Az élet meg minden podcastot ingyen hallgathatod. Nélküled mégsem születhet új epizód: Támogasd a műsort a Patreonon!

#018 Dezső András – Alászállás a mackónadrágos alvilágba

Meghallgatás itt (▶ gomb a lejátszón)

Podcast feliratkozás

Miről szól ez az epizód?

Dezső András újságíró Maffiózók mackónadrágban című könyvében a magyar szervezett bűnözés történetét dolgozta fel. Amely történet néha tényleg olyan, mint egy realista nagyregény: a legvéresebb ügyek mögött nem összeesküvés, hanem egyéni ambíció, csillapíthatatlan becsvágy áll.

Ha egy nemzetnek van lelkivilága, és miért ne lehetne — vagyis ha nekünk magyaroknak van kollektív tudattalanunk, akkor ez a könyv olyan, mintha a rosszabbik énünkbe engedne bepillantást. Talán ezért van az, hogy elolvasása után az volt az érzésem, mintha kicsit jobban érteném Magyarországot. Szó szerint alvilági utazás ez, mert hogy Dezső András könyvének sokatmondó alcíme ez: A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig.

Ebben az epizódban tehát Dezső Andrással beszélgetek a mackónadrágos maffiózók történetéről, a kilencvenes évek eldorádójáról, írásról és újságírásról. De nem csak az új könyv apropóján. Mert hogy szó lesz még egy sokat idézett japán újságcikkről is, amely Dezső András egy másik ismert munkájához kapcsolódik, a kémkedéssel vádolt, jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla ügyéről írt sorozatában kapott kiemelt szerepet.

És hogy kicsoda Dezső András?

Az 1976-ban született Dezső András a Pápai Református Gimnáziumban érettségizett, később Svájcban, Lausanne-ban tanult politológiát. A kétezres évek elején jött haza, 2003-tól tíz éven át a HVG-nél dolgozott újságíróként, majd 2013-tól a mai napig az Indexnél. Nem ez az első könyve, de korábban társszerzőkkel dolgozott: a Legendavadászat című könyvben városi legendáknak járt utána, azt a könyvet Marinov Ivánnal és Pál Attilával írta közösen.

Ha további maffiás témájú epizód érdekelne…

…akkor ajánlom ezt az adást:

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Dezső András könyvei:

Dezső András korábbi cikkei a műsorban elhangzó alvilági ügyekről:

Dezső András cikksorozata a Kovács Béla-ügyről:

Az epizódban említett filmek:

Az epizódban a magyar szervezett bűnözés története kapcsán elhangzó nevek (ábécé sorrendben):

