Miről szól Az élet, meg minden?

okosóra kézben
Fotó: Sabri Tuzcu/Unsplash

„Az élet természetesen számos problémát vet fel. A legközismertebbek, hogy miért születünk a világra, miért halunk meg, miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?” (Douglas Adams)

Az élet, meg minden azoknak szól, akik szeretnék jobban érteni, voltaképpen mi a csuda történik itt körülöttük.

Akik szeretnék megérteni, milyen elképzelések, gondolatok, ötletek mozgatják a világot, a világegyetemet, meg mindent. No meg azokat az embereket, akikre odafigyelünk, vagy szeretnénk odafigyelni rájuk. (Még azelőtt, hogy a világmindenség szokása szerint előugrana egy ajtó mögül, és azt kiáltja: „Húú!”)

Így végső soron ez a podcastl azért született meg, hogy inspirálja, elgondolkoztassa azokat, akik változtatni, vagy javítani szeretnének életükön. Saját világegyetemükön. Akár csak egy kicsit.

A SZERZŐRŐL ÉS MŰSORVEZETŐRŐL: Tóth Szabolcs Töhötöm a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettese, az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyv szerzője.

És persze azért is, hogy eközben elgondolkoztasson engem is, hiszen a legkevésbé sem szeretném azt sugallni, hogy birtokában vagyok a bölcsek kövének.

Vagyis Az élet, meg minden igyekszik hátrébb lépni a zajtól. Értelmezni, összefüggéseket keresni. Tágítani a látóhatárt.

És kérdezni. Sokat.

KAPCSOLÓDÓ: Ezért tűnt jó ötletnek ez a podcast, dacára annak, ami a magyar sajtóban történik Beköszönő poszt a podcast indulásának okairól, céljáról.

A podcastben velük beszélgetek

És hogy kikkel kémleljük ezt a látóhatárt? Elsősorban olyanokkal, akik izgalmas, inspiráló világot teremtettek maguk körül. Vagy csak beengedték életükbe azt a világot, amelynek mozgatórugóit felfedték, megismerték vagy megsejtették. Olyanokkal beszélgetek, akiknek teljesítménye elismerésre méltó. Akik valamiben, vagy több mindenben nagyon-nagyon jók. De akik ugyanúgy küzdenek ezzel-azzal, ahogy mindenki más.

Őket kérdezem egyebek mellett arról, mi ad nekik erőt, mit jelent számukra a siker, mit tanultak a kudarcaikból? Hol repül szerintük a boldogság kék madara? De arról is, hogyan látják azt a világot, amiben keresik.

Nem csak podcast: esszék és blogbejegyzések is

Az élet, meg minden persze nem csak ezekből a beszélgetésekből áll: egyszerre podcast és blog, ahol megtalálhatóak az egyes epizódok hanganyagai (valamint a hozzájuk tartozó műsorjegyzetek is, hogy a keresőket a keresésben jobban segítsem), csakúgy, ahogy a boldogságkutatással, „életmód tervezéssel”, közéleti jelenségekkel foglalkozó, vagy a sorsunkat alakító politikai, gazdasági trendekről szóló esszék, blogbejegyzések, kultúrtörténeti kalandozások, népszerű-tudományos írások.

Amelyek némelyike talán válaszolni fog arra a kérdésre is, hogy születésünk és halálunk között „miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?”