Robot a gyümölcsösben

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A Facebookon jött szembe velem egy (Mashable-)videó, amelyben gyümölcsszedő, gyomláló és a földeken mindenféle más munkát végző robotok szorgoskodtak. A macskás videókkal szemben ezek a gépek némi kutakodásra ösztökéltek (hangsúlyozom: abszolút laikusként).

Forradalmi hangulat

Nos, a felvételek a Sydney-i Egyetem robotikai intézetének fejlesztéseit mutatják. És mint kiderült, egy most zajló világforradalom jellemző képei (amely nagyobb horderejű változást sejtet, mint az önvezető autók technológiája). Tovább böngészgetve a témában pár friss cikkbe botlottam:

  • az Európai Bizottság innovációs magazinjának decemberi cikke szerint az európai gazdaságokban is „küszöbön áll a robot forradalom”.
  • az amerikai Fortune februárban egyenesen azt írta, hogy ez a „mezőgazdsági forradalom” éhínség helyett a bőség évtizedeit ígéri az emberiségnek.
  • a befektetőket célzó ImpactInvestor márciusi cikke szerint 2050-ig várhatóan 20-30 billió (nem elírás) dollárnyi befektetés érkezik az ágazatba, és ez elvezet majd az automatizált élelmiszertermeléshez.

Miért annyira fontos ez?

Mert a világ növekvő népességének élelmezése a hatvanas években lezajlott első „zöld forradalom” eszköztárával (műtrágyák, gyomirtók stb.) nem tűnik megoldhatónak.

Adam Tooze gazdaságtörténész Chartbook című hírlevelében épp a héten írt arról, hogy 2050-re várhatóan 30 százalékkal ugrik meg a világ rizsfogyasztása. Ám a rizstermelés évek óta stagnál, így az igények kielégítéséhez egy „még zöldebb forradalomra” lenne szükség.

Magyarország kimarad és lemarad?

Ez a technológiai váltás tehát le fog zajlani, bár Magyarországon nagy kérdés, hogyan. Az Mfor múlt heti, a mezőgazdasági robotforradalomról szóló beszámolója szerint

  • száz-százhúsz ezer ember hiányzik a magyar mezőgazdaságból
  • ám a tőkehiányos, válságról válságra bukdácsoló magyar agráriumban „kevesen kockáztatják meg, hogy átállnak a bangladesi napszámosokról a robotizált gépekre, így lemaradnak az uniós versenyben […]”

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.