 • Barta Tamás: Az LGT egykori gitárosa, aki az LGT együttes amerikai turnéja után nem tért haza Magyarországra, majd a Los Angeles-i magyar maffia papírkereskedésében dolgozott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között meggyilkolták.
 • Bodnár György: A Szaknévsor alapítója, Kaliforniában rovott múltú üzletember, aki a rendszerváltást követően Los Angeles-ből tért haza.
 • Fenyő János: 1998-ban meggyilkolt médiavállalkozó.
 • Gyárfás Tamás: A sportvezetőt (portréja az Atlatszo.hu-n itt elérhető), médiavállalkozót a Fenyő-ügyben a rendőrség emberölésre való felbujtással gyanúsította meg. (A podcast megjelenésekor az ügy még nem jutott el a vádemelésig.)
 • Jakubinyi Róbert: Mostanában az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében zajló, elhúzódó büntetőper miatt kerül a híradásokba, de Dezső András szerint neve felbukkan már a nyolcvanas évek nagy rendőrségi nyomozása, az ún. Presztízs-ügy során is.
 • Lakatos András, vagyis „Kisbandi”: az alvilág pénztárosaként emlegetik.
  Duff McKagan: A Guns N’ Roses tagja. Életrajzi könyvében (amely magyarul is megjelent) beszámol róla, hogy fiatalként a Los Angeles-i magyar maffia papírvállalkozásában dolgozott, és attól tartott, nem tud majd szabadulni tőlük.
 • Markó Béla: A magyarországi alvilág egyik hírhedt figurája a ’70-es évek végétől. Később Amerikába disszidál. 1990-ben egy étteremben rálő egy Los Angeles-i nyomozóra, aki viszonozza a tüzet. A tűzpárbajban mindketten életüket vesztették.
 • Simon Csaba („Szájmon”) és Szendrő István („Szendrő Öcsi”): A Los Angeles-i magyar maffia kulcsfigurái. Szendrő Öcsit később a szintén a szervezetnek dolgozó Markó Béla ölte meg.
 • Pintér Sándor: Belügyminiszter. Nyomozótisztként már a Presztízs-ügyben is fontos szerepet játszott.
 • Portik Tamás: A 90-es évek olajos ügyeinek egyik főalakja, később Prisztás József megölésének ügyében, valamint az Aranykéz utcai robbantás ügyében is súlyos börtönbüntetésre ítélték. A hírek szerint – perújítással – elővehetik Fenyő János meggyilkolásának ügyében is.
  Prisztás Jószef: A budapesti éjszakai élet egyik legtehetősebb figuráját 1996-ban lőtték le. A jelenlegi jogerős ítélet szerint Portik Tamás bízta meg testőrét, Hatvani Istvánt, hogy végezzen a milliárdos üzletemberrel. Josef Rohác azonban a perújítás keretében megtartott tárgyaláson azt vallotta, hogy ő követte el ezt a gyilkosságot is.
 • Radnai László: A 90-es évek alvilágának ismerte alakja volt, 2006-ban 12 év fegyházra ítélték a kecskeméti maffiaperben.
 • Jozef Rohác: Szlovák bérgyilkos és terrorista. Jogerősen életfogytiglani börtönre ítélték a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt. Távollétében Szlovákiában is életfogytiglanra ítélték, mint a Sykora-klán bérgyilkosát. Legújabban azzal került a hírekbe, hogy azt állítja, ő ölte meg Prisztás Józsefet is.
 • Tasnádi Péter: Az Index összegzése szerint „Tasnádit 1992-ben felfüggesztett börtönre ítélték zsarolás, lőfegyverrel való visszaélés miatt, majd 1999-ben az első magyar maffiaper főszereplője lett. Négy és fél év börtönt kapott. 2006-ban azzal vádolták, megbízást adott volt felesége megölésére, sósavval öntette le anyósa arcát. Ebben az ügyben 2012-ben ítélték jogerősen hét évre.” 2016-ban szabadult, jelenleg saját weboldalt is üzemeltet, amelyen magáról írott bejegyzését az ismert Antoine de Saint-Exupéry-idézettel vezeti fel, miszerint „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Saját Youtube-csatornáján is beszélt arról, hogy állítólag Gyárfás Tamás mivel bízta meg.
 • Tonhauser László: Nyugalmazott rendőr ezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának volt vezetője. Egy régi interjú olvasható vele a Hetek honlapján, könyve, a Nem kérek bocsánatot, még fellelhető antikváriumokban.
 • Vizoviczki László: A magyar „diszkópápa”, a 90-es és 2000-es évek Budapestjének meghatározó figurája volt az éjszakai életben.
 • Zubovics Gyula („Zubó”): A Presztízs-ügy nyomozói elől a 80-as években szökött Amerikába, 1990-ben tért haza. 1997-ben felrobbantották autójában, sérüléseibe később belehalt.
 • Zacsek Gyula: Az MDF egykori pesterzsébeti képviselője, aki Vizoviczki miatt került kínos helyzetbe, mivel a „vállalkozó” a szabályozás hiányát kihasználva kuplerájt nyitott a XX. kerületi Világosság mozi helyén, amiből óriási botrány lett.

