High Score – A videojáték-történelem

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Mivel a 80-as években voltam kamasz, ráadásul elvált szülők gyermeke, volt pár év, amikor viszonylag sok időt töltöttem el egy C-64-es számítógép társaságában. Próbáltam én persze kicsit programozgatni is, de valahogy a végén mindig játék lett belőle… Így viszont értek benyomások arról, hogyan született meg 320×200 felbontásban egy sajátos szubkultúra, ami aztán csakhamar fősodorrá és megabiznisszé vált.

A számítógépes játékok piaca ma már több pénzt mozgat, mint a filmipar. Ennek megfelelően a videojátékok kulturális hatása is erőteljesebb a felnövekvő generációkra, mint a mozié – még akkor is, ha ezt sokan nem tudatosítják magukban. (A Guardian januári cikke szerint az ifjúsági kultúrában a videojátékok ma már fontosabbak, mint a zene – ez azért elég nagy váltás.)

A Netflixen megnézhető High Score című dokumentumfilm-sorozat (nem új, de nincs is mi elavuljon rajta) elég jól összerakott kísérlet arra, hogy ennek a gamer világnak és a hozzá kapcsolódó iparágnak a történetét bemutassa. Méghozzá legendás játéktervezőkkel, programozókkal, kiadókkal készített interjúk segítségével. No meg ötletes képsorokkal, kultikus tárgyakkal, archív felvételekkel, mindennel, ami ahhoz kell, hogy a hatrészes sorozat kellően fogyasztható legyen a nem hardcore dokurajongóknak is.

Az első rész rögtön a Tomohiro Nisikadóval készített beszélgetéssel indít, aki a hetvenes évek végén egy személyben volt a kitalálója, tervezője és programozója annak a Space Invaders című videojátéknak, amely ennek az új világnak majdhogynem teremtéstörténetét jelenti. (Eközben megcsodálhatjuk Nisikado akkoriban teleírt és telerajzolt spirálfüzetét is, amelyben a Space Invaders pixelgrafikáját álmodta meg, valamint magát a játékprogramot is – gondosan megrajzolt folyamatábrák segítségével.)

Ami jó: Ma már kultikusnak számító figurák bukkannak fel minden részben, olykor zárkózott csodabogarak, olykor izgalmas alkotók, mérnökök, cégalapítók, akiknek történetén keresztül a sorozat ügyesen végigvezet minket a videojáték-történelmen – a Space Invaderstől egészen a mai lövöldözős játékok „atyjáig”, a Wolfeinsteinig. Azoknak is tanulságos lehet ez az egész, akiknek eddig nem volt köze ehhez a világhoz, de szeretnék megérteni, miből lett a cserebogár.

Ami rossz: Helyenként kicsit csapongó és önkényes a szerkesztés, a válogatás, és egy idő után mintha a sorozat veszítene is lendületéből.

Hol lehet megnézni? Netflix

Magyar felirat: Van

Értékelés: 4 / 5

Kapcsolódó podcastepizód

A videójátékok szerepe az informatikai forradalomban – ez volt az egyik nagy témája egy korábbi podcastepizódomnak is, amelyben természetesen szó esett a Space Invadersről:

Vakondok 4

A kádári Magyarországon induló magyar videojáték-fejlesztés olykor meglepő és fordulatos történetéről szól a Vakondok 4 című magyar dokumentumfilm, amely online is megnézhető.

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,237követőTetszik
1,906követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Mivel a 80-as években voltam kamasz, ráadásu...High Score – A videojáték-történelem

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.