Oltás és háború

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Azt már régóta sejteni lehet, hogy az oltásellenesség és a Putyin-imádat között olykor lehet valami összefüggés, de most ez a kapcsolat egy kicsit nyilvánvalóbbá vált: az osztrák Profil hírmagazin által közölt felmérés szerint a (COVID-)oltatlanok között jelentősen nagyobb azok aránya, akik az ukrajnai háborúért az Egyesült Államokat és nem Oroszországot teszik felelőssé.

Bár egyetlen, 1500 fős mintán készített felmérésből nyilván nem lehet globális következtetést levonni, ezek az adatok erősítik meggyőződésemet, miszerint az orosz és a jó tanítványnak bizonyuló magyar állami propaganda bizonyos gondolkodási séma kifejlődését segíti elő az erre fogékonyakban.

Ezt a sémát én paranoid gondolkodásnak nevezem.

A paranoid gondolkodás minden társadalmi, politikai jelenség mögött világösszeesküvést és „háttérhatalmat” sejt, mániás elképzelése szerint semmi sincs csak úgy, mindenről valahol „valakik” titokban döntenek. Ráadásul úgy, hogy a magyaroknak mindig rossz legyen.

Ez a világlátás jó esetben megmarad a kerti fröccsök és a kockás abrosz fölötti politizálgatás univerzumában. Ám Orbán Viktor és stábja hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a „Nyugat alkonyától” Soroson át a „nagy lakosságcseréig” mind több ilyen világmagyarázat kerüljön át ebből a térből a politikai fősodorba. E célt már igen kiterjedt konteóipar segíti Magyarországon – a Fidesz aktív vagy passzív támogatásával (Bayer Zsolttól Bogár Lászlón, Nógrádi doktoron és Doktor Gődényen át Drábik Jánosig).

Amúgy szerintem a Mi Hazánk választási eredményének kulcsa is az – és erről kevés szó esik –, hogy a Fidesz sikerrel szervezte ki fiókpártjának az oltásellenes hiedelemvilágot: nyilván kormányzó erőként, egy járvány kellős közepén a Fidesz nem tehette meg, hogy aktívan kampányoljon ezzel, leányvállalata viszont le tudta aratni az évek óta gondosan nevelgetett paranoia termését ebben a témában is.

Hol ennek a vége? Nehéz megmondani.

Kapcsolódó epizód

Szegény virológusok is áldozatai ennek a folyamatnak, pedig ők csak szakmai érveiket sorolják egy világjárány idején. Erről is beszélgettem Kemenesi Gáborral ebben az epizódban:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

10,433követőTetszik
1,817követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.