Nevek a Kovács Béla-cikkről elmondottaknál:

 • Konstantyin Preobrazsenszkij a KGB alezredese volt, egykor japán vonalon, a TASZSZ szovjet hírügynökség tudósítójaként, fedett ügynökként dolgozott a szovjet hírszerzésnek Tokióban. 1985-ben a japán rendőrség letartóztatta, majd visszatoloncolták a Szovjetunióba. 2003-ban az USA-ba menekült, ahol 2006-ban politikai menedékjogot kapott.
 • Sztanyiszlav Levcsenkó: A KGB századosa, aki 1979-ben állt át az amerikaiakhoz, és fontos információkat szolgáltatott a Japánban működő szovjet hírszerzési hálózatról.

Műsorjegyzetek

[0:05:04]

Meglepte-e Dezső Andrást a Maffiózók mackónadrágban című könyvének sikere? Mennyi munka van a könyvben, hány évig készült?

[0:06:39]

Mi gátolta, hogy a könyv elkészüljön korábban? Hivatali falak, kelletlen rendőrség, fenyegetések, az akkor még aktív „szereplők”, hallgatag források.

[0:09:52]

Közben „változtak a dolgok”: dossziék, perek, új információk. Áttörés: Az Állambiztonsági Hivatal Történeti levéltára, mint leghasznosabb forrás: eddig még bűnügyi újságíróknak sem jutott eszébe, hogy itt kutassák a szervezett magyar alvilág történetét.

[0:12:17]

Milyen anyagokat talált Dezső András a levéltárban? Részletes tanulmány a magyarországi betöréssorozatok ügyében indított Presztízs-ügyről, tanulságairól.

[0:14:04]

A magyar állambiztonság és a szervezett bűnözés kapcsolata. A kétségbeesett magyar rendőrség, a látszattal szemben gyenge magyar (rendőr)állam. A bűnözők előnye amiatt, hogy ismerik a konspiratív technikákat.

[0:17:58]

Az újgazdag réteg kialakulása Magyarországon a 60-as, 70-es években. A gebines rendszer kialakulása. A párnacihában felhalmozott, feketén keresett pénz.

[0:21:41]

A gebinesek, mint a betörőbandák megrendelői. „A négy páncélos” karrierjének kezdete. Megrendelőkből károsultak.

[0:23:49]

A rendszerváltás utáni szervezett alvilág és a velük küzdő rendőrség történetének kezdete a 70-es években. A ma is ismert bűnözők és rendőri vezetők „őstörténete”.

[0:24:35]

A Los Angeles-i magyar maffia szerepe és szoros kapcsolata a magyarországi alvilággal.

[0:27:49]

A kinti magyar maffia „papírüzlete”, autóbiztosítási csalásai.

[0:28:55]

Markó, a hetvenes-nyolcvanas évek „ígéretes” karrier előtt álló, veszélyes bűnözője, aki szintén Amerikába távozott. Ellentmondásos alakja, története.

[0:31:59]

Gát György televíziós producerrel való ismeretsége. „Bikosz”, a görög kapcsolat és Temesi Ferenc író epizódszerepe az ügyben. Markó halála egy amerikai rendőrrel vívott tűzpárbajban.

[0:36:14]

Markó extrém helyzete, hontalansága az USA-ban.

[0:37:26]

Markó korábbi gyilkossága: Szendrő Öcsi lelövése.

[0:38:41]

Barta Tamás, az LGT gitárosának története, aki szintén a magyar maffia papírüzletében dolgozott. Tisztázatlan halála.

[0:41:54]

Duff McKagan, a Gun’s Roses gitárosának története a magyarok papírkereskedésében.

[0:42:58]

A kaliforniai magyar maffia az amerikai popkultúrában: Közönséges bűnözők, Bérgyilkos a szomszédom című filmek.

[0:43:50]

A Los Angeles-i szál nyoma a magyar popkultúrában: Mami Blú című film.

[0:46:01]

Presztízs-ügy, a rendőrségi szupercsapat, a nyomozás tanulságai, nyomozati technikái, a kihallgatások pszichológiai trükkjei. Pintér Sándor és Tonhauser László karrierjének kezdete.

