekességnek ígérkezik. Federico Fellini első történetei ugyanis nem a filmvásznon, hanem a rádióban kaptak nagy nyilvánosságot: kevesen tudják, de a fiatal Fellini a 40-es években az Olasz Rádiónak írt hangjátékokat. Ezeket a történeteket olvashatjuk most az Akarsz velem álmodni? című kötetben.

És hogy miért tartom ezt izgalmasnak? Úgy érzem, hogy a podcast-forradalom során a rádiójátéknak is lesz reneszánsza. Szóval érdemes szemügyre venni, mivel kísérletezett 80 éve, a rádió hőskorában, egy ifjú világtehetség.

(x) A Líra Könyvajánló a Líra Könyv Zrt. támogatásával készült.

Könyvben is nézegethetők Barabási-Albert László adatvizulaizációi

Az élet, meg minden podcast 35. epizódjában Barabási Albert-László arról is beszélt, miképpen fektettek energiát kutatóintézetében, a Barabási Lab-ban abba, hogy évről-évre mind látványosabban (és érthetőbben) jelenítsenek meg („vizualizáljanak”) óriási adatbázisokat. ()Így született például a globális művészeti háló vagy az ízek hálózata – mindkettőről volt szó az epizódban.)

Aki esetleg a járvány miatt nem jutott volna el a Ludwig Múzeum Rejtett mintázatok című kiállítására (június 20-ig még megteheti), ahol megcsodálhatók ezek a már-már műalkotások, a tárlat apropóján megjelent, Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című könyv(album)ban is kalandozhat, amelyben az impozáns adatvizualizációs tablók mellett ennek az izgalmas területnek a megszületéséről, mibenlétéről szóló esszék, minitanulmányok is helyet kaptak.

Kapcsolódó podcastepizód:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.