Az inuitok és a hó

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Miközben világrengető események zajlanak Ukrajnában és az Egyesült Államokban, az Aeon esszéportál a napokban közzétett egy rövid videót egy nem kevésbé világrengető témáról. Nevezetesen, hogy valójában hány szavuk van az inuit eszkimóknak a hóra.

Erről, ha jól érzékelem, évtizedek óta vita dúl. Vannak, akik szerint több tucat, sőt több száz, és vannak olyanok, akik szerint ez az egész féreértés.

Nos, ezúttal egy szakavatott inuit magyarázza el (és mutatja meg) a hómezőkön, hogy 47 szó létezik erre az inuit nyelvben, és a videóból mi is megismerkedhetünk ezek közül párral: külön neve van például az iglu építésére alkalmas hónak, megint más néven illetik azt a típust, amiből ivóvizet lehet nyerni ésatöbbi.

Én azért is össze vagyok zavarodva, mert még 2005-ben a városi legendáknak nyomába eredő Urban legends portál mérvadó forrásokat felvonultatva bizonygatta, hogy valójában két szót használnak az eszkimók a hó megnevezésére, minden más szó olyan konstrukció, ami más nyelvekben is létezik vagy létezhet (például mi is ismerjük a porhó, a hókása, a jégborda és a hasonló elnevezéseket).

Az egész vita mögött persze antropológiai és nyelvészeti frontvonalak húzódnak. Eszerint még a múlt század elején dobta be egy kutató azt hogy négy szavuk is van az eszkimóknak a hóra, aztán elszabadult a pokol, amiről az Urban Legends posztja így írt:

„A példát előszeretettel használták érveléseik során a relativista nyelvészek is, akik szerint minden nyelv másképp értelmezi a világot, ezért nem is vethető össze más nyelvekkel. A négyes szám előbb hétre nőtt, idővel aztán elérte a százat, majd a kétszázat – egy extrém esetben pedig a négyszázat is.”

Én nem mernék vállalkozni arra, hogy igazságot tegyek (amúgy lehetséges, hogy bizonyos szempontból mindenkinek igaza van).

Mindenesetre aki az inuitokra kíváncsi, annak ajánlhatom a Telex cikkét is róluk, amely írás szintén a napokban jelent meg, és amelyből egy kevésbé vidám ügy bontakozik ki, miszerint a klímaváltozás „az inuit közösségeket érinti talán az egyik legsúlyosabban.”

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,247követőTetszik
1,909követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.