Az élet meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort a Patreonon!

#053 Bódis Kriszta – Hegymenet

A program, amely a gettóból az egyetemre vezet.

Meghallgatás itt (▶ gomb a lejátszón)

Podcast feliratkozás

Miről szól ez az epizód?

Hogyan működik az a program, amely egy reménytelen cigánytelepről is képes ott született gyerekeket az egyetemig elvezetni? És mi motiválja, mi hajtja a Van helyed rendszer megalkotóját munkája során?

Ebben az epizódban Bódis Kriszta íróval, dokumentumfilm-rendezővel és pszichológussal beszélgetek új regényéről, egy inspiráló XX. századi nőről és a tehetségről, amely mint a tűz, utat talál magának. Valamint egy olyan alapítvány munkájáról, amely esélyt ad a társadalom peremén élőknek a nyomorból való szabaduláshoz.

Műsorjegyzetek

Bódis Kriszta

Említett regényei

Filmjei

Bódis Kriszta dokumentumfilmjei közül több is elérhető az Inforg Stúdió honlapján keresztül (a filmek szerény kölcsönzési díj ellenében tekinthetők meg a Vimeo videomegosztó oldalon).

További említett „projektjei”

Történelmi mozgalmak, fogalmak, események

Líra könyvajánló.
Az epizód végén futó könyvajánló új részében ezúttal Mikkel Borch-Jacobsen könyvét, a Freud páciensei – Mítosz és valóság című kötetét ajánlom.

További említett nevek

Szociológiai fogalmak

Említett további intézmények, szervezetek

Tartalmi kivonat időkódokkal

A műsorba dinamikusan beillesztett szponzori üzenetek, hirdetések miatt az alább jelzett időkódok 30-60 másodperccel eltolódhatnak.

[00:05:40] Ki volt Tüdős Klára, és miért írt róla regényt Bódis Kriszta?

[00:13:11] Női hátrány a kulturális életben? Az Irodalmi Centrifuga és az Éjszakai állatkert céljai.

[00:21:45] Hogyan lett Tüdős Klára sztár divattervező? Kisasszonyképző: egy életrajti regény.

[00:32:38] Tüdős Klára és a kor népmozgalmai. Kert-Magyarország, népi kollégiumok, nagypolitika – hatalom és küldetéstudat.

[00:42:08] Egy határozott nő a férfivilágban: határok, szerepek, retorziók.

[00:51:22] Mi az, hogy Bódis Kriszta „hívást” érzett Tüdős Klára irányába? A marginalitás, mint gyerekkortól meghatározó élmény, vonzódás a roma kultúrához.

[00:58:34] Bódis Kriszta dokumentumfilmes karrierje. A túl szűknek bizonyult köztévé. A média szerepe a cigányokról alkotott képünkben.

[01:18:01] Egy NPR-riport: mélyről érkezett romák fordítják Amanda Gorman verseit.

[01:26:38] A Van helyed alapítvány munkája a cigánytelepeken – hogyan vált rendszerré és know-how-vá az alkalmi segítség?

[01:34:05] Hirtelen beömlő uniós pénzek, konfliktus és száműzetés a Hétes-telepről.

[01:40:24] Hogyan működik a Van helyed rendszer? Miért ismételhetők az eredményeik máshol is?

[01:46:05] Van-e a cigány kultúrában olyasmi, ami akadályozza a tárdadalmi integrációt? Miért jobb módszer a szülőkkel együtt dolgozni, mint kiemelni a gyerekeket?

[01:57:37] Tehetséggondozás, követés akár az egyetemig. Hogyan finanszírozza az alapítvány ezt az egészet?

[02:06:09] Uzsora, emberkereskedelem, prostitúció: milyen tapasztalatokat szerzett erről Bódis Kriszta a telepen végzett munkája során?

[02:11:51] A Magyar Gárda, mint vészreakció. Meddig terjedhet a „szomszédok” türelme, amikor az állam kivonul a problémák megoldásából?

[02:17:39] Az ellenzéki szavaztszámlálókat ért sokk a kistelepüléseken. Egy ország, ahol nincs már ellenzék, csak érdekek vannak.

[02:24:41] A hosszútávfutó Bódis Kriszta, életének „gyémánttengelye” és a jó értelemben vett aszkézis a fogyasztói társadalomban.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás disqus-profillal.

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Követhetsz itt is:

10,677követőTetszik
1,835követőKövetés
274követőKövetés

Extra epizódok támogatóknak

EXTRAUj Péterb
Videó

Uj Péter – Az elnök emberei és az algoritmusok kora

Ungváry Krisztián: „Magyarország, ha esetleg a lakosai megőrülnek, mert megőrjítették őket felelőtlen politikusok, és kiléptetik az Európai Unióból, akkor ez az ország egy második Trianont és Mohácsot fog elszenvedni.” (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
Videó

Ungváry Krisztián – Mítosz és történelem

Mi ez az egész?

Bővebben a műsorról és a műsorvezetőről.

Támogasd a podcastot a Patreonon!

Egy-egy epizód elkészítése sok meló. Ha tetszik a podcast, te is segíthetsz, hogy sokáig legyen még.

Támogatók fala

Azoknak a nevével, akik a podcast kiemelt támogatói a Patreonon.

1%

Így segítheted kedvenc műsorodat adód egy százalékával 2023-ban is.

A műsor támogatója a Líra Könyv:spot_img

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? A STÓSZ hírlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott cí­mre. A hí­rlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.