Az élet meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort a Patreonon!

#042 Romsics Ignác – Hogy magyar a magyarban ne ellenséget lásson

Honmentők, honvesztők és összebékíthető emlékezeteink.

Meghallgatás itt (▶ gomb a lejátszón)

Podcast feliratkozás

Miről szól ez az epizód?

Romsics Ignác történész, akadémikus egy apró dél-alföldi falu szülötteként, ahogy ő fogalmaz, „siheder parasztgyerekből” lett elit értelmiségi.

Mert volt, aki könyvet adjon a kezébe. Így mire iskolába ment, már tudott olvasni. És ezzel számára minden megváltozott.

Az 1951-ben született Romsics Ignác pályája tehát a kicsiny Alsómégyről egészen az akadémiai tagságig és az amerikai Indianai Egyetem katedrájáig vezetett. Ehhez azonban – a szorgalmon, eltökéltségen és némi szerencsén kívül – az is kellett, hogy a háború előtt akadjon ebben az országban olyan vezető, aki fontosnak gondolta, hogy a kistelepüléseken is legyen iskola. Ahogy fontos volt, hogy legyen a háború után is tehetséggondozás, népi kollégium, olyan tanárok és professzorok, akik utat nyitottak a tanuláshoz, fejlődéshez, felemelkedéshez a tehetséges fiataloknak.

Ez a törődés ma már Romsics Ignác életében is egyfajta küldetés. Nem csak az, hogy nehezebb szociális helyzetből érkező tehetségeket indítson el pályájukon, hanem az is, hogy tanítson. Tulajdonképpen egy egész nemzetet: arra, hogy családtörténeteink olykor egymással ellentétesek, mégis mind igazak és hitelesek lehetnek. Hogy a XX. századból hozott sérelmek miatt nem kell magyarnak magyarral ölre menni. Mert az emlékezetek közelíthetők, összebékíthetők egymással. Feltéve ha van ehhez megfelelő állami oktatás- és emlékezetpolitika.

Persze e fontos témák, az elmúlt száz év történelme mellett beszélgetünk Romsics Ignác saját életútjáról is: a Don-kanyarból hazatért nagyapáról, a téeszesítés keserveiről, megfigyeléséről és párttagságáról, a nagy történészgenerációkról, egy kisfiú első olvasmányélményeiről, az életről, meg mindenről.

Műsorjegyzetek

Az epizód időkódokkal ellátott tartalmi kivonata a műsorjegyzetek második felében található.

Romsics Ignác

Az epizódban konkrétan említett könyvei

Romsics Ignác munkáinak száma oly nagy, hogy teljes bibliográfiát nem lenne itt értelme felsorolni. Ezért csak az epizódban említett könyvekre szorítkozom (részletes bibliográfiáért ld. pl. a Wikipédia oldalt).

Készülő önéletírása

A készülő könyvből a Székelyföld című folyóiratban jelent meg az erdélyi élményéket taglaló részlet, amely online is olvasható.

Honmentők / Honvesztők

(Link a könyvhöz.)

A Válasz Online podcastepizódja Romsics Ignáccal, akivel a könyvről részletesen beszélgetnek.

Az én epizódomban is említett hat katona/politikai vezető:

A beszélgetésben természetesen említődnek további korabeli „erős emberek”, diktátorok is Európából:

Bethlen István életrajza

1991-es, több kiadást megért könyve Bethlen Istvánról ma már e-könyvben is olvasható.

Támadások Romsics Ignác ellen

Bár a történészi viták velejárója (az olykor személyeskedéseket sem mellőző) adok-kapok, az epizódban három olyan támadásról is esik szó, amelyek más-más szempontból, de túlmutatnak ezen.

Kapcsolódó podcastepizódok

A történelem iránt érdeklődőknek ajánlom ezeket a korábbi epizódokat:

Az interjúban Romsics Ignác említi Ferber Katalin nevét is. Vele külön podcastepizód készült:

Líra könyvajánló
Az epizód végén futó könyvajánló új részében ezúttal Isaac Asimov: A robbanó Napok című kötetét ajánlom.

Említett intézmények, szervezetek

Az epizódban kiemelten említett történészek:

Az epizódban sok szó esik az egymást követő történészgenerációkról, köztük az 1945 után félreállítottakról és félreállítókról is. Az átláthatóság kedvéért a névsort két részre bontottam.

További említett történészek

(További említetteket ld. az intézményeknél.)

Írók, művészek, gondolkodók

További említett politikusok, vezetők

Múltbéliek

Jelenkoriak

Kivonatos tartalom időkódokkal

(Ha a műsor elején vagy közepén hirdetés van, az időpontok a megadottakhoz képest 30-60 másodperccel elcsúszhatnak.)

[00:05:22]

A Honmentők / Honvesztők című könyv. Miért katonák egytől egyig a főszereplők?

[00:09:57]

Franco és Mannerheim. A két véglet? Miért járt be egészen más utat a két ország a polgárháború után?

[00:15:41]

Hány generációnyi időnek kell eltelnie, hogy az ősök sérelmei miatti ellenségeskedést a leszármazottak maguk mögött tudják hagyni? Pilsudski, a lengyel-orosz és a Habsburg-magyar szembenállás hosszú emlékezete.

[00:19:42]

A XX. század represszív rendszerei, a terror, ami megnehezíti a megbékélést. Horthy Miklós és Kádár János, mint ma is fontos identitásképző erő jobb és baloldalon.

