Indián nyár

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Ha már antropológiai „frontvonalak”: a nyár végének egyik olyan híre volt, amelyen sokat tűnődtem. Ez a tudósítás egy ember haláláról szólt. Egy emberéről, aki 26 éven át teljesen egyedül élt. Akinek anyanyelvét rajta kívül már senki nem beszélte a világon, hiszen ő volt – ha nem is az utolsó mohikán – de az utolsó tagja egy őslakos indián törzsnek Brazíliában.

A sztori kapcsán akadtam rá egy olyan dokumentumfilmre, amely bár nem új, és nem a „Gödrök Emberének” törzséről szól, ezt a történetet idézi. Sőt, ennél jóval többet.

José Padilha A törzs titkai című filmje (a film a Netflixen is elérhető) nem csak az őslakosok eltűnéséről szól, hanem egy egészen bizarr küzdelemről is, amelyet az őket tanulmányozó antropológusok vívnak egymással. Amely egyszerre dúl a nagyító alatt vizsgált indiánok falvaiban és a nagyvárosok akadémiai műhelyeiben. És amely harcnak szintén az indiánok az áldozatai.

Kapcsolódó podcastepizód

A műsor támogatóinak a Patreonon elérhető a Szécsi Noémival készített Moziatlasz című sorozatunk, amelynek eggyel ezelőtti adásában erről a filmről beszélgettünk:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.