Miről szól Az élet, meg minden podcast?

okosóra kézben
Fotó: Sabri Tuzcu/Unsplash

„Az élet természetesen számos problémát vet fel. A legközismertebbek, hogy miért születünk a világra, miért halunk meg, miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?” (Douglas Adams)

Az élet meg minden egy podcast. Portréinterjúkkal. (Hogy mi az a podcast, arról bővebben itt olvashatsz).

Beszélgetések olyanokkal, akik letettek már valami az asztalra. Beszélgetések egy kicsit lassabban. Egy kicsit hosszabban. Egy kicsit mélyebben.

Mert Az élet, meg minden azoknak szól, akik szeretnék jobban érteni, voltaképpen mi a csuda történik itt körülöttük. Akik szeretnék megérteni, milyen elképzelések, gondolatok, ötletek mozgatják a világot, a világegyetemet, meg mindent. No meg azokat az embereket, akikre odafigyelünk, vagy szeretnénk odafigyelni rájuk.

KAPCSOLÓDÓ: Ezért tűnt jó ötletnek ez a podcast, dacára annak, ami a magyar sajtóban történik Beköszönő poszt a podcast indulásának okairól, céljáról.

Vagyis Az élet, meg minden igyekszik hátrébb lépni a zajtól. Értelmezni, összefüggéseket keresni. Tágítani a látóhatárt.

És kérdezni. Sokat.

Ki a műsorvezető?

Ebben a podcastban az is jó, hogy nem szól bele senki. Mert hogy itt én csinálok mindent: a honlapot, a felvételt, a podcastot, én készülök és én beszélgetek, én posztolok és én osztok meg.

De hogy ki az az én? Íme erről némi információ.

A SZERZŐRŐL ÉS MŰSORVEZETŐRŐL: Tóth Szabolcs Töhötöm a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettese, az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyv szerzője. (Rövid életrajz található róla itt.)

A podcastben velük beszélgetek

És hogy kikkel kémlelem a táguló látóhatárt? Elsősorban olyanokkal, akik izgalmas, inspiráló világot teremtettek maguk körül. Vagy csak beengedték életükbe azt a világot, amelynek mozgatórugóit felfedték, megismerték vagy megsejtették. Olyanokkal beszélgetek, akiknek teljesítménye elismerésre méltó. Akik valamiben, vagy több mindenben nagyon-nagyon jók. De akik ugyanúgy küzdenek ezzel-azzal, ahogy mindenki más.

Őket kérdezem egyebek mellett arról, mi ad nekik erőt, mit jelent számukra a siker, mit tanultak a kudarcaikból? Hol repül szerintük a boldogság kék madara? De arról is, hogyan látják azt a világot, amiben keresik.

És természetesen olykor arról is, hogy születésünk és halálunk között „miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?”