[00:30:04]

Fenntartható-e hosszú távon ez a meghasonlott történelmi emlékezet? Vagy törvényszerű, hogy a ez még sokáig fennmarad? A megosztó állami emlékezetpolitika szerepe ebben. Az emlékezet kisajátítása és az ellenségképzés az utóbbi húsz évben. A Terror háza múzeum problémás narratívája.

[00:34:44]

Csökkentheti-e az internet sokszínűsége, az államtól független online sajtó ennek az egyoldalú emlékezetpolitikának a hatását? Vagy épp ellenkezőleg, az közösségi médiában terjedő „alternatív tények” tovább súlyosbítják a helyzetet? A politikai ezotéria, amit egy miniszter terjeszt. Romsics Ignác szégyenérzete Kásler Miklós tevékenysége miatt.

[00:39:34]

A mitológiagyártás, mint kifizetődő politikai magatartás. És az ebből való kiábrándulás szükségszerű bekövetkezése.

[00:42:28]

Egy nemzeti konszenzuális politika vagy emlékezetpolitika szükségessége, amely a társadalmi párbeszéd feltétele.

[00:45:15]

Az „erős emberek”, kemény kezű politikusok kultusza az 1920-as évektől, az igény okai. A diktatúra és anarchia mint két szélső pont. A végletek közötti egyensúly fontossága. Horthy és Mannerheim. Hátralépésük a „rendcsinálás” után, de más-más módon.

[00:50:41]

Bethlen István: miért nem tartotta Magyarország számára járható útnak a fasizmust? A felvilágosodás értékeinek hangsúlyozása a nácizmus árnyékában, liberális elvekre épülő konzervativizmusa.

[00:54:51]

Hol csúszott félre Horthy Miklós, ha a politikai életbe közvetlenül sokáig nem szólt bele? Hadbalépés a Szovjetunió ellen.

[01:00:40]

A zsidótörvények, majd a holokauszt és Horthy megítélése. A „XIX. századi” Horthy és a megrögzött antiszemita Antonescu. A keresztény-zsidó együttélés évssázados problémái.

[01:06:33]

Polarizált vélemények, fekete-fehérnek bemutatott figurák Magyarországon.

[01:09:21]

Miért nem tudott a két háború közötti befektetés az oktatásba a politikában is sikerekre, bölcs döntésekre konvertálódni? Egy elveszett, de legalábbis pályáját befutni nem tudó nemzedék. A falusi iskolaprogram.

[01:13:12]
Romsics Ignác falusi iskolája. Milyen volt egy korabeli iskola Alsómégyen? Hogyan tud innen elindulni egy olyan nebuló, akiből később elit értelmiségi lesz? A könyvolvasás szeretete és a „hómani” tehetséggondozás hatása.

[01:18:57]

A NÉKOSZ és a népi kollégiumok. Szellemiségük hatása Romsics Ignác korai pályájára. A Történettudományi Intézet: a ’45 után félreállítottak és félreállítók egy intézményen belül.

[01:26:45]

Nagy történészek láncolata, akik egymásnak adják a tudást és a stafétabotot. Kosáry Domokos viszontagságos pályája. Az új történészgeneráció, amelyben Romsics Ignácnak nagy bizodalma van.

[01:30:46]

Romsics Ignác ifjúkori lázadása, megfigyelése, majd párttagsága. Hogyan fér össze ez a kettő? Mik voltak párttagságának okai? A téeszesítés keserves élménye, és az idős nagyszülők megbékélése ezzel a későbbiekben. Családi gyökerek. A magyar falu nagy ugrása a 60-as években, mint alaptapasztalat.

[01:38:21]

Az egyéni emlékezetek különbözőségének megértése, ennek fontossága. Összebékítésük, mint megoldás a nemzet számára.

[01:42:50]

A tehetséggondozás fontossága, Romsics Ignác tevékenysége ebben. Vajon éppen egy olyan korszakba léptünk, ahol ismét a születés, a szociális helyzet lesz a mérvadó abban, hogy ki léphet előre?

[01:44:42]

A magyar felsőoktatás megreformálásának kudarca. Romsics Ignác csalódottsága emiatt.

[01:53:01]

Romsics Ignác készülő, önéletrajzi könyve. Hogyan emlékszik ilyen pontosan ennyi mindenre? Megőrzött naptárai, olvasónaplója, levelezése, precizitása.

[01:56:30]

Romsics Ignác egyik mestere: Kosáry Domokos. Másik fontos hatás: Ránki György. Bethlen István, mint téma. Támadások ellene a rendszerváltás előtt és után.

[02:02:36]

Autoriter fordulatok Európában most. Újabb sötét korszakra kell-e felkészülnünk?

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás disqus-profillal.

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Követhetsz itt is:

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Extra epizódok támogatóknak

EXTRAUj Péterb
Videó

Uj Péter – Az elnök emberei és az algoritmusok kora

Ungváry Krisztián: „Magyarország, ha esetleg a lakosai megőrülnek, mert megőrjítették őket felelőtlen politikusok, és kiléptetik az Európai Unióból, akkor ez az ország egy második Trianont és Mohácsot fog elszenvedni.” (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
Videó

Ungváry Krisztián – Mítosz és történelem

Mi ez az egész?

Bővebben a műsorról és a műsorvezetőről.

Támogasd a podcastot a Patreonon!

Egy-egy epizód elkészítése sok meló. Ha tetszik a podcast, te is segíthetsz, hogy sokáig legyen még.

Támogatók fala

Azoknak a nevével, akik a podcast kiemelt támogatói a Patreonon.

1%

Így segítheted kedvenc műsorodat adód egy százalékával 2023-ban is.

A műsor támogatója a Líra Könyv:spot_img

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? A STÓSZ hírlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott cí­mre. A hí­rlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.