Mítoszépítés játékmotorral

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

Ha valaki kíváncsiságból rá-rá tévedt a Kásler Miklós emberminiszter védőszárnyai alatt létrejött Magyarságkutató Intézet (MKI) honlapjára, eddig is gyanakodhatott arra, hogy az Emmi alá tartozó, és állami pénzekkel bőségesen ellátott intézmény lufi. A honlapon az intézet munkájáról beszámoló hírek jó része semmilyen módon nem kapcsolódik őstörténetünk kutatásához, hacsak az I. és II. világháború hadtörténetének témakörében közzétett dolgozatok vagy a kommunista éra alatti magyar külkeresekről írt tanulmány nem minősül valamiképpen annak.

Csata a pozsonyi csata körül

Az MKI most napvilágot látott filmje már az intézet eredeti feladatának megfelelő témakörben született, ám egybehangzó vélekedések szerint tudományos szempontból értelmezhetetlen. A pozsonyi csata animációs filmen való bemutatásáról van szó, amely projektről a Válasz Online a történelmi tévedéseket és fantazmagóriákat listázó cikke megállapítja:

„Az MKI a Pozsonyi csata című filmmel lényegében kiírta magát a valamennyire is komolyan vehető kutatóhelyek sorából.”

A Telex cikke után pedig az olvasónak kezd egyértelművé válni, miképpen szolgál ez a film nem ismeretterjesztő, hanem ideológiai célokat, amely alkotásban a magyarság nem is a fosztogatást megelégelő bajor hadakkal találja szembe magát, hanem a magyarság „kiirtására” felesküdő „Nyugat” ellen vonul harcba. (Tudatos félrefordítás, történelemhamisítás, kitaláció – a film gazdag eszköztárat vet be a mítoszépítéshez.)

Árpád népe Brüsszel ellen

A gyanakvás, hogy ez az egész tulajdonképpen nem tudományos munka, hanem propaganda, identitáspolitika és aláfestés a Brüsszel ellen vonuló Orbán Viktor miniszterelnök ténykedéséhez, bizonyossággá válik, ha elolvassuk azt az interjút, amit Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a „film” kapcsán a Magyar Nemzetnek adott. Ebben kifejti::

„itt vagyunk. Büszkén és erősen.[…] Ellenállva a ránk törő idegen kultúráknak és külső hatalmi központoknak. Lerázva eddig minden igát – a török hódoltságot, a Habsburg-uralmat, a szovjet megszállást csakúgy, mint a szuverenitásunkat kikezdeni próbáló brüsszeli próbálkozásokat.”

Ami egyébként a pozsonyi csata körül folyik manapság úgymond „nemzeti” berkekben, az még a radikális jobboldal egyik hangos megmondóemberének, Szentesi-Zöldi Lászlónak is sok(k) volt. Ő egy Facebook-bejegyzésében utasította rendre a konteógyártókat, nem sokkal azelőtt, hogy az MKI filmje megjelent.

Jelzésértékű, hogy – talán a „nemzeti” táborban elszabadult indulatok miatt, talán központi sugallatra – ezt a posztját a bátor publicista hamar eltávolította Facebook-oldaláról. Jelzésértékű, mert annak a forradalomnak a gyermekei támadják most, amely forradalom lángját dezinformálással, álhírekkel és egyéb módon való hergeléssel ő maga is kitartóan élesztgeti. Hogy aztán kirohanást intézzen azellen, amit hosszú évek alatt így ő maga állított elő.

Nem kellett volna inkább járványügyre költeni?

Hogy ez a film összesen mennyibe került/kerül nekünk, nem tudjuk. Az biztos, hogy idén júliusban kiderült:

„A Magyarságkutató Intézet idei költségvetési keretét 216,2 millió forinttal emelte meg a kormány, de emellé még kaptak 490 milliót az általuk használt helyiségek felújítására. De azt is bebiztosították, hogy a 2021-es költségvetésből a Magyarságkutató 1,2 milliárd forintot kapjon.”

Tudom, hogy szocialista szokás mindent lélegeztetőgépre átváltani, mégis mocorog bennem a kérdés: vajon elérkezik majd az a pillanat, amikor az egészségügyért felelős miniszter, azaz Kásler Miklós gondolkodóba esik, vajh nem hiányzik-e ez a pénz mondjuk a magyar járványügy (vagy a munkájukat elvesztők támogatásának) költségvetéséből?

Látva a nemzetközi összehasonlításban is lesújtó magyar halálozási statisztikákat, a kérdés helyénvalónak tetszik. A számok hátteréről érdemes elolvasni Élő Anita cikkét a Válasz Online-on.

Tóth Gabi és az Unreal Engine

A film technikai megvalósítását nem vesézném ki (ahogy főcímdalát sem, Fankadeli és Tóth Gabi tolmácsolásában – nyilván, volt erre is pénz, haladjunk). Talán egyszer majd születik arról alapos szakcikk, hogy a borzalmas végeredményt a felhasznált technikai eszköz helytelen megválasztása (a számítógépes játékok grafikai motorjaként is ismert Unreal Engine volt az animáció lelke), vagy egy egészestés filmhez kevésnek bizonyuló, esetleg hiányzó szaktudás eredményezte.

Kapcsolódó podcastepizódok

A magyar őstörténet valóban izgalmas kérdéseiről, és arról, miképpen kapnak a valódi kutatások lényegesen kevesebb állami támogatást, mint az MKI, érdemes meghallgatni ezt az epizódot:

Arról, hogy miképpen lett nemzeti mítoszgyártás őstörténetünkből, és hogyan él tovább a magyar turanizmus:

Ez a hírlevélnek csupán egyetlen rovata. A teljes hírlevelet, amiben ez a bejegyzés megjelent, elolvashatod itt:

A rovat további cikkei elérhetők itt:

Iratkozz fel a hírlevélre!

Szeretnéd, ha kéthetente ilyen ajánlók érkeznének a postafiókodba? Ez a teljes hírlevélnek csak egy része. Hogy mi az a STÓSZ? Kattints a gombra a részletekért! (Vagy iratkozz fel egyből a lap alján.)

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

Hírlevelek idősorrendben

Itt is követhetsz

12,565követőTetszik
1,915követőKövetés
274követőKövetés

Legfrissebb podcastepizódok

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Hogy mi az a Stósz?

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben az én stószomból ajánlok neked: kéthetente exkluzív hírlevelet küldök ki, amelyben azokat a dolgokat szedem össze, amelyekre éppen ráakadtam és rákattantam. Vagyis amit érdekesnek, izgalmasnak és fontosnak gondolok. Tehát cikkeket, könyveket, filmeket, podcastokat, zenéket vagy éppen hasznos cuccokat, eszközöket ajánlok. (És emellett emailértesítést küldök arról is, ha új podcastepizód jelent meg Az élet, meg mindenen.)

Iratkozz fel az itt látható űrlap kitöltésével, hogy megkapd a hírlevelet!

Hírlevél feliratkozás:

[mc4wp_form id="505"]

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.