Jack Conte társalapító a Patreonról

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Hogy a „gleichschaltolással” ellentétes folyamatról is essék szó: forradalom zajlik a kreatív iparágakban, és a „kreatív” szó itt most nem a reklámszakmát jelöli. Hanem cakkpakk mindenkit, aki műsort gyárt, fest, énekel, ír, költ, előad és egyéb módon nyilvánosan világot megvált.

No nem azért zajlik forradalom, mert ezután másként írunk, festünk vagy énekelünk, hanem mert a művészetet finanszírozó üzleti modell esett szét és áll össze valami – nos nem is annyira új módira. Hanem bizonyos értelemben egy régebbire.

Erről beszél a The Verge Decoder podcastjában Jack Conte, aki a Patreon társalapítója és elnök-vezérigazgatója. (A Patreon az egyik legnépszerűbb közösségi finanszírozó platform, a legutóbbi, áprilisi befektetési kört követően a vállalat piaci értéke 4 milliárd dollárra nőtt.)

Conte az interjúban azt ecseteli: a XIX. század végének fejleménye, hogy a szellemi, művészi alkotások az azokat hordozó és sokszorosítható médiához kapcsolódtak (hang- és filmfelvételek, tömegesen előállított sajtótermékek stb.). Azaz, ha valaki meg akart hallgatni egy dalt, el akart olvasni egy cikket, meg akart nézni egy filmet, meg kellett vásárolnia a hanglemezt, az újságot, a videókazettát fizikai valójában. Ez pedig működőképes üzleti modellt teremtett ahhoz, hogy az alkotók pénzt kereshessenek.

A digitális kor azonban ezt a kapcsolódást a „hordozóeszközzel” szétrombolta:

„most kezdjük felismerni, hogy amikor megépítettük a világháló első verzióját, szétvertünk egy száz éves, sok milliárd dolláros infrastruktúrát is […], amit most a digitális kornak megfelelően kell újjáépítenünk”.

– fogalmaz a zenész-vállalkozó.

Az egyik, egyre inkább működőképesnek bizonyuló új üzleti modell a régi korok mecénás-rendszerére hajaz (legalábbis Conte szerint). Vagyis ahol a támogató nem egyszerűen a létrehozott alkotásokért fizet, hanem azért patronálja az alkotót, mert bízik jövőjében. A „készítettél valamit, és én azt a valamit szeretném” vásárlói mentalitást itt felváltja a „hiszek benned, mint művészben, és úgy gondolom, hogy továbbra is menő dolgokat fogsz létrehozni. Én pedig részese akarok lenni ennek az alkotói útnak” tagsági modell.

Amiből sok minden következik (egyebek mellett az is, hogy sokan félreértik azt, hogy a Patreon mire való és mire nem – spoiler: alapvetően nem „crowdfunding” platform, hanem tagsági-előfizetői rendszer).

Szóval, szerintem, aki ilyen finanszírozáson töri a fejét, annak érdemes meghallgatnia Conte mestert, még akkor is, ha nyilván ő is kicsit (nagyon) hazabeszél.

(Amúgy Az élet, és minden podcast egyik finanszírozási „lába” is a Patreonon megvalósuló tagsági-előfizetői támogatás. Ha kíváncsi vagy, itt megnézheted.)

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,237követőTetszik
1,906követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.