Hírek kicsit közelebbről

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Az alábbiakból talán kiderül, hogy nemcsak a nemzetközi helyzet fokozódott, hanem a műsor háza táján is meglehetősen sűrű volt az elmúlt pár hét.

1%-os felajánlások a podcastnak

A podcast elsősorban a Patreonon gyűjtött támogatásokból (ha még nem lennél patrónus, ide kell szaladni, hogy azzá válj) és a szponzorációs bevételekből él, működik, épül-szépül, de most megnyílt egy harmadik lehetőség is arra, hogy kedvenc műsorod anyagi helyzetén és a podcaster (ez én lennék) hangulatán javíts.

Tehát újdonság, hogy az idei évtől segítheted Az élet meg minden podcastot az adód egy százalékával is. Jobban mondva egyszerre támogathatod így a podcastot és a műsor stratégiai partnerét a Válasz Online-t. Hogy miként teheted ezt meg, arról itt olvashatsz részletes útmutatót.

Új munkatárs

Jelentem, a podcastot immár nem teljesen egyedül, hanem legalább másfelen készítem/készítjük. A fedélzetre érkezett ugyanis – egyelőre amolyan „félállásban” – egy nagy tudású és több évtizedes újságírói múlttal rendelkező szakember, aki január elejétől az interjúkra való felékszülésben segít nekem (ld. még „researcher” és adásszerkesztő), valamint fokozatosan vesz majd tőlem át kiadói feladatokat is (a neve nem titok, majd februárban megjelenik az impresszumban is).

Új logó és podcast borítókép

Vettem egy nagy levegőt, és decemberben elkészült a podcast új logója és új borítóképe.

Az eredményért csak engem lehet majd utálni. Mind a kettőt ugyanis szerény személyem tervezte és rajzolta meg, miután hónapok alatt sem sikerült olyan grafikust találni, akivel egy hullámhosszra tudtam volna kerülni ebben az ügyben (ilyenkor mindig felmerülhet, hogy velem van a baj).

Mindez már régen esedékes volt, tekintve hogy a korábbi logót és borítóképet a 2018-as induláskor is ideiglenesnek szántam. Aztán úgy maradt (előfordul az ilyesmi az élet más területein is).

Akinek esetleg nem jelenne meg itt a hírlevélben a blokk tetején az új borítókép, az megcsodálhatja a honlapon, például itt (mert hogy lehetnek olyanok, akik az Apple Podcastson és a Spotify-on vagy más podcastlejátszókban Az élet meg mindent a régi borítóképpel keresik, és az új kép alapján nem azonosítják elspőre a listában kedvenc műsorukat).

Eltűnik a címből a varázsvessző

Nem, nem a rejtett földalatti vízfolyásokat jelző mágikus eszközről van szó, nem is saját férfiasságomról. Inkább arról, hogy az új logóra való áttérés után lassan a műsor nevéből is ki fog kopni az a vessző, amit nagyon sok hallgató eleve nem értett, miért van ott.

Az eredeti elképzelés szerint egy kihagyást jelenített volna meg („Az élet, a világmindenség meg minden”), de a poén (utólag belátom, nem volt valami erős poén) nem ment át.

Ráadásul a címben lévő vessző az internetes kereséseknél is gondot okoz (sok keresőmotor logikai AND operátorként értelmezi – tanulság: soha ne tegyél szájt elnevezésébe vesszőt, soha!), így eggyel több ok ez arra, hogy megvalósítsam az év magyar helyesírási reformját, és eltüntessem onnan ezt a kis csalafintaságot.

Szóval, ahogy a kortesguruk és vállalati szövegírók mondják ilyenkor: lezárul egy korszak. Az még egy kis idő azonban, amíg a vessző nélküli írásmód nálam is mindenhol egységesül – annál is inkább, mert most észszerűbbnek tűnik a jövő hét elején megjelenő új epizódon szorgoskodni.

És még szolgáltatót is váltott a podcast

Ha mindez nem lenne elég, a podcast december közepén új szolgáltatóhoz költözött. Aki esetleg december folyamán azt tapasztalta, hogy a lejátszójában eltűntek, majd ismét megjelentek Az élet meg minden podcastepizódok (egy vagy több vagy az összes), még ne adja el/ne dobja ki a telefonját: a hiba nem az ő készülékében volt.

Szóval a Simplecasthoz költöztettem a műsort, de mindez csak a podcast technikai hátterét érinti (kábé úgy kell elképzelni, mint amikor valaki telefonszolgáltatót vált). Amúgy semmi nem változott, nem vásárolt fel a Bill Gates, és a jövőben is független podcasterként készítem majd Az élet meg mindent.

A költöztetés egyik kevésbé fontos következménye, hogy a műsor honlapján (ha néha elkeverednétek oda a Spotify-ból vagy az Apple Podcastsból —> https://azeletmegminden.hu/ ) az epizódokhoz tartozó posztokba, új, könnyebben használható és mutatósabb lejátszó került. Amellyel egyébként, ha tetszik az epizód, ti is meg tudtok osztani rövid részeket a Facebookon a hangfájlból (ld. a lejátszóban a „recast” funkciót).

A másik fontos következmény, hogy a hirdetéseket/hirdetőket kiszolgáló rendszer sokkal profibbá vált, de ez meg mondjuk inkább azokat érinti, akik a műsorban szponzorként szeretnének majd megjelenni.

Számok az elmúlt évből

Mivel beköszöntött az érvértékelő beszédek ideje, én most csak nagyon röviden foglalnám össze a 2021-es esztendőt.

Összes letöltések száma 2021-ben a podcaston:

537.564;

Havi letöltések száma 2021 folyamán:

40.000–50.000;

Epizódok száma:

többnyire (szeretjük ezt a szót) havonta 1 + 1 (egy „normál” adás plusz egy EXTRA a támogatóknak a Patreonon, a letöltések számában ez utóbbiak nem szerepelnek, csak a nyilvános adás);

Ahogy szokták mondani nálamnál bölcsebbek: köszi a halakat!

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.