[0:49:04]

Jakubinyi Róbert felbukkanása a gyanúsítottak között.

[0:52:36]

Beismerte-e a rendszer, hogy létezik szervezett bűnözés a kádári Magyarországon? Hogyan jelentek meg ezek az ügyek a korabeli sajtóban? A közvélekedés a gebinesekről, a közhangulat velük kapcsolatban.

[0:57:36]

A betörők, mint az állambiztonság végrehajtói.

[0:59:20]

Szervezett magyar alvilág a rendszerváltás idején és után. Valutázás, olajozás, biztosítási csalás, ÁFA-csalás. Összeesküvés helyett: halászat a zavarosban.

[1:02:55]

A Money Express kaparós sorsjegy, mint „közszükségleti cikk”. A Los Angeles-ből hazatérő „Zubó” története.

[1:05:35]

Vizoviczki és a pesterzsébeti Világos mozi kuplerájjá alakítása. A rendszerváltás káosza, a szabályozás hiánya.

[1:08:02]

Volt állambiztonságisok kapcsolata a bűnözői körökkel. A Fantom Kft. története. Asszony Feri, az itt a piros, hol a piros banda vezetője, mint a rendőrségre bekötött ember.

[1:10:46]

Az Energol cég és a katonai titkosszolgálat kapcsolata.

[1:11:59]

Portik Tamás szerepe a cégben. Portik Tamás története. Gyárfás Tamással való megism,erkedése.„Az elszabadult hajóágyú”. A Fenyő-gyilkosság.

[1:15:37]

Fenyő János és Bodnár György hazatérése Los Angelesben. Miért nem hangsúlyos szereplők a könyvben?

[1:18:36]

Az állambiztonság és a rendszerváltás utáni gazdasági szereplők kapcsolata: miért más ez, mint az alvilág?

[1:20:11]

A Művészinas étterem és legendája.Politika és szervezett bűnözés: mennyire volt erős a kettő kapcsolata Magyarországon?

[1:22:19]

Az Energol és az oroszoknak tett szívesség: az olajembargó kijátszásának teóriája.

[1:23:37]

Princz Gábor nevének felbukkanása a Fenyő-ügyben. A szlovák titkosszolgálat lehetséges szerepe, Jozef Rohács, a bérgyilkos.

[1:25:32]

Tasnádi Péter, a „médiagengeszter”. Tasnádi vallomása a Fenyő-ügyben.

[1:28:44]

A könyv főbb írott forrásai, interjúalanyai. A források reakciója a megkerésésekre, együttműködésük.

[1:32:49]

Kis szakmázás: hogyan ír ilyen hosszú szöveget, milyen szövegszerkesztőt használ Dezső András?

[1:34:44]

A nevek kezelése. A névmutató, az infografika hiánya. A forrásolás, a lábjegyzetelésének hiánya, ennek okai.

[1:38:15]

Sikerült-e létrehozni a klasszikus értelemben vett magyar maffiát?

[1:40:57]

Az alvilág, mint párhuzamos történet: nem csak nekik, a magyar kisembernek és a vállalkozóknak sem sikerült a rendszerváltás után az „amerikai álom” A „mackónadrágos” magyar történet.

[1:43:00]

A mackónadrágos, gyenge magyar állam, amely csak erősnek tűnik.

[1:44:49]

Mennyiben más egy értelmesebb bűnöző agya, észjárása, gondolkodása egy „normális” emberétől? Miért nem tudnak kiszállni ezek az emberek akkor sem, amikor már megszedték magukat? Az „okosság”.

[1:49:25]

Dezső András pályafutása. A Párduc bosszúja: egy verekedős regény. Tanulmányok Svájcban.

[1:51:41]

A Pápai Református Kollégium gimnáziuma. „Kényszerkocsmárosság” Móron.

