Metró is van, Pepsi is van

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Técső kóvbojz menni Leningrád

Gazda Albert új könyve, a Leningrád, egy olyan gyerek- és kamaszkorról szól, ahol szinte magától értetődő, hogy a határátlépésnek – képletesen és valós értelemben is – tétje van. Mármint ott Kárpátalján, egy halódó világbirodalom peremén.

„Találkozás egy fiatalemberrel” – lehetne ez akár e regény zsánerének megnevezése is. Ifjúkori önarckép és mint ilyen nem annyira nosztalgia, mint a dolgok mélyére hatoló lélekboncászat: mert hogy lehet, az élet végül mégis az, amit tizenévesen annak képzelünk. Az, amit érteni vélünk belőle abban a pillanatban, amikor ott legbelül egy kisvárosból hirtelen nagyváros lesz. Mondjuk Técsőből Leningrád. Ahol

„Metró is van. Pepsi is van. [Ahol] mem is akarok ismerni senkit. Otthon mindenkit ismerek, és mire megyek vele, senkit sem szeretek. Itt nem ismerek senkit, ezért tudom szeretni őket.”

És akkor megszületik az elhatározás ennek a kamasznak a fejében, hogyha eddig lemezeket és könyveket gyűjtött, eztán embereket és városokat fog.

„Férfiakat és nőket. Értelmeseket. Ez lesz az életprogramom.”

Azt hiszem, aki ismeri Gazda Albertet, aláírhatja, hogy a későbbi „nagybetűs életben” tulajdonképpen és mindent összevetve, végső soron, hű maradt ehhez az életprogramhoz.

Kapcsolódó podcastepizód

Gazda Alberttel eggyel korábbi könyve (vagy részben könyve), a Katonakönyv apropóján én is beszélgettem már a műsorban:

Az élet, meg minden stratégiai partnere, a Válasz Online pedig az új könyvről kérdezte Gazda Albertet a Heti Válasz podcastban:

Líra könyvajánló

Nos, itt van egy író, aki szerint „a világegyetem az elkülönülésre, a szenvedésre és a gonoszságra épül”, és akinek pár hete magyarul is megjelent esszékötetében már az első tanulmány és már a cím baromnak nevez valakit.

Itt van egy francia értelmiségi, aki kiléptetné hazáját az Európai Unióból, a társadalom újraszervezését pedig legszívesebben a katolikus egyházra bízná – miközben neki esze ágában sincs megtérni, mert ez az egész gyaníthatóan fárasztaná.

Michel Houellebecq Intervenciók 2020 című kötete mégis izgalmas olvasmány. Aki ismeri a francia író regényeit, tudja, hogy a provokatív és olykor öncélú megjegyzések, kijelentések nem állnak messze tőle, és ez értekező prózájának is sajátja. De az is, hogy talán pont emiatt kérlelhetetlenül azonosítja a modern nyugati társadalmak problémáit, dilemmáit, paradoxonjait.

A dolgoknak ez a fény felé tartása pedig, akárhogy is, már fél sikert jelent. Sőt kifejezetten hasznos, ha a politikát egyre inkább átható nagy kulturális háborút rendhagyó nézőpontból is szeretnénk megvizsgálni. Ez még akkor is igaz, ha a megoldást illetően én személy szerint nem szívesen fordulnék Houllabeqhez.

(A Líra könyvajánló blokk a Líra Könyv támogatásával készült.)

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.