Jacht, foci és a kipcsak deep state

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Annak idején nagy port vert fel (de szokás szerint nem sok vizet zavart) az Átlátszó sztorija, miszerint a NER potentátjai és bizonyos állami tisztviselők ugyanazzal a luxusjachttal hajókáznak az Adrián. Sőt, arról is volt abban a cikkben szó, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által használt luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen ez a luxusjacht tartózkodott. (Ami ugye határozottan azt a benyomást erősíti, miszerint Magyarországon valóban létrejött egy állam az államban, ez a sajátosan kipcsák deep state, amelynek vezetői leginkább egymás között zsírozzák le, mi mennyi, és merre hány méter).

No most itt a folytatás az Átlátszón. Kiderült, hogy a jachtot

„üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.”

A cikk arról is ír, hogy az L&L Charter Ltd nevére regisztráltak egy másik jachtot, az Artemy-t is. Ez volt az a hajó, amelynek fedélzetén 2016-ban lefényképezték Mészáros Lőrincet és a feleségét az Adriai-tengeren.

Sport- és NER-finanszírozók

Aki esetleg nem tudná elhelyezni Szíjj Lászlót a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, annak segítség lehet a Válasz Online júniusi cikke, amelynek címe is beszédes: Itt a Mészáros-korszak öt évének mérlege – ma négy Simicskát tart el az ország. Idézem:

„Hogy mely magánvállalatokat érdemes górcső alá venni egy ilyen összeállításhoz, pontosan meghatározza a felcsúti Puskás Akadémia, az eszéki NK Osijek, a Mol Fehérvár FC, a Zalaegerszegi TE és a Tiszakécskei LC nevű futballcsapatok szponzori köre. Ezeket a klubokat elsősorban Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Garancsi István — közpénzekkel ellátott — építőipari cégei tartják el […]”

„Exkluzív interjú”

Alig két nappal az Átlátszó cikkének publikálása után, „exkluzív” interjú jelent meg Mészáros Lőrinccel a Nemzeti Sportban. Az interjút Szöllősi György jegyzi, aki a kiszolgálómédia egyik legelszántabb és legserényebb kiszolgálóembere, és aki – mint ahogy az interjút idéző 444.hu megjegyzi –

„hosszú évekig volt a Puskás Akadémia egykori kommunikációs igazgatója, Felcsútra is költözött, és éppen akkor lett a Nemzeti Sport főszerkesztője, amikor a lap Mészáros Lőrinchez került. Ő volt az, aki pártatlan szemlélőként a közelmúltban úgy vélekekett, hogy a Puskás Akadémia futballsivatagban lett egy oázis.”

Persze az interjúban a jachtozásról vagy a Puskás Akadémia egzotikus finanszírozásáról nem hangzik el kérdés, és semmi másról sem, ami sajtószempontból értelmezhetővé tenné a szöveget. (Az „interjú” apropója a felcsúti foci NB I-es bronzérme volt.)

Kapcsolódó podcastepizód

Az Átlátszó főszerkesztőjével beszélgetve elég sok szó esett erről a jachtos sztoriról ebben a podcastepizódban:

024 Bodoky Tamás – Jachtok, oligarchák, repülők és az Átlátszó története

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.