[1:54:50]

A Kovács Béla-ügy. A cikk elkészítésének körülményei, folyamata, módszerei.

[1:57:27]

Készen kapta-e Dezső András a tikosszolgálatoktól az anyagot?

[1:59:24]

Hogy bukkant az újságíró az archív japán cikkre? Kik segítették?

[2:02:05]

Sztanyiszlav Levcsenkó és Konsztantyin Prebrazsenszkij, az orosz titkosszolgálatoktól átállt, jelenleg az USA-ban élő egykori hírszerzők könyveinek „szerepe” a kutatómunkában. A „kamuinterjú”, mint bevett hírszerzői fedőtechnika. A japán sajtóarchívumokban ezügyben végzett kutakodás eredményessége. „Egyszer csak meglett a nő.”

[2:06:59]

A Levcsenkó-könyv, mint félrevezető taktika. CIA-s vádak az orosz titkosszolgálatokkal jó kapcsolatokat ápoló Regnum hírportálon.

[2:09:16]

Miért érdekli ennyire Dezső Andrást az alvilág és a titkosszolgálatok? Igaz-e, hogy a katonai tiktosszolgálatnak dolgozott édesapja?

[2:13:39]

Kapott-e fenyegetéseket Dezső András? Veszélyben van-e egy újságíró Magyarországon, ha olyasmivel foglalkozik, mint ő?

[2:15:49]

Lesz-e folytatás? Következő könyv?

[2:17:06]

Írás és család: a monomániás újságíró.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Tóth Szabolcs Töhötöm
Voltam riporter a Boston Globe-nál, országos napilap főszerkesztő-helyettese, hírportál vezetője, az írott sajtó fortélyairól pedig megírtam az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvet (amiből sok helyen tanítják az újságírást Magyarországon). Ám rádiózni sosem rádióztam – az első felvételek után még a saját hangomtól is megijedtem. Szóval ez az egész podkaszt dolog nekem is új volt. Kalandtúra, ahová veletek együtt indultam el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólás disqus-profillal.

Mi az a podcast?

Podcastot hallgatni buszon, autóban, főzés közben, konditeremben? Rém egyszerű! Útikalauz kezdőknek.

Követhetsz itt is:

10,433követőTetszik
1,817követőKövetés
274követőKövetés

Extra epizódok támogatóknak

EXTRAUj Péterb
Videó

Uj Péter – Az elnök emberei és az algoritmusok kora

Ungváry Krisztián: „Magyarország, ha esetleg a lakosai megőrülnek, mert megőrjítették őket felelőtlen politikusok, és kiléptetik az Európai Unióból, akkor ez az ország egy második Trianont és Mohácsot fog elszenvedni.” (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
Videó

Ungváry Krisztián – Mítosz és történelem

Mi ez az egész?

Bővebben a műsorról és a műsorvezetőről.

Támogasd a podcastot a Patreonon!

Egy-egy epizód elkészítése sok meló. Ha tetszik a podcast, te is segíthetsz, hogy sokáig legyen még.

Támogatók fala

Azoknak a nevével, akik a podcast kiemelt támogatói a Patreonon.

1%

Így segítheted kedvenc műsorodat adód egy százalékával 2023-ban is.

A műsor támogatója a Líra Könyv:spot_img

Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? A STÓSZ hírlevélben az asztalomon álló stószból ajánlok neked cikkeket, könyveket, zenét, podcastot vagy filmeket. (Plusz: értesítést is az új epizódokról.)


A feliratkozás megerősítéséhez emailt küldünk a megadott cí­mre. A hí­rlevélről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött levelekben található linkkel.

Nálad is halomban áll az olvasnivaló? Ebben a hírlevélben kéthetente az én „stószomból” ajánlok neked:
Mit olvasok, mit nézek vagy hallgatok épp? Cikkek, könyvek, podcastok, hasznos eszközök – iratkozz fel itt, és máris kapod a Stószból  emailen a válogatott cuccokat.

Bővebben a hírlevélről.