Miről szól Az élet, meg minden?

okosóra kézben
Fotó: Sabri Tuzcu/Unsplash

„Az élet természetesen számos problémát vet fel. A legközismertebbek, hogy miért születünk a világra, miért halunk meg, miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?” (Douglas Adams)

Az élet, meg minden azoknak szól, akik szeretnék jobban érteni, voltaképpen mi a csuda történik itt körülöttük.

Akik szeretnék megérteni, milyen elképzelések, gondolatok, ötletek mozgatják a világot, a világegyetemet, meg mindent. No meg azokat az embereket, akikre odafigyelünk, vagy szeretnénk odafigyelni rájuk. (Még azelőtt, hogy a világmindenség szokása szerint előugrana egy ajtó mögül, és azt kiáltja: „Húú!”)

Így végső soron ez az oldal azért született meg, hogy inspirálja, elgondolkoztassa azokat az olvasókat és hallgatókat, akik változtatni, vagy javítani szeretnének életükön. Saját világegyetemükön. Akár csak egy kicsit.

És persze azért is, hogy eközben elgondolkoztasson engem is, hiszen a legkevésbé sem szeretném azt sugallni, hogy birtokában vagyok a bölcsek kövének.

Vagyis Az élet, meg minden igyekszik hátrébb lépni a zajtól. Értelmezni, összefüggéseket keresni. Tágítani a látóhatárt.

A podcastben velük beszélgetek

És hogy kikkel kémleljük ezt a látóhatárt? Elsősorban olyanokkal, akik izgalmas, inspiráló világot teremtettek maguk körül. Vagy csak beengedték életükbe azt a világot, amelynek mozgatórugóit felfedték, megismerték vagy megsejtették. Olyanokkal beszélgetek, akiknek teljesítménye elismerésre méltó. Akik valamiben, vagy több mindenben nagyon-nagyon jók. De akik ugyanúgy küzdenek ezzel-azzal, ahogy mindenki más.

Őket kérdezem egyebek mellett arról, mi ad nekik erőt, mit jelent számukra a siker, mit tanultak a kudarcaikból? Hol repül szerintük a boldogság kék madara? De arról is, hogyan látják azt a világot, amiben keresik.

Nem csak podcast: esszék és blogbejegyzések is

Az élet, meg minden persze nem csak ezekből a beszélgetésekből áll: egyszerre podcast és blog, ahol megtalálhatóak az egyes epizódok hanganyagai (valamint a hozzájuk tartozó műsorjegyzetek is, hogy a keresőket a keresésben jobban segítsem), csakúgy, ahogy a boldogságkutatással, „életmód tervezéssel”, közéleti jelenségekkel foglalkozó, vagy a sorsunkat alakító politikai, gazdasági trendekről szóló esszék, blogbejegyzések, kultúrtörténeti kalandozások, népszerű-tudományos írások.

Amelyek némelyike talán válaszolni fog arra a kérdésre is, hogy születésünk és halálunk között „miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?”

A szerzőről

Tóth Szabolcs Töhötöm a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettese, az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyv szerzője.